Προσοχή στο δωρεάν WiFi στις διακοπές!

Οι περισσότεροι όταν πηγαίνουμε διακοπές αναζητάμε συνήθως ένα δωρεάν WiFi hotspot για να συνδεθούμε στο Διαδίκτυο, προκειμένου να αποφύγουμε τις χρεώσεις δεδομένων από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Συνδέουμε όλες τις συσκευές μας, όπως τα smartphones, τα tablets και τους φορητούς υπολογιστές, σε δημόσια ανοιχτά WiFi, ώστε να έχουμε πρόσβαση στα e-mail μας, να σερφάρουμε στο Διαδίκτυο, ή να κάνουμε αναρτήσεις στα social media. Γνωρίζουμε όμως την ορθή χρήση των δωρεάν σημείων πρόσβασης σε WiFi;

Πώς να πετύχουμε μια ασφαλή σύνδεση;


Το πρώτο μεγάλο βήμα προς μια ασφαλή σύνδεση είναι η επιλογή του κατάλληλου δωρεάν WiFi. Η σύνδεση πρέπει να γίνει χειροκίνητα και όχι αυτόματα. Ένα πολύ συχνό κόλπο ηλεκτρονικών «κακοποιών» είναι η δημιουργία μιας σύνδεσης δικτύου παρόμοιας με ένα ασφαλές δίκτυο. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να πέσουμε στην παγίδα και έτσι να μοιραστούμε μαζί τους τα προσωπικά μας δεδομένα!

Για τον ίδιο λόγο όταν ταξιδεύουμε, πρέπει να απενεργοποιούμε την επιλογή αυτόματης σύνδεσης σε γνωστά δίκτυα. Αν συνδεθούμε αυτόματα, γινόμαστε στόχος στους Hackers που μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο παρόμοιο με αυτό του αεροδρομίου ή της καφετέριας που βρισκόμαστε, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία σύνδεσης. Στην χειρότερη περίπτωση, η συσκευή μας θα συνδεθεί αυτόματα στο λάθος, μη ασφαλές δίκτυο, χωρίς καν να το καταλάβουμε!


Απενεργοποιούμε την κοινή χρήση αρχείων και φακέλων

Αν χρησιμοποιούμε τους φορητούς υπολογιστές για να συνδεθούμε σε δημόσια WiFi, θα ήταν καλό να απενεργοποιούμε την κοινή χρήση αρχείων και φακέλων. Όταν είμαστε στο σπίτι μας η κοινή χρήση είναι ένας εύκολος και βολικός τρόπος να μοιραζόμαστε αρχεία και δεδομένα μεταξύ των υπολογιστών που χρησιμοποιούμε στην οικογένεια. Όταν όμως συνδεόμαστε σε ένα δημόσιο δίκτυο, είμαστε ευάλωτοι σε πιθανές επιθέσεις. Έτσι καλό θα ήταν να έχουμε απενεργοποιημένη την κοινή χρήση. Στο κάτω κάτω, είμαστε σε διακοπές! Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο!

Η ελπίδα για γρήγορες ταχύτητες πεθαίνει τελευταία

Στην περίπτωση που πρέπει να χειριστούμε μεγάλα και σημαντικά αρχεία, όσο δεν είμαστε στον χώρο εργασίας ή στο σπίτι, καλό είναι να τα αντιγράφουμε σε φορητές συσκευές ή να τα παίρνουμε μαζί σας σε ένα στικάκι USB. Έτσι αποκτάμε δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: Αποφεύγουμε κίνδυνους ασφάλειας που θα είχαμε αν κατεβάζαμε τα αρχεία μας από δωρεάν WiFi, ενώ ταυτόχρονα γλιτώνουμε από ατελείωτες ώρες Downloading. Τα δημόσια δίκτυα δεν φημίζονται για τις υψηλές επιδόσεις τους στην ταχύτητα!

Σιγουρευόμαστε ότι οι συνδέσεις είναι ασφαλείς

Οι ασφαλείς και κρυπτογραφημένες συνδέσεις στο Διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα σημαντικές και γίνονται περισσότερο σημαντικές όταν συνδεόμαστε σε δωρεάν δημόσια WiFi. Οι κρυπτογραφημένες συνδέσεις φροντίζουν ώστε τα μεταφερόμενα δεδομένα να είναι δυσανάγνωστα για τους άλλους χρήστες που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο όταν μεταφέρουμε στοιχεία πληρωμών ή άλλες προσωπικές πληροφορίες. Είναι σημαντικό λοιπόν να χρησιμοποιούμε ασφαλείς συνδέσεις, γνωστές και ως HTTPS. Μπορούμε εύκολα να τις αναγνωρίσουμε, καθώς η Εφαρμογή Πλοήγησης εμφανίζει ένα λουκέτο δίπλα από το σύνδεσμο που επισκεπτόμαστε.

Κατεβάζουμε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

Πριν τις διακοπές μας καλό είναι να φροντίζουμε να έχουμε κατεβάσει τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας σε όλες τις συσκευές μας. Είναι ο μόνος τρόπος να βεβαιωθούμε ότι οποιοδήποτε κενό ασφαλείας, έχει καλυφθεί, ώστε οι κακόβουλες επιθέσεις να μην αποτελούν πρόβλημα όταν συνδεόμαστε σε δημόσια δίκτυα WiFi.

Άντε! Καλές και ασφαλείς διακοπές σε όλους!

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι μας στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει!

[Πηγή]

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Only the best toys for the best boys! Επιμέλεια κειμένου: Renata Dermati. [email protected]

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο