Οπτικές ίνες στο μέλλον στην Ελλάδα, με τη συνεργασία Vodafone, Wind

Μοίρασε την γνώση...

Vodafone Ελλάδας και Wind Ελλάς ανακοίνωσαν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο θα συνεπενδύσουν στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών ανά την Ελλάδα, αναφερόμενες σε υπερυψηλές ταχύτητες, επιπέδου Gigabit/sec.

Στο μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Vodafone Ελλάδας και Wind Hellas, προβλέπεται η

συνεργασία τους, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα, σε επενδύσεις για την υλοποίηση και χρήση δικτύων σταθερής πρόσβασης νέας γενιάς με την χρήση οπτικών ινών. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις αυτές και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδύσεών τους δεν ανακοινώνονται, εντούτοις γίνεται αναφορά στους στόχους της ευρωπαϊκή, ψηφιακής ατζέντας 2020, σύμφωνα με την οποία σε λιγότερο από 4 χρόνια θα πρέπει να απολαμβάνουμε πρόσβαση με ταχύτητες τουλάχιστον 30Mbps όλοι, και το 50% να έχει δυνατότητα για υπερταχεία 100Mbps.

Τα δίκτυα αυτά «θα ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες του μέλλοντος και θα ανοίξουν νέους δρόμους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, προς μια κοινωνία υπερ-υψηλών ταχυτήτων», τη “Gigabit society”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Vodafone.

Διαφήμιση

FTTH: Τι σημαίνει σύνδεση 100Μbps για σένα;

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός προώθησης της τεχνολογίας Fiber to the Home (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) έχει εξηγήσει τα πλεονεκτήματα της υπερ-ταχείας πρόσβασης στο Ίντερνετ ως εξής: Με 100Mbps,

Google news
  • ένα ολόκληρο μουσικό άλμπουμ θα κατέβαινε σε 5 δευτερόλεπτα,
  • μια τηλεοπτική εκπομπή σε 30 δευτερόλεπτα και
  • μια ταινία HD σε επτά λεπτά.

Ωστόσο, το λεγόμενο ultra-fast broadband σημαίνει πολύ περισσότερα από το να κάνεις ό,τι έκανες, ταχύτερα.  Ήδη γνωρίζουμε, υποστηρίζει το FTTH Council of Europe, ότι οι απαιτήσεις σε εύρος ζώνης θα αυξάνονται. Το μόνο μέσο μεταφοράς που μπορεί να υποστηρίξει αυτή την απαίτηση θεωρείται η οπτική ίνα. Ιστορικά, οι απαιτήσεις σε bandwidth αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ταχύτητας των υπολογιστών, των οθονών high-res, και της τάσης να κατεβάζουμε βίντεο και φωτογραφίες. Στην πραγματικότητα, η αύξηση στο απαιτούμενο bandwidth είναι σήμερα τόσο προβλέψιμη, ώστε ο Internet guru Jakob Nielsen εξέδωσε τον Νόμο του Εύρους Ζώνης του Ίντερνετ, σύμφωνα με τον οποίο, οι απαιτήσεις σε εύρος ζώνης αυξάνονται κατά 50% κάθε χρόνο. Αν και μοιάζει πολύ, ο νόμος επαληθεύεται από το 1983 μέχρι σήμερα, περισσότερα από 10 χρόνια από τότε που προτάθηκε.

AliExpress WW Redmagic WW

«Η ευρυζωνικότητα θα αλλάξει τις κοινωνίες μας» Ο Chris Holden, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου FTTH (Fibre to the Home) μιας πανευρωπαϊκής οργάνωσης με στόχο την επιτάχυνση της διάδοσης της ευρυζωνικότητας στην Ευρώπη μέσω των οπτικών ινών, μιλάει αποκλειστικά στο in.gr για την πορεία του φιλόδοξου εγχειρήματος εν μέσω κρίσης και εξηγεί πώς η δραστική αύξηση του bandwidth θα μπορούσε να αλλάξει τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης

Το περιβάλλον ευνοεί τις συνεργασίες

Για περισσότερα από 23 χρόνια, η Vodafone παραμένει ένας στρατηγικός επενδυτής στην Ελλάδα, που φέρνει καινοτομία και νέες τεχνολογίες για να υποστηρίξει τις εθνικές υποδομές της χώρας. Σήμερα, η Vodafone Ελλάδος προσφέρει αξιόπιστα, καινοτόμα και ολοκληρωμένα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα, μέσα από ένα εκτεταμένο σταθερό και κινητό δίκτυο 4G/4G+ και οπτικών ινών.


«Έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε στους πελάτες μας ό,τι καλύτερο υπάρχει στις νέες τεχνολογίες, μέσω συνεχών επενδύσεων στο δικό μας δίκτυο και της επιδίωξης για στρατηγικές συνεργασίες όχι μόνο στο κινητό αλλά και στο σταθερό δίκτυο», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης. «Παράλληλα, πιστεύουμε ότι απαιτείται μακροπρόθεσμη αντίληψη και επενδύσεις σε τεχνολογίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μέλλοντος, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να υποστηρίζει την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη».

Έχοντας επενδύσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ σε δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών από την ίδρυσή της ως σήμερα, η WIND Ελλάς τα τελευταία χρόνια στρέφει τις επενδύσεις της στα δίκτυα νέας γενιάς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας (4G/4G+, VDSL, FTTx) τα οποία προσφέρουν πολύ υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και μεγάλη χωρητικότητα, καλύπτοντας έτσι τις αυξημένες ανάγκες του σύγχρονου χρήστη αλλά και της ψηφιακής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ήδη είναι σε εξέλιξη πιλοτικό πλάνο δημιουργίας υποδομών οπτικών ινών (Fiber to the Building) σε Αθήνα και Περιφέρεια.

«Προχωράμε στο μεγάλο βήμα δημιουργίας σταθερών υποδομών νέας γενιάς, γιατί πιστεύουμε ότι θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητα του Έλληνα και στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής ψηφιακής οικονομίας στην χώρα μας» επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής. «Ως ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ελλάδα, η WIND υλοποιεί επενδύσεις υψηλής έντασης σε νέες τεχνολογίες και υποδομές. Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε οι επενδύσεις αυτές να οδηγούν σε γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς».

H Vodafone θυμίζει ότι η εταιρία υποστηρίζει αυτή την στρατηγική μέσα από συνεπενδύσεις και κοινή χρήση υποδομών. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στην Ισπανία, η Vodafone δημιουργεί ένα νέο δίκτυο οπτικής ίνας υπερυψηλών ταχυτήτων μέσα από μία κοινή επενδυτική συμφωνία με την Orange για να εξυπηρετήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Στην Πορτογαλία, η Vodafone αναπτύσσει επιπρόσθετο δίκτυο οπτικής ίνας υπερυψηλών ταχυτήτων, ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει δίκτυο οπτικής ίνας σε περισσότερα από 2,3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο επενδύσεων που συμπεριλαμβάνουν και συμφωνίες για κοινές επενδύσεις με τη NOS και την Portugal Telecom. Στην Ιρλανδία, η Vodafone συνέστησε κοινοπραξία με την εταιρία ηλεκτρισμού ESB για την κατασκευή ενός 100% δικτύου οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων για 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Στην Ιταλία, η Vodafone και η Wind έχουν έρθει σε συμφωνία με την ηλεκτρική εταιρία Enel για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων.

Η Ευρωπαϊκής Ένωση ενθαρρύνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να συνεπενδύουν σε δίκτυα οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μέλλοντος και στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες δεδομένων, όπως απαιτείται από την ψηφιακή οικονομία. Οι υποδομές αυτές θα προσφέρουν στους έλληνες καταναλωτές υπέρ – υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο και χρήσης υπηρεσιών δεδομένων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στους εθνικούς στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020, επισημαίνει η Wind.

  • Στην Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Ατζέντα 2020 προβλέπεται ότι έως το 2020 το 100% των σπιτιών θα πρέπει να έχουν συνδέσεις με ταχύτητες 30Mbps και το 50% συνδέσεις 100Mbps.

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Παρόλο που δεν μεγάλωσα μέσα στην τεχνολογία, είναι το πάθος μου....!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο