Μετατρέψτε το κινητό σας σε τηλεχειριστήριο με ελάχιστο κόστος!

Μια δυνατότητα που πριν δέκα χρόνια ήταν πολύ κοινή στα κινητά τηλέφωνα, είναι η θύρα υπέρυθρων. Δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται πλέον στον βασικό εξοπλισμό των περισσότερων μοντέρνων έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Μόνο η Xiaomi, η LeTV, η Meizu και ίσως ελάχιστες ακόμα εταιρείες τοποθετούν θύρα υπέρυθρων, σε κάποια μοντέλα τους. Αυτό είναι σίγουρα πολύ αρνητικό αφού μας στερεί την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο σαν τηλεχειριστήριο πολλαπλών συσκευών. Σήμερα όμως θα σας παρουσιάσω  ένα μικρό εξάρτημα που μπορούμε να προμηθευτούμε με πολύ λίγα χρήματα και που συνδέοντάς το με το κινητό μας τηλέφωνο, Android ή iOS, του προσθέτουμε  μια θύρα υπέρυθρων.

Πρόκειται για έναν μικρό πομποδέκτη υπέρυθρων που μπορούμε να συνδέσουμε στην θύρα φόρτισης του κινητού μας και με την χρήση μιας εφαρμογής, να το μετατρέψουμε σε τηλεχειριστήριο και να το χρησιμοποιούμε για να χειριζόμαστε τις συσκευές του σπιτιού μας, όπως τηλεόραση, κλιματιστικό, ψηφιακό δέκτη, ηχοσύστημα κλπ. Μόνη προϋπόθεση είναι η θύρα φόρτισης του κινητού μας να υποστηρίζει την λειτουργία OTG. Ο πομποδέκτης υπέρυθρων κυκλοφορεί με υποδοχή σύνδεσης micro USB, Type-C ή Lightning (iOS), υποστηρίζοντας όλα τα smartphones της αγοράς.

Το μέγεθος του πομποδέκτη IR είναι μικρό. Οι διαστάσεις του είναι 30 mm X 15 mm X 7,2 mm, δηλαδή όσο περίπου ενός δέκτη ασύρματου ποντικιού. Το χρώμα του είναι λευκό, με μαύρο πλαστικό, στο σημείο που βρίσκεται η θύρα επικοινωνίας. Η υποδοχή σύνδεσης του πομποδέκτη προστατεύεται από λευκό καπάκι. Στη συσκευασία του θα βρούμε ακόμα ένα κορδόνι με την βοήθεια του οποίου μπορούμε να το περάσουμε στα κλειδιά μας, ώστε να το έχουμε πάντα μαζί μας και ένα φυλλάδιο οδηγιών χρήσης στα Κινέζικα δυστυχώς.

Η χρήση της συσκευής είναι πολύ εύκολη. Αφού κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε την εφαρμογή Universal TV Remote – ZaZa Remote από το Play Store ή το App Store, συνδέουμε τον πομποδέκτη στο κινητό μας και ανοίγουμε την εφαρμογή. Επειδή στα περισσότερα κινητά η θύρα φόρτισης βρίσκεται στην κάτω πλευρά του κινητού,  μόλις ανοίγει η εφαρμογή, η οθόνη του κινητού γυρνάει και ο πομποδέκτης έρχεται στην πάνω πλευρά, ώστε να λειτουργεί σωστά. Στην πρώτη χρήση απαιτείται να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο αφού εισάγοντας κάθε φορά τον λογαριασμό μας, μπορούμε να βλέπουμε όλα τα τηλεκοντρόλ, όλων των συσκευών που έχουμε ορίσει, σε οποιοδήποτε κινητό ή tablet.

Τώρα πλέον μπορούμε να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε τα τηλεκοντρόλ όλων των συσκευών του σπιτιού μας.  Από το αριστερό μενού επιλέγουμε το είδος της συσκευής και στη συνέχεια την μάρκα της. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο ώστε να μπορεί η εφαρμογή να κατεβάσει τις βάσεις δεδομένων των συσκευών. Με μια απλή διαδικασία δοκιμής και επαλήθευσης βρίσκουμε το συμβατό γκρουπ κωδικών IR για την κάθε συσκευή μας. H εφαρμογή έχει μια τεράστια βάση από συσκευές, μάρκες και μοντέλα, οπότε είναι δύσκολο να μην βρούμε την συσκευή που ψάχνουμε. Η εφαρμογή μας δίνει ακόμα την δυνατότητα, επιλέγοντας ως συσκευή την DIY (Do It Yourself), να αντιγράψουμε τους κωδικούς IR από το κανονικό τηλεκοντρόλ της συσκευής μας. Από ότι φαίνεται όμως ο συγκεκριμένος πομποδέκτης IR δεν υποστηρίζει αυτή την δυνατότητα. Αυτό δεν είναι κάτι που με ενόχλησε ιδιαίτερα αφού μιλάμε για μια πολύ φτηνή συσκευή.

 Ο πομποδέκτης IR είναι πραγματικά ένα πολύ ενδιαφέρον αξεσουάρ για το κινητό μας. Λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και έχει πολύ καλή εμβέλεια. Ακόμα δεν φαίνεται να επιβαρύνει αισθητά την κατανάλωση ενέργειας του κινητού μας. Η εφαρμογή που το συνοδεύει είναι ίσως η καλύτερη εφαρμογή τηλεχειριστηρίου για smartphones. Αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να τον προμηθευτείτε από το Ebay σε πολύ χαμηλή τιμή, γύρω στα 6 ευρώ.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι μας στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει!

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Only the best toys for the best boys! [email protected] Επιμέλεια κειμένου: Renata Dermati.

Σχετικά άρθρα

Γραφτήκατε στις ειδοποιήσεις ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!? Απλώς πατήστε την μπλε καμπάνα που θα βρείτε κάτω αριστερά στην οθόνη!

Βρείτε μας και στις ειδήσεις του Google

TikTokTelegram