Vodafone – Υπέγραψε συμφωνία για 19 δις. με την Liberty Global

Μοίρασε την γνώση...

Σε συμφωνία για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων, αξίας 19 δισ. ευρώ, σε τέσσερις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος Liberty Global PLC του Τζον Μαλόουν προχώρησε η βρετανική Vodafone Group PLC, μια συμφωνία που όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Liberty Global, Η Liberty, με έδρα τις ΗΠΑ, συμφώνησε να πωλήσει τις επιχειρήσεις της στη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τσεχική Δημοκρατία στην Vodafone, τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.

Η συμφωνία θα δώσει στην Liberty Global 10,6 δισ. ευρώ σε μετρητά, όταν και εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση . Ωστόσο εάν η συγχώνευση ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει έναν ηπειρωτικό γίγαντα που θα διαθέτει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών σε ένα πακέτο: καλωδιακή τηλεόραση, internet, κινητή και σταθερή τηλεφωνία σε έναν ενιαίο λογαριασμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μερικές από τις προαναφερθείσες αγορές η Liberty παρέχει ;ήδη ευρεία γκάμα υπηρεσιών και έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς. Για παράδειγμα στην αγορά της Ρουμανίας καταγράφει έσοδα 182 εκατομμύρια δολάρια και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο καλωδιακής τηλεόρασης και περιλαμβάνει υπηρεσίες βίντεο, ίίντερνετ, και VoIP υπηρεσίες τηλεφωνίας σε 2.4 εγγεγραμμένους συνδρομητές.

[wpcd_coupon id=12835]

Η συμφωνία θεωρείται αναμενόμενη αφού όλο και περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προωθούν άνοιγμα στην καλωδιακή τηλεόραση σε μια προσπάθεια να προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα στην αγορά. Οι εταιρείες κινητής οι οποίες επενδύουν στα δίκτυα νέας γενιάς και αναμένουν την εποχή τυ 5G που δεν φαίνεται να αργεί και πολύ υπόσχονται άλλωστε πως με τις νέες αυτές ταχύτητες θα επιτρέπουν την σχεδόν στιγμιαία λήψη ταινιών και άλλες καινοτόμες εφαρμογές και λειτουργίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των χρηστών όπως η αυτόνομη οδήγηση.

Όπως ανέφεραν και οι δύο εταιρείες συνομιλούν εδώ και καιρό μεταξύ τους αλλά υπήρχε διαφωνία ως προς την τιμή. Την επανέναρξη των συνομιλιών των Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους είχε αναγγείλει η Vodafone. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Liberty Global, Μάικ Φράις, σε συνέντευξή του ειδοποιός διαφορά που εξέλιξε τις συνομιλίες σε συμφωνία είναι το γεγονός ότι «Συμφωνήσαμε σε μια τιμή, είναι τόσο απλό».

Σύμφωνα με τον Βιτόριο Κολάο, στρατηγική της Vodafone είναι να αποτελεί τον νούμερο ένα ή νούμερο δύο πάροχο στις 20 χώρες που δραστηριοποιείται. Το γεγονός σύμφωνα με την ίδια που την διαφοροποιεί είναι η ποιότητα των δικτύων και των υπηρεσιών, η οποία δικαιολογεί και την αυξημένες τιμές.

Όσο για την Liberty Global, με έδρα το Ντένβερ και εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, κατέχει το καλωδιακό δίκτυο Virgin Media στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πανευρωπαϊκή εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης UPC, η οποία έχει μεγάλη παρουσία σε βασικές αγορές όπως η Γερμανία. Με έντονη δραστηριότητα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες ο πρόεδρός της είναι ο κ. Μαλόουν, ο μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος έχει αφήσει την διοίκηση της επιχείρησης στον κ. Φράις.

[wpcd_coupon id=12834]

Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις της Liberty Global στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, οι οποίες ανταγωνίζονται τη Vodafone. Ο κ. Fries δήλωσε ότι καμία πλευρά δεν ενδιαφέρεται για τη συγχώνευση αυτών των επιχειρήσεων.

Παρά τις ευχολογίες των στελεχών των δύο εταιρειών βέβαια, η προτεινόμενη συμφωνία ενδέχεται να αντιμετωπίσει τις σθεναρές αντιρρήσεις των ρυθμιστικών αρχών αλλά και την σκληρή αντίθεση της γερμανικής Deutsche Telekom AG, αφού η συμφωνία θα δώσει στην Vodafone υπερβολική δύναμη στην αγορά της τηλεόρασης.

Ο κ. Φράις ωστόσο δήλωσε σχετικά ότι αναμένει από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν τη συμφωνία, μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Ωστόσο η Deutsche Telecom η οποία ελέγχει την γερμανική αγορά εξέφρασε ήδη τις αμφιβολίες της για την συμφωνία. Εκπρόσωπος του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου δήλωσε την Τρίτη ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε «σημαντικούς περιορισμούς εις βάρος των καταναλωτών». Οι αντιμονοπωλιακές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν την συμφωνία ενδελεχώς αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι λεπτομέρειές τους πριν δώσουν την έγκρισή τους».

[wpcd_coupon id=12674]

Ακόμα και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Τίμοθι Χότγκες, ερωτηθείς για πιθανή συμφωνία Liberty Global-Vodafone κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τον Φεβρουάριο, είχε αναφέρει πως δεν εκτιμά ότι θα έχει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών λόγω συγκέντρωσης της αγοράς που προκαλεί».

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι μας στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει!

Via


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Γραφτήκατε στις ειδοποιήσεις ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!? Απλώς πατήστε την μπλε καμπάνα που θα βρείτε κάτω αριστερά στην οθόνη!

Βρείτε μας και στις ειδήσεις του Google

TikTokTelegram

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com