Αυτοκίνητο – Αλλάζοντας την θερμοκρασία στο τιμόνι, αισθητήρας θα δείχνει στον οδηγό που να στρίψει το αμάξι!

Ένα τιμόνι που καθοδηγεί μέσω θερμότητας ανέπτυξε η Jaguar Land Rover, με σκοπό να βοηθά τον οδηγό να κρατά τα μάτια του στον δρόμο, μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που έγινε σε συνεργασία με το Glasgow University, δημιουργήθηκε ένα «sensory steering wheel», τμήματα του οποίου θερμαίνονται και ψυχραίνονται γρήγορα, προκειμένου να ενημερώνεται ο οδηγός πού και πότε πρέπει να στρίψει, να αλλάξει λωρίδα ή να έχει τον νου του επειδή πλησιάζει διασταύρωση.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτού του είδους η δυνατότητα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη όταν η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας κακού καιρού ή «δύσκολων» δρόμων. Η τεχνολογία αυτή έχει επίσης περαστεί και στους μοχλούς/ διακόπτες για τις ταχύτητες, προκειμένου να υποδεικνύεται πότε περνά ο έλεγχος από τον οδηγό στο σύστημα αυτόνομης κίνησης, σε μελλοντικά αυτόνομα οχήματα.

Τα «σήματα» δίνονται και στις δύο πλευρές του τιμονιού, υποδεικνύοντας την κατεύθυνση προς την οποία ο οδηγός πρέπει να στρίψει, θερμαίνοντας ή ψυχραίνοντας τη μια πλευρά κατά έξι βαθμούς Κελσίου (ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει το εύρος της αλλαγής θερμοκρασίας ανάλογα με τις προτιμήσεις του).

Ασύρματος φορτιστής αυτοκινήτου Baseus Intelligent 10W Qi στα 20.5€

Μελέτες έχουν δείξει πως οδηγίες που δίνονται μέσω θερμοκρασίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για μη επείγουσες ενημερώσεις, όπου η χρήση δονήσεων πχ θα αποτελούσε υπερβολική απόσπαση προσοχής. Ακόμη, θερμικά σήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται και όπου οι ενημερώσεις μέσω ήχου εκτιμάται πως συνιστούν υπερβολική παρέμβαση/ παρεμβολή σε ό,τι συμβαίνει στην καμπίνα του οχήματος (πχ κατά τη διάρκεια συζήτησης, ή αναπαραγωγής μουσικής).

«Η ασφάλεια είναι νούμερο ένα προτεραιότητα για τη Jaguar Land Rover, και είμαστε αφοσιωμένοι στη συνεχή βελτίωση των οχημάτων μας, με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και για την προετοιμασία του κλάδου για ένα μέλλον με αυτόνομη κίνηση. Το “sensory steering wheel” είναι μέρος αυτού του οράματος, με θερμικά σήματα ικανά να μειώσουν τον χρόνο που οι οδηγοί πρέπει να παίρνουν τα μάτια τους από τον δρόμο.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι καταλαβαίνουν εύκολα τις δυναμικές θέρμανσης και ψύξης για τη λήψη οδηγιών, και τη διακριτικότητα της αλλαγής θερμοκρασίας μπορεί να είναι τέλεια για συγκεκριμένες πληροφορίες που δεν απαιτούν πιο παρεμβατικά ηχητικά σήματα ή δονήσεις» είπε ο Αλέξανδρος Μουζακίτης, Electrical Research Senior Manager της Jaguar Land Rover.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα