Ορθές πρακτικές φόρτισης του κινητού μας και όχι μόνο!

Tο κινητό τηλέφωνο έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όμως τα μοντέρνα έξυπνα τηλέφωνα που διαθέτουμε σήμερα οι περισσότεροι, έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα. Την μικρή διάρκεια της μπαταρίας. Πλέον οι μπαταρίες των κινητών συσκευών, λόγω και της συνεχούς χρήσης, κρατάνε περίπου μία ημέρα κατά μέσο όρο και αυτό φυσικά δεν είναι αρκετό. Το χειρότερο είναι ότι συνήθως η μπαταρία αδειάζει τις πιο ακατάλληλες στιγμές. Δηλαδή σε στιγμές που το κινητό μάς χρειάζεται για την δουλειά ή την διασκέδασή μας.

Βέβαια η λύση σε αυτό το πρόβλημα υπάρχει και είναι απλή. Μπορούμε να προμηθευτούμε ένα Power Bank που θα το έχουμε πάντα μαζί μας, έτοιμο να προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεται το κινητό μας. Σήμερα στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές. Με μικρό κόστος μπορούμε να αγοράσουμε αυτό που μας ταιριάζει.

Ωστόσο για την μικρή διάρκεια της μπαταρίας του κινητού μας μπορεί να φταίμε κι εμείς. Ο τρόπος που την φορτίζουμε πολλές φορές δεν είναι ο σωστός, με αποτέλεσμα να συμβάλουμε, με τον καιρό, στην μείωση της απόδοσής της και στην πρόωρη αχρήστευσή της. Πολλοί πιστεύουμε ότι αν φορτίσουμε τη μπαταρία σε μικρές δόσεις, για λίγο κάθε φορά, θα καταστρέφουμε τη διάρκεια ζωής της και ότι θα είναι καλύτερο να την φορτίζουμε όταν έχει σχεδόν αδειάσει. Κι όμως! Η παραπάνω αντίληψη είναι λανθασμένη! Ας δούμε παρακάτω μερικές συμβουλές για την καλύτερη συντήρηση της μπαταρίας.

Δεν πρέπει να αφήνουμε το κινητό μας στο ρεύμα, ενώ έχει φορτίσει πλήρως.

Το να αφήνουμε το τηλέφωνό μας στην πρίζα ενώ έχει φορτιστεί πλήρως, όπως μπορεί να συμβεί όταν το αφήνουμε όλη τη νύχτα στην φόρτιση, μακροπρόθεσμα είναι κακό για την μπαταρία. Όταν φτάσει το τηλέφωνο την πλήρη φόρτιση, ο φορτιστής συνεχίζει να προσπαθεί να το κρατήσει στο 100%, δίνοντας στην μπαταρία συνεχώς «μικρές φορτίσεις» για να παραμείνει αυτή πλήρης. Αυτό καταστρέφει σιγά σιγά τη χημεία της μπαταρίας. Στην ιστοσελίδα Battery University αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αν όταν είναι πλήρως φορτισμένη η μπαταρία σας, αφαιρέσετε το φορτιστή,  είναι σαν να χαλαρώνετε τους μυς σας έπειτα από άσκηση».

Προσπαθούμε να μην φορτίζουμε μέχρι 100% αλλά όποτε μπορούμε

Οι μπαταρίες λιθίου (Li-ion) δε χρειάζεται, ούτε πρέπει να είναι φορτισμένες πλήρως. Για την ακρίβεια, είναι προτιμότερο να μην φορτίζονται πλήρως, καθώς η υψηλή τάση ζορίζει την μπαταρία και τη φθείρει μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο, καθώς όλοι θέλουμε να έχουμε φορτισμένο το κινητό μας, πάντα. Όμως αν το φορτίζουμε κατά την διάρκεια της ημέρας από λίγο, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ο πιο αποδοτικός τρόπος για να φορτίσουμε το κινητό μας, είναι οι περιστασιακές φορτίσεις κατά τη διάρκεια της μέρας και όχι μία φόρτιση μεγάλης διάρκειας. Τα σημερινά κινητά είναι καλό να φορτίζονται συχνά και να διατηρούνται μεταξύ 40-80% της φόρτισης. Το να συνδέουμε και να αποσυνδέουμε πολλές φορές την μέρα το κινητό από το ρεύμα, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Χρησιμοποιούμε πάντα έναν επώνυμο φορτιστή

Δεν είναι όλοι οι φορτιστές κατάλληλοι για την σωστή φόρτιση του κινητού μας. Ο ιδανικότερος φορτιστής είναι αυτός που περιέχεται στην συσκευασία του. Ακόμα κι αν χάσουμε τον αυθεντικό φορτιστή που είχε το κινητό μας, φροντίζουμε να τον αντικαταστήσουμε, αν όχι με έναν ακριβό γνήσιο, τουλάχιστον με κάποιον αξιόπιστο που διαθέτει πιστοποίηση. Ένας κακός φορτιστής μπορεί να προκαλέσει από προβλήματα στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μέχρι και πυρκαγιά κατά την διάρκεια της φόρτισης.

Στις μπαταρίες δεν αρέσει η ζέστη!

Έχει μετρηθεί ότι αν αποθηκεύσουμε για ένα χρόνο την μπαταρία μας στο 100% της φόρτισης της, αυτή χάνει το 20% της χωρητικότητάς της στους 25ο C, ενώ στους 40ο C η χωρητικότητα πέφτει ακόμα και στο 35%! Όλοι οι κατασκευαστές προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη χρήση του κινητού σε περιβάλλον άνω των 40ο C μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες, κάτι που πρέπει να προσέχουμε εμείς στην Ελλάδα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Θερμοκρασίες πάνω από τους 30ο C θεωρούνται αυξημένες για τις μπαταρίες. Συνιστάται, αν αυτό είναι δυνατό, να απενεργοποιούμε το κινητό μας κατά την διάρκεια της φόρτισης. Αυτό βοηθάει να μην αυξάνεται η θερμοκρασία κατά την φόρτιση. Ακόμα το κινητό μας φορτίζεται γρηγορότερα αφού, σε αυτή την περίπτωση, η μπαταρία δεν καταναλώνει ενέργεια ενώ φορτίζεται. Το κρύο επίσης μπορεί να ρίξει την διάρκεια μιας μπαταρίας αλλά οι επιπτώσεις είναι προσωρινές. Όταν τα μόρια της μπαταρίας ζεσταθούν, η χωρητικότητά της επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα.

 Εφαρμογή AccuBattery

Στο Google Play Store μπορούμε να βρούμε και να εγκαταστήσουμε στο κινητό μας την εφαρμογή AccuBattery. Πρόκειται για μια εφαρμογή που πραγματικά συμβάλει στην καλή υγεία της μπαταρίας του κινητού μας. Περιλαμβάνει συμβουλές καλής υγείας για την μπαταρία μας και στατιστικά στοιχεία φόρτισης και αποφόρτισης. Μπορούμε να ρυθμίσουμε την εφαρμογή ώστε να μας ειδοποιεί όταν η χωρητικότητα της μπαταρίας έχει πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο (π.χ. 40%), ώστε να φορτίσουμε το κινητό μας. Όμοια μπορούμε να ρυθμίσουμε την εφαρμογή ώστε να μας ειδοποιεί όταν η χωρητικότητα της μπαταρίας φτάσει πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο (π.χ. 80%), ώστε να αφαιρέσουμε το κινητό μας από τον φορτιστή. Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι εξολοκλήρου στα Ελληνικά.

Υγιής μπαταρία σημαίνει υγιές κινητό και ακόμα πιο υγιής, άνετος και χαλαρός ιδιοκτήτης!

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι μας στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει!

 

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Only the best toys for the best boys! [email protected] Επιμέλεια κειμένου: Renata Dermati.

Σχετικά άρθρα