Πόσο ρεύμα «καίει» ένας φορτιστής που μένει στην πρίζα;

Μοίρασε την γνώση...

Συχνά ακούμε πως δεν πρέπει να αφήνουμε τα κινητά μας συνδεδεμένα στο φορτιστή τους όταν έχουν φορτιστεί πλήρως, αλλά και πως δεν πρέπει να μένει ο φορτιστής στην πρίζα καθώς καταναλώνει ρεύμα όλο το χρόνο, χωρίς λόγο, επιβαρύνοντας τους λογαριασμούς μας.
Πόσο ρεύμα όμως «καίει» ένας φορτιστής που είναι στην πρίζα όλο το χρόνο, χωρίς να χρησιμοποιείται;

Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν υιοθετήσει μια «κλίμακα» κατανάλωσης «standby» για τους φορτιστές τους, δηλαδή το πόση ενέργεια καταναλώνουν χωρίς να φορτίζουν το κινητό. Όσο λιγότερο το standby power, προφανώς, τόσο το καλύτερο και τόσο πιό «πράσινος» είναι ο φορτιστής.
Όπως βλέπετε, όλοι οι σύγχρονοι φορτιστές που ενώ φορτίζουν, καταναλώνουν γύρω στα 5-10 Watts (1-2A @ 5 Volts), σε standby mode καταναλώνουν απειροελάχιστη ενέργεια, από 0,03 έως 0,5 Watts! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ένας φορτιστής με άσχημο standby power, γύρω στα 0,4 Watts, σε ένα ολόκληρο 24ωρο θα σας κοστίσει (σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό κατανάλωσης του Cool Home) 24 x 0,0004 KWh x 0,18 = 0,001728 ευρώ! Ακόμη και αν το υπολογίσουμε για διάστημα ενός χρόνου (365 μέρες), το ποσό αγγίζει τα αστρονομικά επίπεδα του… 0,63 ευρώ!
«Ναι, αλλά έχω παραπάνω από έναν φορτιστή συνεχώς στην πρίζα», θα πείτε. Έστω, τρείς φορτιστές. Ωραία, δηλαδή 1,5 ευρώ το χρόνο. Τρομερό. Φυσικά, δεν είναι τόσο απλό, καθώς συνολικά αυτή η σπατάλη ενέργειας γιγαντώνεται, σε επίπεδο χώρας ή όλου του κόσμου. Αν υποθέσουμε ότι παγκοσμίως υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια φορτιστές διαρκώς στην πρίζα (μετριοπαθής υπόθεση, καθώς 1,8 δις είναι μόνο οι χρήστες smartphones παγκοσμίως), με μέση stanbdy κατανάλωση 0,4 Watts, κάθε μέρα καταναλώνουν 24 x 2.000.000.000 x 0,0004 KWh = 19,2 GWh.
Δηλαδή το 13% της ημερήσιας παραγωγής ηλεκτρισμού της Ελλάδας (2013)!
Σίγουρα, λοιπόν, δεν είναι ένα αμελητέο ποσό και επιβαρύνει ελαφρώς το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν επιβαρύνει οικονομικά εσάς τους ίδιους καθόλου. Όλα, λοιπόν, εξαρτώνται από τη δική σας οικολογική συνείδηση. Αν θέλετε να βάλετε ένα λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος, βγάλτε τον φορτιστή σας από την πρίζα. Ωστόσο, να υπολογίσουμε ότι οι φορτιστές φθείρονται με το «βάλε-βγάλε» και αν είναι να αγοράσετε καινούργιο φορτιστή στο τέλος του χρόνου (5-15 ευρώ) λόγω φυσικής φθοράς, σίγουρα σας συμφέρει να τον αφήνετε στην πρίζα.

Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Παρόλο που δεν μεγάλωσα μέσα στην τεχνολογία, είναι το πάθος μου....!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο