ΗΠΑ vs Κίνα – Αιτία του εμπορικού πολέμου είναι η κυριαρχία στο 5G

Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, ο οποίος έχει εστιάσει στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης, πέμπτης, γενιάς και απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια ατζέντα για το 5G. Μετά από τον αποκλεισμό των κινεζικών Huawei και ZTE από τη συμμετοχή στην κατασκευή του νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει την πλήρη εξάλειψη των κινεζικών προϊόντων από τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για τα δίκτυα 5G.

Θυμίζουμε ότι η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε, όταν οι ΗΠΑ έθεσαν τη Huawei – και άλλες κινέζικες εταιρείες – στον κατάλογο των επιχειρήσεων με τις οποίες δεν μπορούν να συναλλάσσονται οι αμερικανικές, εκτός και έχουν ειδική άδεια.

Πλέον, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπάνω – σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal – η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να απαγορεύσει στους προμηθευτές εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται σε δίκτυα 5G στις ΗΠΑ, να παράγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα. Οι αμερικανικές αιτιάσεις για τις απαγορεύσεις είναι γνωστές και αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός της Huawei μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία, κατηγορία την οποία, πάντως, η κινεζική εταιρεία έχει διαψεύσει.

Επίδραση στην Ευρώπη

Η απαγόρευση προς τις εταιρείες, που θέλουν να συμμετάσχουν στον εξοπλισμό των δικτύων 5G στις ΗΠΑ, να παράγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα, προφανώς δεν ακουμπά μόνο της κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως η Huawei. Για παράδειγμα, οι Nokia και Ericsson έχουν επίσης εγκαταστάσεις στην Κίνα και – σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απαγόρευση – θα αναγκαστούν να εξασφαλίσουν πως οτιδήποτε προορίζεται για την αγορά των ΗΠΑ παράγεται αλλού.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, για τον οποίο χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε ότι μπορεί να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,5% το 2020, προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο συνολικό οικοσύστημα του 5G, που τώρα ουσιαστικά “στήνεται” σε διεθνές επίπεδο.

Οι σινο-αμερικανικές κόντρες πέριξ του 5G έρχονται σε μια χρονική συγκυρία, όπου συντελείται μια παγκόσμια επενδυτική κούρσα για εξοπλισμό δικτύων πέμπτης γενιάς, που θα οδηγήσουν τον παγκόσμιο ιστό σε μία νέα εποχή ταχυτήτων και δυνατοτήτων. Σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Reuters, οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη απαγόρευση αγοράς εξοπλισμού από κινεζικές εταιρείες θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους για το 5G κατά €55 δις μόνο στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη θα μεταφραστεί σε καθυστέρηση τουλάχιστον 18 μηνών στην έλευση του 5G στην Ευρώπη.

Η όξυνση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έρχεται λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping στη σύνοδο κορυφής της G20 αυτή την εβδομάδα.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα