Bitcoin vs εφορία…σημειώσατε 2! Ναι, ούτε και αυτό γλύτωσε!

Όσοι πίστευαν πως το περιβάλλον των κρυπτονομισμάτων θα διατηρούσε για πάντα τη ανωνυμία των χρηστών του, διαψεύδονται. Όσοι ονειρεύονταν πως τα κρυπτονομίσματα θα αποτελούσαν για πολύ καιρό ακόμα το οχυρό της ελευθερίας και το καταφύγιο του «μαύρου χρήματος» και των παράνομων δραστηριοτήτων, ξύπνησαν αυτές τις ημέρες διαφορετικά.

Οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ, το περίφημο IRS, έκαναν ξεκάθαρο πως θα αντιμετωπίζουν τα κέρδη από τις αγοραπωλησίες των bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων, όπως αντιμετωπίζουν και τις υπόλοιπες ομάδες των επενδυτικών προϊόντων. Δηλαδή, απαιτούν από τους φορολογούμενους να συμπληρώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις, τα κεφαλαιακά κέρδη που μπορεί να προέκυψαν από τις κινήσεις τους στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Παρ’ όλο που το bitcoin, που είναι το πλέον δημοφιλές και διαδεδομένο κρυπτονόμισμα, τεχνικά παρέχει ανωνυμία στους κατόχους του, οι πλατφόρμες συναλλαγών αναγκάζονται να ελέγχουν και να πιστοποιούν τα στοιχεία των συναλλασσόμενων. Οπότε με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται η πρώτη διάρρηξη στο καθεστώς της ανωνυμίας και των συναλλαγών κάτω από το ραντάρ. Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν μας τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ, που επιτρέπουν στις φορολογικές αρχές να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των συναλλασσόμενων στην μεγάλη αμερικανική πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Coinbase, εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως το καθεστώς της ανωνυμίας και της αδιαφάνειας των κρυπτονομισμάτων, έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα.

Ήδη το IRS αποστέλλει ονομαστικές επιστολές και emails, στους κατόχους bitcoins και άλλων κρυπτονομισμάτων, καλώντας τους να συμπεριλάβουν τα κέρδη από τις συναλλαγές τους, στα έσοδα για τα οποία θα πρέπει να φορολογηθούν. Έτσι οι κάτοχοι bitcoins, που πραγματοποίησαν εμπορικές συναλλαγές και πλήρωσαν με bitcoins για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, ή προέβησαν σε κερδοσκοπικές και επενδυτικές κινήσεις σε bitcoins, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις, ώστε να φορολογηθούν ανάλογα. Μάλιστα το IRS σκοπεύει να φορολογήσει και τις υπεραξίες που προκύπτουν για τον φορολογούμενο, εφ’ όσον κατά την εμπορική χρήση, εμφανίζεται να έχει καρπωθεί κέρδη, μέσω της αλλαγής της “ισοτιμίας” του bitcoin με το USD.

Και επειδή όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, ένα τέτοιο σύστημα καταγραφής συναλλαγών, εκκαθαρίσεων και αγοραπωλησιών είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, το IRS μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, παρέχει διευκρινιστικές οδηγίες προς όλους τους φορολογούμενους, για την συμπλήρωση του σχετικού εντύπου. Κάτω από τον τίτλο “FAQ on Virtual Currency Transactions”, δηλαδή “συχνές προς απάντηση ερωτήσεις, για τις συναλλαγές για εικονικά νομίσματα”, το IRS καλύπτει όλο το φάσμα των ερωτήσεων και των απαντήσεων, σχετικά με τα εικονικά νομίσματα, τα κρυπτονομίσματα και τον τρόπο φορολόγησης τους.

Οι αναλυτικές οδηγίες συμπεριλαμβάνουν 43 ερωτήσεις μαζί με τις απαντήσεις τους. Όποιος τις μελετήσει με επιμέλεια, θα αποκτήσει γνώσεις μεταπτυχιακού επιπέδου, στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Διότι προσεγγίζουν τα cryptos, μέσω μιας τόσο αναλυτικής μεθοδολογίας που γίνεται απολύτως κατανοητή και στον πλέον αδαή, για να οδηγήσουν τον φορολογούμενο σε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας σχετικά με τις συναλλαγές του στα κρυπτονομίσματα.

Οι οδηγίες ξεκινούν από το τι είναι τα εικονικά νομίσματα, ποια θεωρούνται κρυπτονομίσματα, πως αντιμετωπίζεται η κατοχή τους και η χρήση τους από τις φορολογικές αρχές, πως φορολογούνται τα κέρδη τους και πως εκπίπτουν φορολογικά οι ζημίες από τις συναλλαγές τους στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, πως φορολογούνται τα κέρδη τους και πως εκπίπτουν οι ζημίες τους από τις εμπορικές συναλλαγές τους λόγω των αυξομειώσεων στην τιμή τους, πως φορολογούνται τα έσοδα και τα κέρδη που προκύπτουν από την ίδια την δομή της λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων κοκ.

Ο τρόπος που προσεγγίζει το IRS σε αυτή την φάση των κόσμο των κρυπτονομισμάτων, δείχνει πως δεν στοχεύει στην απλή αναζήτηση νέων φορολογικών εσόδων. Ο σκοπός του IRS, του FBI και όλων των ελεγκτικών ρυθμιστικών και διωκτικών αρχών, είναι μακροπρόθεσμος και έχει ως στόχο τον πλήρη έλεγχο όλης της διακίνησης και της διαπραγμάτευσης των κρυπτονομισμάτων, που για μεγάλο χρονικό διάστημα κινούνται κάτω από το ραντάρ των διεθνών οργανισμών.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα