Πέντε χρόνια συνεχούς πτώσης στην αγορά Η/Υ

Μοίρασε την γνώση...

Τόσο φέτος, όσο και του χρόνου, η παγκόσμια αγορά προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (PCs) θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά, συμπληρώνοντας το 2016 μια πενταετία συνεχούς συρρίκνωσης. 
Σταθεροποίηση αναμένεται από το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών International Data Corporation (IDC).

Η αναμενόμενη αντιστροφή της πτωτικής πορείας θα οφείλεται κυρίως στις αυξημένες πωλήσεις υπολογιστών για επαγγελματική χρήση, ενώ αντίθετα οι αγορές ηλεκτρονικού υπολογιστή από ιδιώτες θα συνεχίσουν να έχουν αρνητικό πρόσημο έως το 2019.
Φέτος, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται να μειωθούν διεθνώς κατά 8,7%, με συνολικές πωλήσεις 281 εκατ. μηχανημάτων. Η κυκλοφορία των νέων Windows 10 θα στηρίξει τις πωλήσεις, όχι όμως τόσο ώστε να “γυρίσει” η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε θετικό έδαφος το 2015.
Αρνητικά για τη ζήτηση συνεχίζει να λειτουργεί η πίεση που ασκούν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι ανταγωνιστικές συσκευές, όπως οι ταμπλέτες (tablets). Από την άλλη, η δωρεάν αναβάθμιση στα νέα Windows 10 θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για το λανσάρισμα νέων μοντέλων υπολογιστών και το 2016.
Όμως η IDC, αισιοδοξεί ότι από το 2017 θα είναι ορατή η προοπτική ενός νέου κύκλου ανανέωσης των ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ και η εξασθένιση της επίδρασης από την αναβάθμιση των Windows θα γίνει πλέον αισθητή στην αγορά των PCs.
Εξάλλου, ανοδικά κινήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 η παγκόσμια αγορά υπολογιστών-εξυπηρετητών (servers), με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 7,2% και τα έσοδα του κλάδου να φθάνουν τα 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner, κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου διατέθηκαν διεθνώς 2,69 εκατ. συσκευές, αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σχέση με πέρυσι.
Αντίστοιχη έκθεση της IDC, εκτιμά τα έσοδα της διεθνούς αγοράς servers στο δεύτερο τρίμηνο στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια και την αύξηση των πωλήσεων σε 6,1%, ενώ σε επίπεδο τεμαχίων, υπολογίζει τις πωλήσεις σε 2,29 εκατ. συστήματα, αυξημένες κατά 3,2%. 
Η αμερικανική HP διατήρησε την ηγετική θέση της στην παγκόσμια αγορά servers, με μερίδιο 25,2%. Ακολουθούν η Dell με μερίδιο 17,4 και η IBM με μερίδιο 13,7%.
Δημοφιλέστερα όλων τα smartphones
Η δημοφιλέστερη πάντως συσκευή για τους καταναλωτές παγκοσμίως, παραμένει το smartphone. Έως τα τέλη του 2015, αναμένεται να κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά 1,44 δισεκατομμύρια συσκευές “έξυπνων” κινητών, αριθμός αυξημένος κατά 10,4% σε σχέση με πριν ένα χρόνο.
Σύμφωνα με την IDC, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς smartphones ακολουθεί φθίνουσα πορεία, ο κλάδος διατηρεί τη δυναμική του. Η αγορά αναμένεται να παραμείνει ακμαία και κατά τα επόμενα έτη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1,9 δισεκατομμύρια συσκευές έως το 2019.
Η σχετική πάντως κόπωση της ζήτησης, οδηγεί τους αναλυτές της IDC να χαμηλώσουν τον πήχη των προβλέψεων για το 2015, σε αύξηση πωλήσεων 10,4%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 11,3%. Από την άλλη, η συνεχιζόμενη πτώση της μέσης τιμής πώλησης των smartphones θα τροφοδοτήσει τη διεθνή ζήτηση.
Ιδιαίτερα οι πωλήσεις smartphones με οθόνη 5,5 ιντσών και άνω, θα συνεχίσουν να διευρύνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Αναμένεται να εκτοξευθούν κατά 84% το 2015, ενώ τα phablets (συνδυασμός τηλεφώνου και ταμπλέτας), εκτιμάται ότι θα αποτελούν το 71% της αγοράς έως το 2019. 
Όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα, το 2015 το Android θα παραμείνει κυρίαρχο με παγκόσμιο μερίδιο 81%. Οι πωλήσεις συσκευών με Android, αναμένεται να αυξηθούν από 1,06 δισεκατομμύρια το 2014 σε 1,54 δισ. το 2019.

Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Παρόλο που δεν μεγάλωσα μέσα στην τεχνολογία, είναι το πάθος μου....!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο