6G: Τι θα φέρει η επόμενη γενιά δικτύων, μετά το 5G

Μοίρασε την γνώση...

Τα δίκτυα 5G τίθενται σε υπηρεσία ανά τον πλανήτη, ωστόσο ταυτόχρονα κάποιοι εργάζονται πάνω στο επόμενο βήμα- και συγκεκριμένα στους παράγοντες που θα ωθήσουν την ανάπτυξη της έκτης γενιάς δικτύων φορητού Ίντερνετ και τις διαφορές της από το 5G.

Όπως αναφέρει τοMIT Technology Review,κάποιες απαντήσεις πάνω σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η δουλειά των Ραζβάν Αντρέι Στόικα και Τζιουζέπε Αμπρό στο Jacobs University Bremenστη Γερμανία.Οι δύο ερευνητές έχουν «χαρτογραφήσει» τους περιορισμούς του 5Gκαι τους παράγοντες που θεωρούν ότι θα ωθήσουν την ανάπτυξη του6G.Το συμπέρασμά τους είναι πως ο βασικός εξ αυτών θα είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση τηςmobileτεχνολογίας, και ότι θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη πίσω από μια εντελώς νέα γενιά εφαρμογών γιαmachine intelligence.

Διαφήμιση

To5Gαποτελεί, από κάθε άποψη, πολύ σημαντικό βήμα σε σχέση με το 4G:Τα πρώτα δίκτυα 5Gήδη παρέχουν ταχύτητεςdownloadμέχρι και 600megabits/δευτερόλεπτο, και μπορούν να πιάσουν ακόμα μεγαλύτερες, τη στιγμή που τα4Gπιάνουν τα 28Mbits/s.Από αυτή την άποψη, το 5Gφαίνεται ικανό να αντικαταστήσει ακόμα και πολλές ενσύρματες συνδέσεις.

Google news

Ωστόσο, πέρα από αυτά, υπάρχουν και άλλα οφέλη: Οι σταθμοί 5G,για παράδειγμα, είναι σχεδιασμένοι να διαχειρίζονται μέχρι και ένα εκατομμύριο συνδέσεις, συγκριτικά με τις 4.000 των 4G.Αυτό θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα σε μεγάλα περιστατικά όπως αθλητικές διοργανώσεις κ.α, ενώ θα άνοιγε νέους ορίζοντες και στοInternet of Things.Επίσης, υπάρχει και τοlatency- ο χρόνος που χρειάζονται τα σήματα για να ταξιδέψουν στο δίκτυο. Το 5Gείναι σχεδιασμένο να έχειlatencyενός μιλισεκόντ, συγκριτικά με τα 50+ του 4G.Ακόμη, όλες αυτές οι δυνατότητες θα απαιτούν λιγότερη ενέργεια (σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι συσκευές 5Gθα έπρεπε να έχουν 10 φορές τη διάρκεια ζωής μπαταρίας των συσκευών 4G).

Banggood WW Cafago WW

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εμφανές: Πώς θα μπορούσε το 6Gνα γίνει ακόμα καλύτερο από αυτό; Προφανώς θα μπορούσε να παρέχει ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητεςdownload- εκτιμάται πως θα μπορούσαν να πλησιάζουν το 1terabitανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, πέραν αυτού, τι άλλο θα μπορούσε να δίνει; Σύμφωνα με τους Στόικα και Αμπρό, αυτό που θα φέρει θα είναι η δυνατότητα για ταχύτατες και πολύ ευμετάβλητες συνέργειες/ συνεργασίες μεγάλης κλίμακας μεταξύ «έξυπνων» δρώντων, που θα επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα σε πραγματικό χρόνο- όπως, για παράδειγμα, ο συντονισμός αυτόνομων οχημάτων που κινούνται σε μια μεγάλη πόλη. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη δημιουργία δικτύων μεταξύ αυτοκινήτων επί τόπου- πχ όταν τα αυτοκίνητα πλησιάζουν σε μια διασταύρωση- και μετά διάλυσή τους, σε πολύ μικρό χρόνο. Ταυτόχρονα, θα ανήκουν σε ευρύτερα δίκτυα, υπολογίζοντας διαδρομές κλπ.

Οι αλληλεπιδράσεις σε τεράστιες κλίμακες θα είναι απαραίτητες, για την ομαλή λειτουργία τεράστιων, πολύπλοκων συστημάτων, πέρα από τις δυνατότητες του 5G.Και αυτός είναι μόνο ένας τομέας: Άλλοι που θα επωφελούνταν πολύ από το 6Gαναμένεται να είναι τοnetwork optimization,οι χρηματαγορές, η υγεία και τοnowcasting –η δυνατότητα πρόβλεψης και αντίδρασης σε γεγονότα που είναι σε εξέλιξη- σε βαθμούς άνευ προηγουμένου.


Τα συστήματα/ δρώντες τεχνητής νοημοσύνης αναπόφευκτα θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον: Όπως τονίζουν οι δύο ερευνητές, «για να αξιοποιηθεί η πραγματική δύναμη τέτοιων συστημάτων, η συνεργατική τεχνητή νοημοσύνη είναι κλειδί. Και εκ της φύσεως της κοινωνίας του 21ου αιώνα, είναι ξεκάθαρο πως αυτή η συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ασύρματων επικοινωνιών».

Πηγή: naftemporiki.gr


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram