Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης: Ασπίδα προστασίας για ένα ασφαλές διαδίκτυο

Μοίρασε την γνώση...

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE. Στόχος της είναι η προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάστηκε φέτος την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 σε πάνω από 160 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα της φετινής ημέρας ήταν: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο». Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια του κυβερνοχώρου δεν αφορά μόνο τους ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή μεγάλες εταιρείες και κυβερνήσεις. Αφορά όλους εμάς που αξιοποιούμε τις εκπληκτικές δυνατότητες που μας προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία.

Με την αφορμή αυτή και στα πλαίσια της προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών του διαδικτύου, η Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) εξέδωσε σχετικό ενημερωτικό Βίντεο. Το σύντομο αυτό βίντεο δίνει την απάντηση σε μια πάντα επίκαιρη ερώτηση που πρέπει να προβληματίζει όλους τους ψηφιακούς χρήστες: Πώς πρέπει να είναι ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης και πώς πρέπει να τον διαχειριζόμαστε;


Οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιούμε σε συνδέσεις και εφαρμογές στο διαδίκτυο, μπορεί να αποτελέσουν την Αχίλλειο Πτέρνα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητάς μας αν, από άγνοια ή αμέλεια, δεν εφαρμόζουμε κάποια βασικά μέτρα ασφάλειας.

Για να καταλάβουμε την σημασία των κωδικών πρόσβασης, αρκεί να αναφερθούμε στο σοβαρό και εκτεταμένο περιστατικό υποκλοπής που αποκάλυψε πρόσφατα ο ερευνητής σε θέματα ασφάλειας Τρόι Χαντ: 21 εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης και προσωπικά emails χρηστών συγκεντρώθηκαν και αναρτήθηκαν σ’ ένα φόρουμ για Χάκερς τον Δεκέμβριο. Η συγκέντρωση των υποκλαπέντων στοιχείων, η μεγαλύτερη στην ιστορία του Διαδικτύου, έχει αξία για τους κακόβουλους επειδή πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς και τα ίδια ψευδώνυμα για διαφορετικές υπηρεσίες, σημειώνει ο ερευνητής.


Μερικές πρακτικές οδηγίες σχετικά με την σωστή επιλογή κωδικών πρόσβασης είναι οι παρακάτω:

  • Είναι εύκολο να δημιουργήσουμε έναν εξαιρετικά ασφαλή κωδικό πρόσβασης που για να παραβιαστεί θα  χρειαστούν  χρόνια.  Θα  πρέπει  να  είναι μεγάλος (πάνω  από  8 χαρακτήρες), σύνθετος (με γράμματα, σύμβολα, αριθμούς) αλλά να έχει τέτοια δομή ώστε να τον θυμόμαστε.
  • Εκτός από ισχυρός, ένας κωδικός πρόσβασης πρέπει να είναι και μυστικός. Ας σημειώσουμε ότι καμία εταιρεία που προσφέρει νόμιμη υπηρεσία δεν θα μας ζητήσει να στείλουμε τον κωδικό μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν μας ζητηθεί κάτι τέτοιο είναι σίγουρα απάτη!
  • Αφού φτιάξουμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιούμε, θα πρέπει να τους ανανεώνουμε τακτικά (κάθε 6 μήνες τουλάχιστον).
  • Δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύουμε τους κωδικούς μας σε πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε εφαρμογή. Προτιμούμε να απενεργοποιούμε την επιλογή απομνημόνευσης κωδικών.

Μπορούμε να αναζητήσουμε πρακτικές οδηγίες για το πώς να δημιουργούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, στην διαδικτυακή πύλη της ΑΔΑΕ. Στην ίδια ιστοσελίδα μπορούμε να δούμε τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουμε για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών.

Γνωρίζοντας τους πιθανούς κινδύνους και υιοθετώντας τους κανόνες για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, αποφεύγουμε να γινόμαστε στόχος κακόβουλων.

Ακόμα, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ελέγχει τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με σκοπό να διερευνήσει αν εφαρμόζουν σωστά τους Κανονισμούς Ασφάλειας και Ιδιωτικότητας, όπως υποχρεούνται. Ακόμα διερευνά καταγγελίες πολιτών ή περιστατικά ασφάλειας. Στις περιπτώσεις που παρατηρείται παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας από τους παρόχους, η ΑΔΑΕ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι μας στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει!

Πηγή 1, Πηγή 2


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Only the best toys for the best boys! Επιμέλεια κειμένου: Renata Dermati. [email protected]

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com