BodyNet – Δείτε πως με αυτά τα ειδικά αυτοκόλλητα θα παρακολουθείτε την κατάσταση της υγείας σας

Μηχανικοί του Stanford University ανέπτυξαν πειραματικά αυτοκόλλητα- αισθητήρες που ανιχνεύουν ζωτικές ενδείξεις από το δέρμα και μεταδίδουν αυτά τα δεδομένα σε δέκτη ο οποίος βρίσκεται πάνω στα ρούχα, στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος ονόματι BodyNet.

Για να επιδείξουν αυτή τη wearable τεχνολογία, οι ερευνητές κόλλησαν αισθητήρες στον καρπό και την κοιλιακή χώρα ενός ατόμου, προκειμένου να μετρήσουν τον καρδιακό παλμό και την εφίδρωση, μέσω του τεντώματος του δέρματος. Αντίστοιχα, αυτοκόλλητα στους αγκώνες και τα γόνατα παρακολουθούσαν τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών.

Η Ζενάν Μπάο, το εργαστήριο της οποίας παρουσίασε το σύστημα σε άρθρο στο Nature Electronics, θεωρεί ότι αυτή η wearable τεχνολογία, το BodyNet, θα χρησιμοποιηθεί πρώτα για ιατρικούς σκοπούς, όπως η παρακολούθηση/ επίβλεψη ανθρώπων με διαταραχές ύπνου ή καρδιακά προβλήματα. Ήδη το εργαστήριό της αναπτύσσει νέα αυτοκόλλητα τα οποία θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τον ιδρώτα και άλλες εκκρίσεις προκειμένου να παρακολουθούν μεταβλητές όπως η θερμοκρασία του σώματος και το stress. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας σειράς ασύρματων αισθητήρων που κολλούν στο δέρμα και συνεργάζονται με «έξυπνα» ρούχα για να παρακολουθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια μια μεγαλύτερη σειρά ζωτικών ενδείξεων από ό,τι τα smartphones ή smartwatches του σήμερα.

«Θεωρούμε πως μια ημέρα θα είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αισθητήρων δέρματος για όλο το σώμα, για να συλλέγουμε σωματικά δεδομένα χωρίς να παρεμβαίνουμε στην κανονική του συμπεριφορά» είπε η Μπάο.

Της 14μελούς ομάδας ηγήθηκαν οι Σιμιάο Νίου και Ναότζι Ματσουχίσα. Στόχος του εγχειρήματος, που διήρκεσε τρία χρόνια, ήταν η ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που θα ήταν άνετο να φοράει κανείς και δεν θα χρειαζόταν μπαταρίες ή άκαμπτα κυκλώματα, έτσι ώστε τα αυτοκόλλητα να μπορούν να ακολουθούν την κίνηση του σώματος. Το σύστημα περιλαμβάνει τεχνολογία RFID: Όταν κάποιος κρατά μια κάρτα ID (ταυτότητα) κοντά σε δέκτη RFID, μια κεραία στην κάρτα συλλέγει μια μικροποσότητα ενέργειας από τον δέκτη και τη χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει έναν κωδικό, τον οποίο στη συνέχεια εκπέμπει πίσω στον δέκτη.

Τα αυτοκόλλητα του BodyNet λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, μόνο που διαθέτουν μια εύκαμπτη κεραία, σε συνδυασμό με ένα νέο είδος ισχυρού συστήματος RFID, ικανού να εκπέμπει ακριβή και δυνατά σήματα παρά τις παραμορφώσεις και διακυμάνσεις που υφίσταται η κεραία. Ο δέκτης χρησιμοποιεί Bluetooth για να στέλνει κατά περιόδους τα δεδομένα που συλλέγονται σε ένα smartphone, υπολογιστή κλπ.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα