Μπορεί η κλιματική αλλαγή να αλλάξει την βαρύτητα της Γης;

Μοίρασε την γνώση...

Είναι δυνατόν η δύναμη της βαρύτητας να αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και το κλίμα; Ακούγεται σαν ερώτηση που θα έκανε κάποιο παιδί γυμνασίου για να δεχθεί το ειρωνικό χαμόγελο του καθηγητή του. Όπως όμως εξηγεί το Technology Reviewτου MIT το συγκεκριμένο ερώτημα βγάζει νόημα και είναι τελικά απόλυτα σωστό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Neel V. Patel, εξειδικευμένος συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού που ασχολείται με θέματα που έχουν να κάνουν με το διάστημα.

banner

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, το βαρυτικό πεδίο της Γης, αυτό δηλαδή το φυσικό φαινόμενο όπου ο πλανήτης ασκεί έλξη στα σώματα, όπως πρώτος διαπίστωσε ο Ισαάκ Νεύτων τον 17ο αιώνα, μπορεί να επηρεαστεί από φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή. Άλλωστε αυτό δεν είναι ίδιο παντού, αφού η επιφάνεια της Γης είναι γεμάτη από εξογκώματα (βουνά) και βυθίσματα (χαράδρες) με συνεπές αποτέλεσμα το βαρυτικό πεδίο σε ορισμένα σημεία να είναι πιο ισχυρό από αλλού.

Διαφήμιση

“Η έρευνα του βαρυτικού πεδίου της Γης επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή από μία τελείως διαφορετική γωνία” εξηγεί ο Patel.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον πλανήτη μας αλλά σε κάθε ουράνιο σώμα. Απλά, όπως επισημαίνει ο Patel, η βαρύτητα σε αυτά μπορεί να λειτουργεί με τελείως διαφορετικό τρόπο, ιδιαίτερα σε μικρότερα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη. Ένα πείραμα, μάλιστα, της NASA σε συνεργασία με τη διαστημική υπηρεσία της Γερμανίας με τίτλο Gravity Recovery and Climate Change έδειξε τον τρόπο με τον οποίο το βαρυτικό πεδίο έχει μειωμένη ένταση στους ωκεανούς, αφού το νερό είναι πολύ λιγότερο συμπαγές σαν υλικό από ότι τα πετρώματα.

Google news

Τι σχέση τώρα έχουν όλα αυτά με την κλιματική αλλαγή; Ας μιλήσουμε με παραδείγματα: Καθώς οι μάζες νερού στον πλανήτη μας θα αλλάζουν, με κάποιες περιοχές να μεταμορφώνονται σε άνυδρες ερήμους κι άλλες να πλημμυρίζουν, εκτός από τις φανερές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, είναι πιθανό να επηρεάσουν και το βαρυτικό πεδίο της Γης. Κάτι, δηλαδή, που ήδη παρατηρείται σε πολύ κάποιον βαθμό σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα του Gravity Recovery and Climate Change.

Cafago WW Dresslily WW

“Η έρευνα του βαρυτικού πεδίου της Γης επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή από μία τελείως διαφορετική γωνία” εξηγεί ο Patel, πριν συνεχίσει: “Η υπερθέρμανση της Αρκτικής, για παράδειγμα, προσθέτει μάζες νερού στους ωκεανούς και τη θάλασσα με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο. Τα δεδομένα που έχει συλλέξει το πείραμα Gravity δείχνουν για παράδειγμα ότι τα τελευταία 15 χρόνια η Γροιλανδία έχει χάσει περίπου 260 δισ. τόνους πάγου ενώ αντίστοιχα η Ανταρκτική 140 δισ. τόνους”. Η ανθρώπινη δραστηριότητα λοιπόν είναι ικανή να επηρεάσει ακόμα και την βαρύτητα σύμφωνα με την έρευνα.

Πηγή: Esquire IT


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram