Πρόταση ΑΠΘ στον ESA για να στείλει στο διάστημα τον νανοδορυφόρο που σχεδιάζει

Τι συμβαίνει στο σώμα των αστροναυτών; Πώς επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, όταν παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο διάστημα; Αυτό είναι το ερώτημα που σε επόμενη φάση φιλοδοξεί να απαντήσει η ομάδα Διαστημικής και Αεροναυπηγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Aristotle Space and Aeronautics Team – A.S.A.T.).

Την Παρασκευή η ομάδα κατέθεσε την τεχνική της πρόταση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και στο πρόγραμμα “Fly Your Satellite!”, διεκδικώντας να δοκιμαστεί και να εκτοξευθεί στο διάστημα – σε συνεργασία με ειδικούς της ESA – ο νανοδορυφόρος τύπου “CubeSat” που σχεδιάζει τον τελευταίο χρόνο. Σκοπός του νανοδορυφόρου είναι η πραγματοποίηση ενός πειράματος βιολογικής φύσης, το οποίο θα μελετάει την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος σε ευκαρυωτικούς μικροοργανισμούς.

“Σχεδιάζουμε έναν νανοδορυφόρο τριών μονάδων τύπου CubeSat, με στόχο να κάνουμε ένα πείραμα βιολογικής φύσης που θα περιέχει μικροοργανισμούς και συγκεκριμένα μύκητες που είναι αφαιρετικά κύτταρα και είναι παραπλήσια με αυτά του ανθρώπου. Θα ερευνήσουμε πώς το περιβάλλον που υπάρχει στο διάστημα επηρεάζει αυτού του είδους τα κύτταρα και στη συνέχεια θα αναγάγουμε τα αποτελέσματα στον άνθρωπο. Δηλαδή, σε δεύτερη φάση φιλοδοξούμε να μπορέσουμε να δούμε πώς επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός όταν παραμένει για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στο διάστημα, οι αστροναύτες για παράδειγμα”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Κοτσακιαχίδης, επικεφαλής της αποτελούμενης από 35 φοιτητές – των Σχολών Πολυτεχνικής, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας – ομάδας που συμμετέχει στο project “AcubeSAT”.

Η ανακοίνωση των προτάσεων που θα εγκριθούν στο πλαίσιο του προγράμματος “Fly Your Satellite!” αναμένεται εντός των επόμενων 30 ημερών, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων έληξε χθες. Η υποβολή της πρότασης του ΑΠΘ έγινε την Παρασκευή έπειτα από συνάντηση των μελών της ομάδας “AcubeSAT” με τον αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, αν. καθηγητή Στράτο Στυλιανίδη.

“Θα είναι σπουδαία εξέλιξη, το πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στυλιανίδης, εξηγώντας ότι “τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αριστοτελείου πάνω σε τεχνολογίες αεροδιαστημικής, αεροναυπηγικής, καθώς μη επανδρωμένων αεροχημάτων” και “το εγχείρημα αυτό αποτελεί ένα ακόμα βήμα του ΑΠΘ στην έρευνα στον τομέα της Αεροδιαστημικής”.

“Εφόσον περάσουμε η επόμενη φάση είναι να πάμε στην Ολλανδία τον Δεκέμβριο και να υποστηρίξουμε το πρότζεκτ, θα κληθούμε να εξηγήσουμε τον σχεδιασμό μας και να υποστηρίξουμε, γιατί τον κάναμε έτσι και όχι διαφορετικά”, διευκρίνισε ο κ. Κοτσακιαχίδης. Η φάση των παρουσιάσεων στην Ολλανδία θα είναι και αυτή που θα κρίνει τον τελικό αριθμό των προτάσεων που θα υλοποιηθούν. Στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος “Fly Your Satellite!” στην τελική φάση πέρασαν έξι ομάδες.

H A.S.A.T. ιδρύθηκε το 2015 από φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Σήμερα έχει 70 μέλη, φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικής, Πληροφορικής, Χημικών Μηχανικών, Ιατρικής και Βιολογίας. Όντας η πρώτη φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου, στόχος της είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της κουλτούρας της Αεροδιαστημικής μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων.

Εργάζεται σε τρία ερευνητικά project: το “Aeronautics”, το “AcubeSAT” και το “Rocketry”.

Πηγή: Capital.gr

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα