Εύπλαστο, αυτοθεραπευόμενο και ανακυκλώσιμο «ηλεκτρονικό» δέρμα

Μοίρασε την γνώση...

Το ηλεκτρονικό δέρμα (γνωστό και ως e-skin) είναι ένα λεπτό, διαφανές υλικό το οποίο μπορεί να μιμείται τη λειτουργία και τις μηχανικές ιδιότητες του ανθρώπινου δέρματος. Αρκετά διαφορετικά είδη e-skin αναπτύσσονται σε εργαστήρια ανά τον κόσμο, καθώς αναγνωρίζεται η αξία του σε ποικιλία εφαρμογών.

Geekbuying WW

Ερευνητές του University of Colorado Boulder (CU Boulder) ανέπτυξαν ένα νέο είδος εύπλαστου, αυτοθεραπευόμενου και πλήρως ανακυκλώσιμου «ηλεκτρονικού» δέρματος, που έχει εφαρμογές οι οποίες κυμαίνονται από τη ρομποτική και την ανάπτυξη προσθετικών μελών μέχρι καλύτερες συσκευές βιοϊατρικής.

Διαφήμιση

Το ηλεκτρονικό δέρμα (γνωστό και ως e-skin) είναι ένα λεπτό, διαφανές υλικό το οποίο μπορεί να μιμείται τη λειτουργία και τις μηχανικές ιδιότητες του ανθρώπινου δέρματος. Αρκετά διαφορετικά είδη e-skin αναπτύσσονται σε εργαστήρια ανά τον κόσμο, καθώς αναγνωρίζεται η αξία του σε ποικιλία εφαρμογών.

Google news

Το e-skin του CU Boulder έχει ενσωματωμένους αισθητήρες για τη μέτρηση της πίεσης, της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της ροής αέρα, εξηγεί ο Τζιανλιάνγκ Σιάο, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του CU Boulder, που ηγείται της ερευνητικής προσπάθειας, μαζί τον Γουέι Ζανγκ, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Χημείας και Βιοχημείας.

ZTE Many GEOs AliExpress WW

Η τεχνολογία αυτή έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει, όπως έναν νέο τύπο ομοιοπολικά συνδεόμενου πολυμερούς, γνωστό ως πολυϊμίνη, το οποίο έχει εμπλουτιστεί με νανοσωματίδια αργύρου για αυξημένη μηχανική δύναμη, χημική σταθερότητα και ηλεκτρική αγωγιμότητα.

«Αυτό που είναι μοναδικό εδώ είναι ότι η χημική σύνδεση της πολυϊμίνης που χρησιμοποιούμε επιτρέπει στο e-skin να είναι τόσο αυτοθεραπευόμενο όσο και πλήρως ανακυκλώσιμο σε θερμοκρασία δωματίου» λέει ο Σιάο. «Δεδομένων των εκατομμυρίων τόνων ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται ανά τον κόσμο κάθε έτος, ο ανακυκλώσιμος χαρακτήρας του e-skin μας συμφέρει από οικονομικής και περιβαλλοντικής άποψης».


Στη σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου γίνεται αναφορά στο «δέρμα» του κινηματογραφικού «Εξολοθρευτή» του «Terminator 2». Όπως σημειώνεται, αν και η νέα διαδικασία δεν είναι τόσο «δραματική», η θεραπεία κοψιμάτων ή άλλων βλαβών στο e-skin, περιλαμβανομένων των αισθητήρων, γίνεται μέσω ενός μείγματος τριών διαθέσιμων στο εμπόριο χημικών ενώσεων αιθανόλης. Επίσης, άλλο ένα πλεονέκτημα για το e-skin του CU Boulder είναι ότι μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα σε επιφάνειες όπως τα ανθρώπινα και ρομποτικά χέρια μέσω της εφαρμογής μέτριας θερμότητας και πίεσης. «Ας πούμε ότι θέλετε ένα ρομπότ να φροντίσει ένα μωρό» λέει ο Ζανγκ. «Σε αυτή την περίπτωση θα ενσωματώνατε e-skin σε ρομποτικά δάκτυλα τα οποία μπορούν να νιώσουν την πίεση του μωρού. Η ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε το βιολογικό δέρμα με e-skin το οποίο έχει τις επιθυμητές λειτουργίες».

Διαβάστε επίσης: Επιστήμονες δημιούργησαν νανορομπότ που εντοπίζουν τους όγκους στο σώμα

Για την ανακύκλωσή του απαιτείται βύθιση σε ειδικό διάλυμα, που κάνει τα πολυμερή να υποβαθμίζονται σε ολιγομερή και μονομερή. Τα νανοσωματίδια αργύρου καταλήγουν στον πυθμένα. «Το ανακυκλωμένο διάλυμα και τα νανοσωματίδια στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου, λειτουργικού e-skin» λέει ο Σιάο.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι τι θα γίνει τελικά ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Via


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram