Google – Σταματάει τη χορήγηση δεδομένων σε παρόχους ασύρματων δικτύων μέσω της εφαρμογής Google Insights Mobile Network

Μοίρασε την γνώση...

Η Google προχώρησε στη διακοπή της υπηρεσίας Google Insights Mobile Network που παρείχε σε παρόχους ασύρματων δικτύων παγκοσμίως και η οποία τους έδινε στοιχεία σχετικά με την απόδοση των δικτύων τους. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η απόφαση του τεχνολογικού κολοσσού ελήφθει εν μέσω ανησυχιών ότι η παροχή δεδομένων των χρηστών Android, θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο των ίδιων των χρηστών όσο και των ρυθμιστικών αρχών.

Η απόσυρση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία δεν ήταν γνωστή μέχρι σήμερα, προκάλεσε την απογοήτευση των παρόχων καθώς χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα που τους παρείχε προκειμένου να σχεδιάσουν πού θα επεκτείνουν ή θα αναβαθμίσουν το επίπεδο κάλυψης των δικτύων τους.


Η υπηρεσία Insights Mobile Network, την οποία η Google λάνσαρε τον Μάρτιο του 2017, αποτελούσε επί της ουσίας έναν χάρτη που έδινε στους παρόχους στοιχεία σχετικά με την ισχύ και τις ταχύτητες που προσέφεραν τα δίκτυά τους ανά περιοχή, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες τους. Τα δεδομένα προέρχονταν από συσκευές Android της Google, και δεδομένου ότι τα smartphones που χρησιμοποιούν το λογισμικό της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 75% των κινητών παγκοσμίως, καθίσταται σαφές πόσο σημαντικό εργαλείο αποτελούσε για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Η Google δήλωσε, πάντως, ότι δεν μοιράστηκε ούτε συγκεντρωτικά ούτε εξατομικευμένα δεδομένα σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών της και τη χρήση εφαρμογών με τους παρόχους, καθώς και ότι η υπηρεσία χρησιμοποιούσε δεδομένα μόνο από χρήστες που είχαν επιλέξει να μοιράζονται το ιστορικό τοποθεσίας τους, τα οποία επεξεργάζονταν συνολικά, κάτι που σημαίνει ότι δεν προσέφεραν ουσιαστικά οποιαδήποτε πληροφορία για μεμονωμένους χρήστες.


Παρ ‘όλα αυτά, η Google αποφάσισε να τερματίσει την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας τον Απρίλιο, λόγω ανησυχιών για την ιδιωτικότητα των χρηστών της, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν στο Reuters.

Η εκπρόσωπος της Google Victoria Keough επιβεβαίωσε την απόφαση για την ακύρωση της υπηρεσίας, αλλά αρνήθηκε να επεκταθεί, επισημαίνοντας μόνο ότι σχετίζεται με την αλλαγή των προτεραιοτήτων της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, ούτε η ειδοποίηση της Google προς τους παρόχους σχετικά με την διακοπή της υπηρεσίας αιτιολογούσε την απόφαση, σύμφωνα με δύο από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η κατάργηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας από την Google, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα εταιρείας του διαδικτύου που επιλέγει να άρει την παροχή μιας υπηρεσίας κοινής χρήσης δεδομένων, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει να αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου ή να παραβιάσει τη νομοθεσία.

Εξάλλου, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν εντείνει τα τελευταία χρόνια τον έλεγχο όσον αφορά το πώς διαχειρίζονται οι εταιρείες τα δεδομένα των χρηστών τους, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά διαρροής δεδομένων και κυρίως μετά την αποκάλυψη ότι η Facebook παρανόμως μοιράστηκε τα δεδομένα 87 εκατ. χρηστών της με την Cambridge Analytica. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πέρυσι η ΕΕ εισήγαγε νομοθεσία που απαγορεύει πλέον στις εταιρείες να μοιράζονται δεδομένα των χρηστών τους με τρίτους χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών ή χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία Mobile Insights της Google δεν ήταν η μόνη πηγή λεπτομερών δεδομένων πελατών που χρησιμοποιούν οι πάροχοι για να σχεδιάσουν την ανάπτυξη των δικτύων τους. Το Facebook προσφέρει μια παρόμοια υπηρεσία, που ονομάζεται Actionable Insights, την οποία η εταιρεία εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει, αρνούμενη ωστόσο να σχολιάσει το θέμα.

Η υπηρεσία Actionable Insights του Facebook συγκεντρώνει επίσης στοιχεία σχετικά με το φύλο, την ηλικία και άλλα χαρακτηριστικά των χρηστών που συλλέγονται από τις εφαρμογές του κοινωνικού δικτύου, γεγονός που βοηθά τους παρόχους να εντοπίζουν τις δημογραφικές τάσεις προκειμένου να προσαρμόζουν την εμπορική πολιτική τους, αλλά δεν παρέχει δεδομένα για συγκεκριμένα άτομα.

Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας αποτελούν κοινή πρακτική ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, μετά την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς smartphones και εφαρμογών, ωστόσο τα δεδομένα που συλλέγονται και ο τρόπος με τον οποίο αυτά αξιοποιούνται δεν είναι πάντα σαφείς στους χρήστες.

Γεγονός που θέτει θέμα ιδιωτικότητας των χρηστών, οι οποίοι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com