Οδηγός αγοράς Tablet με λειτουργικό σύστημα Android

Ένα tablet μπορεί να είναι μέσο ψυχαγωγίας, αλλά και εργαλείο δουλειάς. Στην αγορά θα βρούμε tablets με διαφορετικά μεγέθη οθόνης, διάρκεια μπαταρίας, και δυνατότητες όπως 3G/4G, GPS, κλπ. Η αγορά tablet είναι αρκετά πιο περίπλοκη από την αγορά laptop, καθώς είναι αδύνατη οποιαδήποτε αναβάθμιση, όπως στη RAM ή το δίσκο. Πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε εξαρχής ένα μοντέλο που να καλύπτει τις σημερινές και μελλοντικές μας ανάγκες.

Μνήμη RAM: Σε γενικές γραμμές, τα μοντέλα με 1GB RAM θα ανταπεξέλθουν σχετικά καλά στις σημερινές απαιτήσεις των προγραμμάτων, όμως σε 1-2 χρόνια πιθανώς το 1GB να μην είναι αρκετό. Τα 2GB RAM είναι το όριο στο οποίο θα είμαστε άνετοι, και με τα 3GB και άνω θα έχουμε ένα tablet που θα μας καλύψει για χρόνια. Προσοχή! Αν προχωρήσουμε στην αγορά tablet με 512MB RAM, θα εμφανίζει κολλήματα ακόμα και στις σημερινές εφαρμογές, ειδικά στην πλοήγηση στο Internet. Αν λοιπόν επιλέξετε ένα τέτοιο μοντέλο λόγω χαμηλού κόστους, να είστε προετοιμασμένοι, γιατί είναι πιθανό να σας εκνευρίσουν οι καθυστερήσεις.

Μέγεθος και ανάλυση οθόνης: Πολλοί χρήστες ερευνούν την αγορά tablet με βάση το μέγεθος της οθόνης. Είναι όμως σημαντικό να λάβουμε υπόψη ταυτόχρονα και την ανάλυση. Ναι μεν θα βρούμε μοντέλα των 10 ιντσών με λιγότερα από 100 €. Αν όμως έχουν ανάλυση 1024Χ600, η εικόνα θα έχει χαμηλότερη ευκρίνεια σε σχέση με ένα tablet ανάλυσης Full HD 1920Χ1080. Αν μας ενδιαφέρει η όσο γίνεται υψηλότερη ποιότητα εικόνας, θα πρέπει η μεγάλη διάσταση να συνοδεύεται και από αντίστοιχα υψηλή ανάλυση. Η αγορά tablet με μικρό μέγεθος οθόνης, 7 ως 8 ίντσες, απευθύνεται σε χρήστες οι οποίοι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη φορητότητα. Η μικρή οθόνη είναι κατάλληλη για mobile games και άλλες εφαρμογές. Όμως για ταινίες και πλοήγηση στο Internet, αυτό το μέγεθος της οθόνης μπορεί να κουράσει, σε σύγκριση με μεγαλύτερα μοντέλα των 10 ή 11 ιντσών.

Επεξεργαστής: Για το θέμα του επεξεργαστή, πρέπει να έχουμε στο νου μας πως είναι αδύνατον να συγκρίνουμε επεξεργαστές διαφορετικής αρχιτεκτονικής με βάση τους πυρήνες και τα GHz τους. Σε γενικές γραμμές, τα ακριβότερα tablet έχουν καλύτερους επεξεργαστές.

Αγορά Tablet με Android WiFi ή και 3G/4G: Είναι σημαντικό για την αγορά tablet να γνωρίζουμε εξαρχής αν θέλουμε ένα μοντέλο με σκέτο WiFi, ή κάποιο να υποστηρίζει και mobile Internet με δίκτυο 3G ή 4G. Τα αντίστοιχα μοντέλα με 3G ή 4G είναι πάντοτε ακριβότερα. Αν όμως δεν θέλουμε να κυνηγάμε δωρεάν WiFi όπου και αν βρισκόμαστε και να έχουμε διαδίκτυο παντού και πάντα, η υποστήριξη 3G/4G είναι μονόδρομος.

Λειτουργικό σύστημα: Στους περισσότερους υπολογιστές μπορούμε να αναβαθμίσουμε το λειτουργικό σύστημα στην επόμενή του έκδοση. Στα tablets αυτό με κανένα τρόπο δεν είναι σίγουρο. Για τα περισσότερα tablets με Android, πρέπει ο κατασκευαστής να βγάλει μια αναβάθμιση για τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού. Κατά κανόνα οι κατασκευαστές συνήθως κυκλοφορούν αναβαθμίσεις για τα ακριβότερα μοντέλα. Αν λοιπόν προχωρήσετε στην αγορά tablet με Android 6.x ή 7.x, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο οικονομικό μοντέλο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην κυκλοφορήσει ποτέ αναβάθμιση για το Android 8.1 ή 9.0.

Αγορά tablet για παιδιά: Για πολλούς γονείς η αγορά tablet για τα παιδιά είναι μεγάλη ευκολία, σε αρκετές περιστάσεις της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να θέτουμε συγκεκριμένα όρια στη χρήση οποιασδήποτε οθόνης από τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους. Είτε πρόκειται για τηλεόραση, είτε για υπολογιστή, είτε για tablet και κινητό. Στην αγορά tablet για παιδιά καλό είναι να κοιτάξουμε τα ειδικά σχεδιασμένα μοντέλα. Αυτά συνήθως έχουν ενισχυμένα πλαστικά για πτώσεις, και ειδικό σχεδιασμό για καλύτερο κράτημα και διαχείριση από μικρότερα χέρια.

Αδιάβροχο tablet: Για ανθρώπους που χρησιμοποιούν το tablet κυρίως εκτός σπιτιού, πιθανώς κάποιο μερικώς αδιάβροχο μοντέλο να είναι καλή επιλογή. Συνήθως δεν αναφερόμαστε σε tablet που μπορούμε να βυθίσουμε εντελώς στο νερό. Ανάλογα με την πιστοποίηση, θα αντέξουν ελαφριά ή και έντονη βροχή, καθώς και μικρές σταγόνες νερό.

Οι επιλογές στην αγορά είναι πολλές. Πιστεύω όμως ότι με την βοήθεια αυτού του οδηγού, θα μπορέσετε να επιλέξετε εύκολα το καλύτερο tablet για σας.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι μας στο Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει!

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Only the best toys for the best boys! [email protected] Επιμέλεια κειμένου: Renata Dermati.

Σχετικά άρθρα