Frontier- Αυτός θα είναι ο νέος υπερυπολογιστής στον κόσμο το 2021 με τεχνολογία CPU AMD EPYC και AMD Radeon Instinct στα γραφικά

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε συμβόλαιο με την Cray Inc για την κατασκευή του υπερυπολογιστή Frontier στο Oak Ridge National Laboratory (ORNL), όπου αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το 2021 ως ο ισχυρότερος στον κόσμο, με επιδόσεις άνω των 1,5 exaflops.

Σύμφωνα με το ORNL, ο Frontier αναμένεται να «επιταχύνει την καινοτομία στην επιστήμη και την τεχνολογία και να διατηρήσει την ηγεσία των ΗΠΑ στους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων και την τεχνητή νοημοσύνη». Το ύψος του συμβολαίου ξεπερνά τα 600 εκατ. δολάρια για το σύστημα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Το σύστημα θα βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική Shasta της Cray και θα διαθέτει τεχνολογία CPU AMD EPYC και AMD Radeon Instinct στα γραφικά (GPU).

Κάνοντας υπολογισμούς μέχρι και 50 φορές πιο γρήγορα από τους σημερινούς υπερυπολογιστές (ξεπερνώντας τους 1018 υπολογισμούς το δευτερόλεπτο) ο Frontier αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για σημαντικά επιτεύγματα στην επιστημονική έρευνα, στον τομέα της ενέργειας, στην οικονομική ανταγωνιστικότητα και την εθνική άμυνα. Ως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεύτερης γενεάς – ακολουθώντας το σύστημα Summit που απέκτησε το ORNL το 2018- προορίζεται να παρέχει νέες δυνατότητες σε τομείς όπως το deep learning, το machine learning και τα data analytics, σε εφαρμογές που κυμαίνονται από τη βιομηχανία μέχρι την ανθρώπινη υγεία.

«Οι επιδόσεις ρεκόρ του Frontier θα διασφαλίσουν τη δυνατότητα της χώρας μας να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην επιστήμη που βελτιώνει τις ζωές και την οικονομική ευημερία όλων των Αμερικανών και ολόκληρου του κόσμου» είπε ο υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι. «Ο Frontier θα επιταχύνει την καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη δίνοντας στους Αμερικανούς ερευνητές κορυφαία σε διεθνές επίπεδο δεδομένα και υπολογιστικούς πόρους για να διασφαλιστεί πως οι επόμενες μεγάλες εφευρέσεις θα γίνονται στις ΗΠΑ».

Προσφορά! Xiaomi Mijia Xiaobai IMI 1080P τώρα με μόλις 22.41€ για τους 30 πρώτους από το GearVita

Από το 2005 και μετά, το ORNL έχει αποκτήσει τους Jaguar, Titan και Summit- ο καθένας ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου στην εποχή του. Ο Frontier θα παρέχει κορυφαίες δυνατότητες δημιουργίας επιστημονικών μοντέλων και προσομοιώσεων, ενώ επίσης θα χρησιμοποιείται για έρευνα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και των data analytics. Ο συνδυασμός των τομέων αυτών εκτιμάται πως θα μειώνει σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση ερευνών και την πραγματοποίηση ανακαλύψεων, καθώς θα επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση μοτίβων σε δεδομένα και την καθοδήγηση προσομοιώσεων πέρα από τα όρια που υφίστανται σήμερα.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα