Πωλούν μέσω e-shops ηλεκτρονικές συσκευές και μετά εξαφανίζονται

Μοίρασε την γνώση...

Η Οικονομική αστυνομία προσφάτως ανακοίνωσε ότι ξεπερνάει τα 150 εκατ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος των ηλεκτρονικών καταστημάτων που εμπλέκονται στη λεγόμενη «κυκλική απάτη» του ΦΠΑ. Είναι σχετικά με την μη καταβολή του ΦΠΑ, κυρίως σε αντικείμενα μικρού όγκου όπως κινητά, tablet, φορητοί Η/Υ και αξεσουάρ, που έχουν όμως μεγάλη αξία.

Το “κόλπο” στήνεται μέσω διαφόρων e-shop που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στο μέσο της νύχτας, τα οποία προμηθεύονται στη χονδρική ηλεκτρονικές συσκευές από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στη συνέχεια τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές απ’ότι εάν το αγοράζατε από κάποιο κατάστημα.

Διαφήμιση

Βέβαια η όλη διαδικασία είναι νόμιμη και η πώληση είναι νόμιμη, αλλά όταν φτάνει ο καιρός να καταβάλουν το ΦΠΑ, οι εταιρείες αυτές έχουν εξαφανιστεί. Οι ίδιοι θα συνεχίσουν σε νέα επειχήρηση, με άλλο όνομα, συνεχίζοντας έτσι τις πωλήσεις που έκαναν και πριν.

Google news

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, παρότι οι εταιρείες αυτές σφραγίζονται από την Οικονομική Αστυνομία, ανοίγουν ξανά στη Βουλγαρία, διαιωνίζοντας τον ίδιο φαύλο κύκλο. Αλλοι πάλι επιλέγουν να στήσουν τη «δραστηριότητά» τους μέσω τρίτων προσώπων, λιγότερο γνωστών στις Αρχές, όπως π.χ. συγγενικά πρόσωπα ή μεγάλης ηλικίας άτομα ή ακόμη και μετανάστες.

Dresslily WW Banggood WW

Το όλο θέμα είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό και γίνονται προσπάθειες για να σπάσει το συγκεκριμένο «απόστημα» που νοθεύει τον ανταγωνισμό και προκαλεί μεγάλα διαφυγόντα έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο. Στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) έχει συσταθεί επιτροπή που διαβουλεύεται με το ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η κίνηση αυτή από πρόχειρους υπολογισμούς φαίνεται ότι προκαλεί ζημιά στο Ελληνικό κράτος κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, σήμερα περίπου ένα στα τέσσερα ακριβά smartphones που πωλούνται στην Ελλάδα, αφορούν τέτοιου είδους περιπτώσεις. «Τα capital controls», παραδέχεται, «κατάφεραν να περιορίσουν το φαινόμενο, μειώνοντας το ποσοστό των διατιθέμενων προϊόντων, αλλά πλέον έχουν “ανακάμψει” και εμφανίζουν μερίδιο αγοράς πάνω από 20%-25%».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η πιο συνηθισμένη μορφή της κυκλικής απάτης του ΦΠΑ είναι το μοντέλο του «εξαφανισμένου εμπόρου» (missing trader). Το μοντέλο αυτό λειτουργεί ως εξής: Η εταιρεία Α που είναι εγκατεστημένη σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. πωλεί αγαθά στην εταιρεία Β που έχει έδρα την Ελλάδα. Το τιμολόγιο της πρώτης δεν έχει ΦΠΑ, καθώς η απόδοσή του στην Ελλάδα γίνεται από τον αγοραστή με χρεοπίστωση (δηλαδή με λογιστική εγγραφή χωρίς εκταμίευση του φόρου). Στη συνέχεια η εταιρεία Β μεταπωλεί τα προϊόντα στην εταιρεία Γ και η τελευταία τα πωλεί σε τελικούς καταναλωτές. Η Εταιρεία Γ εκδίδει κανονικά τα φορολογικά παραστατικά με ΦΠΑ, αλλά εξαφανίζεται χωρίς να αποδώσει φόρους στο Δημόσιο.


Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απάτης στον ΦΠΑ θα μπορούσε να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία περί εφαρμογής του κανόνα της αντιστροφής της επιβάρυνσης ΦΠΑ (reversecharge), που ισχύει σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Λιθουανία. Αυτό συνεπάγεται ότι οι χονδρικές πωλήσεις δεν θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ο οποίος δεν θα εγγράφεται στο τιμολόγιο, θα αποδίδεται μόνο λογιστικά από τον αγοραστή και ουσιαστικά θα καταβάλλεται από τον τελικό καταναλωτή. Ετσι, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, η μη είσπραξη του ΦΠΑ θα αποτελεί αντικίνητρο, ενώ το Δημόσιο δεν θα χάνει έσοδα, καθώς εκτιμάται ότι η αγορά θα «καθαρίσει» σχετικά γρήγορα. Το μέτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί να εφαρμοστεί είτε με νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών είτε με την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ταχείας Αντίδρασης της Ε.Ε.


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Παρόλο που δεν μεγάλωσα μέσα στην τεχνολογία, είναι το πάθος μου....!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram