Ιατρική – Εξακόσιοι φοιτητές Ιατρικής παρακολούθησαν 3D ρομποτική επέμβαση

Η επέμβαση, την οποία παρακολούθησαν περίπου 600 φοιτητές φορώντας ειδικά γυαλιά που τους επέτρεπαν να έχουν τρισδιάστατη εικόνα, πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή της Κλινικής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, οποίος είναι και επιστημονικός διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μαζί με τον χειρουργό Αντωνακόπουλο Φώτη και την υπόλοιπη ομάδα.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με το τελευταίας τεχνολογίας ρομπότ Da Vinci Xi ,που απέκτησε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στις αρχές του 2019 ενώ στη διάρκειά της ο χειρουργός έβλεπε τρισδιάστατα τα όργανα της ασθενούς που χειρουργούσε χάρη σε κάμερα που παρείχε τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης.

«Η τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια, μετά τη λαπαροσκοπική εξέλιξη που οδηγήθηκε στη ρομποτική, μας επιτρέπει να έχουμε πολύ καλύτερες δυνατότητες με εργαλεία τα οποία είναι καταπληκτικά και τα οποία μας επιτρέπουν να επεμβαίνουμε σε πολύ δύσκολα σημεία του σώματος και να διορθώνουμε τα προβλήματα, όπως σε αυτή την περίπτωση γυναίκας 67 ετών με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης από 10ετίας και με διαφραγματοκήλη που είχε διαγνωστεί προ τετραετίας. Η διαφραγματοκήλη ήταν πέντε εκατοστών, επίσης είχε οισοφαγίτιδα 3ου βαθμού και τους τελευταίους δύο μήνες είχε δύσπνοια» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο κ. Κωνσταντινίδης χειρουργούσε καθισμένος μπροστά σε μία κονσόλα έχοντας τρισδιάστατη απεικόνιση από το εσωτερικό της ασθενούς ενώ ταυτόχρονα απαντούσε σε ερωτήσεις που του έθεταν οι φοιτητές.

Αποκτήστε το οξύμετρο COZZINE FS10E LED με μόλις 9.8€!

Ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι η ασθενής θα μείνει μία βραδιά στο νοσοκομείο και αύριο θα πάρει εξιτήριο. Παράλληλα ανέφερε ότι η επέμβαση αυτή, η οποία είναι αναίμακτη, σπανίως έχει επιπλοκές και ότι η ασθενής θα πρέπει για ένα διάστημα να μη σηκώνει βάρη και για 15 ημέρες να τρώει μαλακή τροφή.

Η επέμβαση διήρκεσε συνολικά περίπου δύο ώρες και αρχικά έγινε αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης και στη συνέχεια θολοπλαστική, ενώ τελευταία αντιμετωπίστηκε η χολολιθίαση.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και παγκοσμίως είχαμε τη χαρά σε ένα φοιτητικό συνέδριο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Είναι ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο από τεχνική άποψη αλλά και ιδιαίτερα δαπανηρό που έδωσε τη δυνατότητα σε 600 φοιτητές να φορέσουν τα ειδικά γυαλιά και να παρακολουθήσουν ζωντανά ένα τρισδιάστατο ρομποτικό χειρουργείο μέσα από την χειρουργική αίθουσα του Ιατρικού Αθηνών» ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, φοιτητής Ιατρικής Γιώργος Λαλές.

Οι φοιτητές που παρακολούθησαν την επέμβαση βγήκαν ενθουσιασμένοι από την αίθουσα, όπου έγινε η ζωντανή μετάδοση.

«Για πρώτη φορά σωστά παρακολουθήσαμε τρισδιάστατα ρομποτική επέμβαση που έγινε τρισδιάστατα σε ζωντανή σύνδεση με το Ιατρικό Αθηνών. Ήταν μία πολύ δυνατή εμπειρία. Μέσα από τη συζήτηση που γινόταν παράλληλα με την επέμβαση μπορέσαμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα για την τεχνική που ακολουθήθηκε για την επέμβαση και πολλοί φοιτητές που ήταν στην αίθουσα είχαν μία επαφή με το τι σημαίνει η ρομποτική χειρουργική και ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής έναντι της κλασικής χειρουργικής», ανέφερε ο φοιτητής Ιατρικής του ΑΠΘ Αλέξανδρος Μανάφης.

Ως μοναδική εμπειρία χαρακτήρισε την τρισδιάστατη παρακολούθηση της επέμβασης η φοιτήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ Βιργινία Σακαγιάννη.

«Τουλάχιστον σε εμάς τους προπτυχιακούς φοιτητές έδωσε την ευκαιρία να καταλάβουμε την ανατομία πρακτικά, γιατί αλλιώς είναι να τα δει αυτά κανείς στα βιβλία κι αλλιώς να τα βλέπεις 3D», πρόσθεσε.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.