Η Intel έχει μείνει 5-7 χρόνια πίσω τώρα και δύσκολα αναμένεται να φτάσει TSMC / AMD στα 10nm!

Μοίρασε την γνώση...

Όσοι παρακολουθείται τα νέα που σας γράφω εδώ αναφορικά με την Intel και την AMD, θα έχετε δει ότι οι τελευταίες μου δημοσιεύσεις λένε όλες το ίδιο πράγμα…η Intel δυσκολεύεται πολύ, έχει τεράστιες ελλείψεις σε επεξεργαστές και αργεί πάρα πολύ ακόμα με το θέμα των 10nm.

Η Intel βάση το πρώτο χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει, έπρεπε από το 2015 να είχε μπει σε παραγωγή επεξεργαστών με τεχνολογία 10nm. Το θέμα είναι ότι έχει κολλήσει στα 14nm και αναβάλλει συνέχεια την ημερομηνία παράδοσης επεξεργαστών στα 10nm. Μία οπτιμιστική εκτίμηση λέει ότι η μαζική παραγωγή αυτών των επεξεργαστών θα αρχίσει στα τέλη του 2019, αλλά αυτών που είναι για servers και για desktop pc, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το 2020! Η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στους 10nm επεξεργαστές έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την εταιρεία, με αποτέλεσμα να έχει αρνητικά σημάδια στην αγορά.

Σε τέτοια κατάσταση, τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία, δεν θυμάμαι να έχει ξαναπέσει. Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι, πόσο καιρό θα της πάρει της Intel ν’ ανακάμψει? Αναλυτές λένε ότι αυτή την στιγμή η Intel είναι 5-7 χρόνια πίσω από τον ανταγωνισμό και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδεχόμενο ποτέ να μην καταφέρει να τους πιάσει.

 

Ο Rosenblatt, αναλυτής στη Mosesmann, λέει στην αναφορά του που έβγαλε τέλη Αυγούστου, ότι τα προβλήματα της Intel δεν αφορά μόνο στην τεχνολογία των 10nm. Πιστεύεται ότι θα της πάρει κάμποσα χρόνια ακόμα για τα λύσει τα διάφορα προβλήματα που έχει με την εν λόγο διαδικασία. Όπως λέει, η Intel μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 7 χρόνια για να τα καταφέρει και να φτάσει σ’ ένα επίπεδο χωρίς προβλήματα. Από την άλλη, το CNBC ανέφερε την ανάλυση του Chris Caso ότι “Το μεγαλύτερο στρατηγικό πρόβλημα της Intel είναι η μεγάλη καθυστέρηση των 10nm. Μάλιστα δεν αναμένεται να προχωρήσει η όποια παράδοση τέτοιων επεξεργαστών στον τομέα των server, πριν τα επόμενα δύο χρόνια.” Όπως αναφέρει ο ίδιος, “όλη αυτή η καθυστέρηση της Intel, δίνει το παράθυρο στους αντιπάλους της να την ξεπεράσουν κατά πολύ, ένα παράθυρο που μπορεί ποτέ να μην κλείσει. Επίσης μπορεί η Intel να κωλυσιεργεί, η TMSC από την άλλη δεν το κάνει, έτσι όταν η Intel Πια φτάσει σε αυτή την τεχνολογία, η TMSC αναμένεται να έχει κυρίαρχη θέση στην αγορά, ειδικότερα στην κατηγορία των server!”

MICROMAX Selfie 3 – Ένα budget κινητό με ασφάλεια τελωνείου και κουπόνι στα 74€ μόνο από το Coolicool!

Η TMSC πάλι από την άλλη μεριά, έχει φτάσει και παράγει επεξεργαστές στα 7nm. Μπορεί να είναι επεξεργαστές για κινητά, όπως είναι πχ ο A12 της Apple και ο Kirin 980 της Huawei, αλλά έχει φτάσει εκεί. Για τους αντίπαλους της Intel, στην AMD πχ, η τεχνολογία των 7nm που θα χρησιμοποιηθεί σε CPU και GPU, θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία HPC high, αλλά από του χρόνου. Από την άλλη, η Intel αναμένεται να αρχίσει μαζική παραγωγή του χρόνου όχι στα 7nm όπως θα κάνει η TMSC, αλλά στα 10nm, ενώ για το πότε θα πάει στα 7nm δεν το ξέρει κανείς. Οι TMMC και Samsung έχουν ήδη κάνει σχεδιασμό για το πότε θα πάνε στα 5nm αλλά και στα 3nm, μ’ ένα σχεδιασμό που φτάνει τα 2ο δις δολάρια! Η όλη προσπάθεια και μελέτη αναμένεται να ξεκινήσει το 2020, με την κατασκευή του απαραίτητου εξοπλισμού να έχει τελειώσει μέσα στο 2021 και να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή των επεξεργαστών στο τέλος του 2022, αρχές του 2023.

Παρόλο που οι TSMC και Samsung αναφέρουν κάμποσες εκδοχές των 5nm και 3nm διαδικασιών, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην πάτε στο τέλος όλα τα πράγματα τόσο καλά όσο το υπολογίζουν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν μοιραστεί μαζί μας κάτι περισσότερο για την όλη διαδικασία, οπότε είμαστε και εμείς σε αναμονή.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι μας στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει!


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Γραφτήκατε στις ειδοποιήσεις ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!? Απλώς πατήστε την μπλε καμπάνα που θα βρείτε κάτω αριστερά στην οθόνη!

Βρείτε μας και στις ειδήσεις του Google

TikTokTelegram

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com