Μέσω ειδικού προγράμματος της Google, θα μπορούν οι οφθαλμίατροι να προβλέπουν πιθανά εμφράγματα!

Μοίρασε την γνώση...

Τελευταία εάν έχετε προσέξει όλο και πιο πολύ αναφερόμαστε στην Artificial Inteligence (AI), όπου μέσω αυτής μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα που πριν μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα βλέπαμε. Έτσι μαθαίνουμε τώρα ότι μέσω της τεχνολογίας αυτής, η Google θα δίνει την δυνατότητα σε οφθαλμιάτρους να προβλέπουν πιθανά εμφράγματα του μυοκαρδίου, χρησιμοποιώντας μία ειδική εφαρμογή.

Την σχετική δημοσίευση την έκαναν ομάδα ερευνητών που δουλεύουν στην Google, με επικεφαλής τη δρ. Λίλι Πενγκ. Η δημοσίευση που αναρτήθηκε στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής «Nature Biomedical Engineering» και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι κατάφεραν ν’ αναπτύξουν ένα σύστημα τεχνικής νοημοσύνης, που έχει την ικανότητα να συλλαμβάνει και ν’ αναλύει εικόνες από τον αμφιβληστροειδή φακό του ματιού του ασθενούς και μετά μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου, αφού επεξεργαστεί τις εικόνες αυτές, μπορεί να προβλέπει την πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος.


Η μέθοδος αυτή, βάση των μελετών που έγιναν, έδειξε ότι ακόμα δεν έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και είναι ακόμη λιγότερο ακριβής σε σχέση με τις παραδοσιακές και πιο επεμβατικές τεχνικές, αλλά σίγουρα με εξάσκηση και βελτίωση θα μπορεί να φτάσει σ’ ένα επίπεδο πολύ καλό.

Βέβαια τα επίπεδα επιτυχίας που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής δεν είναι και μικρά, αφού έχει μία ακρίβεια στο 70% περίπου στο να προβλέψει ποιος ασθενής θα πάθει έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στην επόμενη πενταετία. Το πρόγραμμα της Google για να καταφέρει να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 284.000 ασθενείς και στη συνέχεια δοκιμάσθηκε σε σχεδόν 13.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 100 έπαθαν έμφραγμα σε διάστημα πέντε ετών.


Διαβάστε επίσης: Εύπλαστο, αυτοθεραπευόμενο και ανακυκλώσιμο «ηλεκτρονικό» δέρμα

Το πρόγραμμα ουσιαστικά αυτό που φτιάχτηκε να κάνει εξ αρχής, ήταν να σαρώνει και να “διαβάζει” μέσω του ειδικού αλγόριθμου ΑΙ, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του ματιού. Με την βοήθεια του προγράμματος, στο τέλος έβγαινε μία έκθεση όπου έλεγε εάν ο χρήστης καπνίζει ή έχει υπέρταση. Όμως, στη συνέχεια έγινε αντιληπτό ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί επίσης ο κίνδυνος για ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό, μέσω περαιτέρω παραμετροποίησης και μελέτης. Δεν θα είναι απίθανο σε μερικά χρόνια, όλες οι χρόνιες παθήσεις να ανιχνεύονται από την γέννα με μία σταγόνα αίμα….

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι τι θα γίνει τελικά ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com