Τα LEDs των routers “μιλάνε” και λένε όλα τα μυστικά μας!

Μοίρασε την γνώση...

Σίγουρα θα έχετε προσέξει την σειρά από λεντάκια που βρίσκονται στην μπροστινή μεριά του μόντεμ/ρούτερ σας, που σας δείχνουν ανά πάσα στιγμή, εάν έχετε σύνδεση με το διαδίκτυο ή έχετε κάποιο πρόβλημα. Το ξέρετε όμως ότι τα LEDs αυτά θα μπορούσε κάποιος να κλέψει ευαίσθητα δεδομένα από τον υπολογιστή σας!?

Σε άρθρο που βρήκα στο secnews.gr, που ειδικεύονται στην προστασία, εάν κάποιος έχει ειδικά διαμορφωμένο κακόβουλο λογισμικό, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα LED του router για τη μετάδοση δεδομένων σε δυαδική μορφή.

Διαφήμιση

To συγκεκριμένο σενάριο επίθεσης παρουσιάστηκε από μια ομάδα ερευνητών του Cyber Security Research Center του Πανεπιστημίου Ben-Gurion στο Ισραήλ. Πρόκειται για την ίδια ομάδα ερευνητών ασφάλειας που στο παρελθόν είχε παρουσιάσει και άλλες τεχνικές υποκλοπής δεδομένων, αξιοποιώντας LED σκληρών δίσκων, ακουστικά, χτυπήματα πηνίων και άλλες μοναδικές μεθόδους.

Google news

Η ομάδα κατασκεύασε ένα proof-of-concept malware με την ονομασία xLED, αποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να παραβιαστεί ένας δρομολογητής. Αυτό που κάνει το xLED είναι να κατασκοπεύει και να υποκλέπτει τα δεδομένα που μεταδίδονται από και προς έναν ασύρματο δρομολογητή, και στη συνέχεια να τα μετατρέπει σε δυαδική μορφή.

Cafago WW Hekka

Αυτά τα δυαδικά ψηφία κωδικοποιούνται και μεταδίδονται σαν σήματα (με το αναβόσβησμα των LEDs) σε έναν κοντινό δέκτη. Τα σήματα καταγράφονται στη συνέχεια από τους επιτιθέμενους, με διάφορους τύπους απομακρυσμένων καμερών και οπτικών αισθητήρων.

Υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί τρόποι για τη λήψη των δυαδικών δεδομένων. Εκτός από κάποιον “κατάσκοπο” που θα έχει άμεση οπτική επαφή με το router, τα φώτα που αναβοσβήνουν μπορούν να ληφθούν από μια κάμερα ασφαλείας, ένα αεροπλάνο εξοπλισμένο με συσκευή ελέγχου ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή εγγραφής που έχει καθαρή οπτική επαφή με τον ευπαθή δρομολογητή.


Και ενώ όλοι θα συμφωνήσουμε πως πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα ιδέα, αρκετοί από εσάς ίσως αναρωτηθούν και κατά πόσο έχει πρακτική εφαρμογή. Ένα πράγμα θα πρέπει να θυμάστε μόνο: Ο συγκεκριμένος τύπος επίθεσης απαιτεί την παραβίαση ενός δρομολογητή, οπότε εάν ένα router γίνει hacked, υπάρχουν σαφώς και άλλοι τρόποι υποκλοπής δεδομένων που είναι ευκολότεροι από την καταγραφή των σημάτων των LED. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα επιτυχούς επίθεσης και μια ακόμη υπενθύμιση ότι δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε την ασφάλεια δεδομένη.

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Παρόλο που δεν μεγάλωσα μέσα στην τεχνολογία, είναι το πάθος μου....!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram