Τέλος οι ουρές στις εφορίες μέχρι το 2020

Μοίρασε την γνώση...

Την πλήρη κατάργηση των επισκέψεων των πολιτών στις εφορίες προβλέπει το σχέδιο με την ονομασία «Blue Print», που αναμένεται να ολοκληρώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως το 2020 και το οποίο προωθεί την ηλεκτρονικοποίηση της επαφής του συναλλασσόμενου με την ΑΑΔΕ.
Μιλώντας στο συνέδριο Athens Law Forum On Taxation ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε ότι το όραμά του είναι η Αρχή να γίνει μία φορολογική διοίκηση εφάμιλλη των αντίστοιχων διεθνών, ενώ επισήμανε ότι καθήκον όσων εργάζονται στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στην ΑΑΔΕ είναι να καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια στην εργασία τους, με αυτή που καταβάλλουν και οι φορολογούμενοι για να καταβάλλουν τους φόρους τους.

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στο σχέδιο της ΑΑΔΕ, «Blue Print», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020. Σε αυτό προωθείται η πελατοκεντρική προσέγγιση μέσω της ηλεκτρονικοποίησης της επαφής του συναλλασσόμενου με την ΑΑΔΕ, δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου κ.λπ. και τη συστηματοποίηση των εγκυκλίων και των φορολογικών διατάξεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και της ΑΑΔΕ και θα διευκολύνει τον πολίτη, καθώς για θέματα με εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη στο Δημόσιο από τον εμπλεκόμενο πολίτη.

Επίσης, τόνισε ότι με το νέο σχέδιο επιδιώκεται η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακού περιβάλλοντος, παράλληλα με την κεντρικοποίηση των λειτουργιών, που θα επιτρέψουν στην ΑΑΔΕ την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να υπάρξει στροφή στη βασική λειτουργία της ΑΑΔΕ, στον έλεγχο. Επισήμανε δε την ανησυχία που υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ότι, αν αποτύχει η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο νομοταγής πολίτης θα αναρωτηθεί γιατί πληρώνει φόρους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσεις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της ΑΑΔΕ και γι’ αυτό τον σκοπό προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το 2018, παράλληλα με την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Για την τελευταία υπογράμμισε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με την αρμόδια υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατανοεί τη σπουδαιότητά της.

Οι θέσεις της ΝΔ

Στο συνέδριο τοποθετήθηκε και ο Στέλιος Πέτσας, Σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι το φορολογικό σύστημα έχει αποτύχει, καθώς σήμερα έχουμε 40 δισ. ευρώ παρακοικονομία, 12 δισ. ευρώ φοροδιαφυγή και δυσανάλογα μεγάλο αριθμό χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων. Επισήμανε δε ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας μειώνεται, αλλά το συνολικό ποσό της απέχει πολύ από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση στο Κενό ΦΠΑ (VAT GAP) αντιστράφηκε το 2015 δείχνοντας ότι η αύξηση των φόρων φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι έχουμε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει. Υποστήριξε ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με την μείωση των φόρων θα φέρει αύξηση εισπραξιμότητας.

Ο κ. Πέτσας παρέθεσε επίσης τις προτάσεις της Ν.Δ. για το φορολογικό σύστημα που προβλέπουν μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 5%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε χρονικό ορίζοντα δύο χρόνων, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση του φόρου στο κρασί, αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις 25.000 από 10.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και στο 22% από13% και 24% αντίστοιχα

Σε ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το μείγμα πολιτικής μείωσης των δαπανών έναντι της αύξησης των φόρων προτιμάται από την τρόικα. Συμπλήρωσε δε ότι η μεγάλη αύξηση των φόρων κανιβαλλίζει την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων και οδηγεί στην αύξηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής οδηγώντας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στο τέταρτο μνημόνιο. Διευκρίνισε ότι τις πρώτες μειώσεις φόρων, η ΝΔ θα τις χρηματοδοτήσει από τις μειώσεις δαπανών και όταν αυτό θα αρχίσει να αποδίδει, θα έρθουν όλα τα υπόλοιπα.

Το συνέδριο Athens Law Forum On Taxation διοργανώνει η εταιρία Palladian για τέταρτη διαδοχική χρονιά, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Via


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Παρόλο που δεν μεγάλωσα μέσα στην τεχνολογία, είναι το πάθος μου....!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Γραφτήκατε στις ειδοποιήσεις ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!? Απλώς πατήστε την μπλε καμπάνα που θα βρείτε κάτω αριστερά στην οθόνη!

Βρείτε μας και στις ειδήσεις του Google

TikTokTelegram

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com