Microsoft – Έκλεισε τελικά την σύμβαση 10 δις δολάρια με το Αμερικάνικο Πεντάγωνο

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι ανέθεσε στη Microsoft τη γιγαντιαία σύμβαση για την ανάπτυξη του συστήματος του για την αποθήκευση δεδομένων στο Διαδίκτυο («cloud»), η αξία της οποίας ενδέχεται να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και την οποία διεκδικούσε επίσης η Amazon.

Η σύμβαση JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), δεκαετούς διάρκειας, έχει στόχο να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα πληροφορικής των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της νέας αρχιτεκτονικής αποθήκευσης δεδομένων, το Πεντάγωνο αποφάσισε η σύμβαση να έχει μόνο έναν ανάδοχο, παρά να μοιραστεί σε πολλές εταιρείες με πολλές προσκλήσεις υποβολής προσφορών. Για την είδηση αυτή σας είχαμε γράψει και παλιότερα, όταν είχε κάνει σχετική μήνυση η Oracle που την έχασε τελικά.

Η Google αποσύρθηκε από την κούρσα τον Οκτώβριο του 2018, εξηγώντας ότι «δεν έλαβε εγγυήσεις» ότι η σύμβαση αυτή θα «συμμορφωνόταν προς τις αρχές [της] όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη».

Παρά τις επικρίσεις στη Silicon Valley για τη συνεργασία εταιρειών με τον στρατό ή την αστυνομία στις ΗΠΑ, τόσο η Microsoftόσο και η Amazon υπερασπίστηκαν, λίγο καιρό μετά την αποχώρηση της Google, τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

«Όλοι όσοι ζουν σε αυτή τη χώρα εξαρτώνται από την αμυντική της ισχύ», είχε επιχειρηματολογήσει σε ανάρτησή του σε εταιρικό ιστολόγιο ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft.

Ο επικεφαλής της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος, είχε επισημάνει από τη δική του πλευρά πως η χώρα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με «δυσκολίες» εάν «οι μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας γύριζαν την πλάτη στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας».

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο την αναβολή του διαγωνισμού εν αναμονή έγκρισης του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ.

Η Amazon θεωρείτο στο παρελθόν το φαβορί του διαγωνισμού, όμως οι συχνές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Μπέζος έριξαν βαριά σκιά στη διαδικασία. Ο Τραμπ πνέει τα μένεα εναντίον της εφημερίδας The Washington Post, που δημοσιεύει πολύ συχνά ρεπορτάζ και απόψεις που δεν τον κολακεύουν.

Ο μειοδοτικός διαγωνισμός σημαδεύτηκε από καταγγελίες περί σύγκρουσης συμφερόντων, που επίσης προσέλκυσαν την προσοχή του Τραμπ. Η Oracle είχε εκφράσει ανησυχία για τον ρόλο πρώην υπαλλήλου της Amazon που δούλευε πάνω στο έργο στο υπουργείο Άμυνας αλλά κατόπιν αυτοεξαιρέθηκε από τη διαδικασία, πριν εγκαταλείψει το υπουργείο και επιστρέψει στην Amazon Web Services.

Σε ανακοίνωση της, η AWS ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της προκάλεσε «έκπληξη» και ότι εάν οι προσφορές εξετάζονταν «αποκλειστικά» βάσει της αξίας τους, η έκβαση «ασφαλώς θα ήταν διαφορετική», ενώ ένα στέλεχος της είπε πως η εταιρεία του Μπέζος εξετάζει τρόπους να αμφισβητήσει την ανάθεση, που θεωρεί πως έπρεπε να γίνει σε αυτήν.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Έσπερ αυτοεξαιρέθηκε από τον έλεγχο του διαγωνισμού διότι ένας γιος του εργαζόταν παλιότερα στην IBM. Η IBM ήταν ανάμεσα στους αρχικούς διεκδικητές της σύμβασης και είχε υποβάλλει προσφορά, που όμως είχε ήδη απορριφθεί.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα