Η τεχνολογία κάνει τα παιδιά να κρατάνε όλο και πιο δύσκολα το μολύβι!

Μοίρασε την γνώση...

Δεν λέω η τεχνολογία είναι καλή, μαθαίνουμε πολλά πράγματα, ειδικότερα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με εκατομμύρια νέα πράγματα που ή δεν θα τα δούνε ποτέ στην πραγματικότητα ή τα βλέπαμε κάποτε εμείς μόνο σε φωτογραφίες από την εγκυκλοπαίδεια, αλλά τώρα νέες μελέτες δείχνουν ότι η τόση τεχνολογία έχει και τα αρνητικά της. Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, η εκτεταμένη χρήση των τάμπλετ και των κινητών που έχουν οθόνη αφής, δεν βοηθάνε στην σωστή ανάπτυξη των μυών του χεριού στα πολύ μικρά παιδιά.

Όπως επισημαίνουν Βρετανοί παιδίατροι, όλο και πιο συχνά παρατηρούν στα μικρά παιδιά προβλήματα με τους μύες των χεριών τους και ειδικότερα στο να μην μπορούν να κρατήσουν σωστά το μολύβι, λόγο της εκτεταμένης χρήσης της τεχνολογίας. Επειδή οι οθόνες αφής δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση να κάνει το παιδί, δεν βοηθάνε στο να μάθει να κρατάει σωστά το μολύβι και το στυλό, εργαλεία που θα τα χρειαστεί μετά το παιδί στο σχολείο.


«Τα παιδιά δεν έρχονται πλέον στο σχολείο έχοντας δυνατά και ευλύγιστα δάχτυλα, όπως γινόταν πριν από δέκα χρόνια. Πλέον, τους δίνουμε ένα μολύβι για να γράψουν αλλά δεν μπορούν να το κρατήσουν επειδή τους λείπουν βασικές δεξιότητες. Προκειμένου να πιάσεις σωστά ένα μολύβι και να το κινήσεις, πρέπει να μπορείς να ελέγχεις σε μεγάλο βαθμό τους μύες στα δάχτυλά σου. Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες για να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες», εξηγεί η παιδίατρος Σάλι Πέιν, επικεφαλής του ιδρύματος Heart of England του εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την Δρ. Πέιν, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά η καθημερινότητα των παιδιών και τα παιχνίδια στα οποία αφιερώνουν τον χρόνο τους. «Είναι ευκολότερο να χαρίσεις σε ένα παιδί ένα iPad απ’ ότι να το ενθαρρύνεις να παίξει με τουβλάκια, να κάνει χαρτοκοπτική ή να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα που θα το βοηθήσει να αναπτύξει τους μύες των χεριών του», επισημαίνει η ίδια.


Στο κέντρο Heart of England, ο εξάχρονος Πάτρικ συναντά μια φορά την εβδομάδα έναν ειδικό θεραπευτή που τον βοηθά να αναπτύξει επαρκή δύναμη στον δείκτη του ώστε να κρατά σωστά το μολύβι.

Η μητέρα του, Λόρα, θεωρεί ότι η αδυναμία του γιου της να το κάνει αυτό μέχρι στιγμής οφείλεται στα δικά της λάθη. «Κοιτώντας πίσω, μετανιώνω που έδωσα στον Πάτρικ πρόσβαση σε τεχνολογία, χωρίς να τον ενθαρρύνω να παίζει κατά διαστήματα με κανονικά παιχνίδια. Το αποτέλεσμα ήταν, όταν πήγε σχολείο, να μην μπορεί να κρατήσει το μολύβι σωστά, παρά την καθοδήγηση των δασκάλων του», αναφέρει η ίδια.

Στην περίπτωση του Πάτρικ, το πρόβλημα έγινε αντιληπτό έγκαιρα από το εκπαιδευτικό προσωπικό και η «ζημιά» που έχει πραγματοποιηθεί είναι απολύτως αναστρέψιμη.

Διαβάστε επίσης: Η Chuwi συνεργάζεται με το Geekbuying δημιουργώντας επικές προσφορές τον Μάρτιο πάνω από 67% σε laptops και tablets.

Ωστόσο, θα υπάρξουν σίγουρα αμέτρητες περιπτώσεις μαθητών που δεν θα τύχουν της ίδιας προσοχής και υποστήριξης, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν χωρίς να μπορέσουν ποτέ να γράψουν σωστά χρησιμοποιώντας μολύβι και χαρτί.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι τι θα γίνει τελικά ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Via


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com