55 εκατομμύρια συσκευές έχουν μολυνθεί από 50 εφαρμογές του Google Play. Μήπως έχετε κάποια από αυτές?

Μοίρασε την γνώση...

Σίγουρα μερικοί από εσάς θα έχετε προσέξει ότι κυρίως ενώ σερφάρετε στο διαδίκτυο, αλλά και όχι μόνο, ξαφνικά πετιέται στην οθόνη σας κάποια διαφήμιση, κυρίως για ν’ αγοράσετε κάποιο πρόγραμμα. Απ ότι φαίνεται, εκτός από τις rom στα κινητά της Xiaomi που έχουν βάλει τα διάφορα κινεζομάγαζα και μπορεί να είναι αιτία τέτοιων γεγονότων, υπάρχουν περισσότερες από 50 εφαρμογές από το Google Play Store που να είναι επίσης αιτία. Μάλιστα αναφέρεται ότι περίπου 55 εκατομμύρια χρήστες Android έχουν μολυνθεί με adware. Μήπως είστε ένας από αυτούς?

Το θέμα είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά για την ακρίβεια είναι η 15η φορά. Ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας Sophos, εντόπισαν το Android XavirAd σε πάρα πολλές εφαρμογές στο Play Store. Το πρόγραμμα αυτό είναι ουσιαστικά ένα adware που μοναδικό σκοπό έχει να σας εμφανίζει ενοχλητικές διαφημίσεις. Το κακό είναι όμως ότι εκτός από διαφημίσεις, συλλέγει και προσωπικές πληροφορίες που τις στέλνει σε κάποιον απομακρυσμένο διακομιστή. Βάση την λίστα των προγραμμάτων αυτών και τον αριθμό των λήψεων που έχουν, πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί έως και 55 εκατομμύρια χρήστες.

Διαφήμιση

Αυτό έχει συμβεί γιατί μερικές από τις 50 εφαρμογές στο Google Play που περιέχουν το adware, έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο λήψεις. Το adware όπως σας είπαμε, αναγκάζει τους χρήστες να δούνε μια διαφήμιση πλήρους οθόνης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα αυτό συμβαίνει ακόμα και αν η μολυσμένη εφαρμογή είναι κλειστή. Αυτές οι διαφημίσεις θα σας κατευθύνουν σε εγκατάσταση άλλων εφαρμογών.

Google news

Ευτυχώς ή δυστυχώς, το Google Play Store είναι γεμάτο από τέτοιου είδους καταγγελίες σχετικά με αυτές τις εφαρμογές, καθώς πολλοί χρήστες παρατήρησαν την εν λόγο ενοχλητική συμπεριφορά.

Cubot WW Lightinthebox WW

Όπως όμως σας αναφέραμε πιο πάνω, το να σας δείχνει ενοχλητικές διαφημίσεις είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει αυτό το adaware. Το επικίνδυνο είναι ότι καταφέρνει και συλλέγει δεδομένα από το τηλέφωνο σας, όπως τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το λογαριασμό της Google, τη λίστας των εγκατεστημένων εφαρμογών, το αναγνωριστικό IMEI και το AndroidID, την ανάλυση οθόνης, τον κατασκευαστή, την επωνυμία και έκδοση του λειτουργικού συστήματος, πληροφορίες της κάρτας SIM και από τις εφαρμογής. Τα δεδομένα κρυπτογραφούνται και αποστέλλονται στον διακομιστή C&C, για οποιαδήποτε σίγουρα μη νόμιμη χρήση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα αυτών των προγραμμάτων. Καλό είναι εάν έχετε κάποιο από αυτά εγκαταστημένο, φυσικά να κάνετε απεγκατάσταση και αφού κρατήσετε ένα backup από επαφές, εικόνες, βίντεο και ότι άλλο θέλετε, να κάνετε επαναφορά εργαστηριακών ρυθμίσεων, ώστε να είστε σίγουροι ότι καθάρισε το κινητό.Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Παρόλο που δεν μεγάλωσα μέσα στην τεχνολογία, είναι το πάθος μου....!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram