Σας αρέσει το dark mode; Οι λόγοι που ίσως θα πρέπει να το αποφύγετε

Το σκούρο περιβάλλον (dark mode) είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά των σύγχρονων έξυπνων κινητών και των χρωματικών επιλογών στα μενού τους. Από εφαρμογές και λειτουργικά συστήματα, από την Apple και την Google, από smartphones ως υπολογιστές, πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν επιλογή για ενεργοποίηση του dark mode στις ρυθμίσεις τους.

Μια ιστορική προσέγγιση του χαρακτηριστικού του dark mode

Ορισμένοι από τους πιο πρώιμους ηλεκτρονικούς υπολογιστές χρησιμοποιούσαν μονοχρωματικές οθόνες τύπου CRT που εμφάνιζαν πράσινο κείμενο σε μια μαύρη οθόνη. Πολλές πρώιμες μηχανές επεξεργασίας κειμένου (ναι, υπήρχαν μηχανές αφιερωμένες σε αυτό που σήμερα μπορούμε να κάνουμε με το Word), επέτρεπαν την πληκτρολόγηση άσπρου κειμένου σε μαύρου φόντο. Όλα αυτά άλλαξαν, την δεκαετία του 1980, όταν εταιρείες σαν την Xerox και CPT Corporation, δημιούργησαν μηχανές επεξεργασίας κειμένου που είχαν άσπρο φόντο με μαύρο κείμενο. Και αυτό έγινε για να μοιάζει με την όψη του μελανιού στο χαρτί.  Αρκετές δεκαετίες μετά και το dark mode επιστρέφει πιο δυναμικά από ποτέ. Εταιρείες σαν την Apple και την Google, διαφημίζουν έντονα τα σκούρα θέματα στα προϊόντα τους

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε dark mode

Το πιο γνωστό και επιστημονικό πλεονέκτημα του dark mode είναι ότι βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας σε συσκευές με OLED και AMOLED οθόνες. Στις OLED οθόνες, κάθε φωτοστοιχείο (pixel) φωτίζεται μεμονωμένα. Όταν το φόντο είναι άσπρο, όλα τα φωτοστοιχεία ενεργοποιούνται και η οθόνη καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Όταν τα pixels είναι μαύρα ή σκούρο γκρι, όπως στην περίπτωση του dark mode, οι απαιτήσεις της οθόνης σε ενέργεια μειώνονται. Αυτές οι ιδιότητες εξοικονόμησης ενέργειας του dark mode ισχύουν μόνο στις OLED οθόνες. Επομένως κινητά, οθόνες και φορητοί υπολογιστές με LCD οθόνες, δεν επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτό.

Μια άλλη ικανότητα του dark mode την οποία ακούμε συχνά, είναι ότι περιορίζει το επικίνδυνο μπλε φως. Η πιο μεγάλη φυσική πηγή μπλε φωτός για τους ανθρώπους είναι ο ήλιος, αλλά οι συσκευές μας εκπέμπουν και αυτές ποσότητες μπλε φωτός. Σύμφωνα με μια έρευνα του Harvard , η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως μπορεί να καταστείλει την έκκριση μελατονίνης. Μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον καλό ύπνο το βράδυ. Οι εταιρείες συχνά υποστηρίζουν ότι το σκούρο περιβάλλον βελτιώνει την ορατότητα, μειώνει την καταπόνηση των ματιών και κάνει πιο εύκολη την χρήση μιας συσκευής σε χαμηλό φωτισμό. Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το dark mode

Αν και πολλοί άνθρωποι νιώθουν άνεση κατά τη χρήση του dark mode σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, δεν είναι καλό να γίνεται πάντα. Οι άνθρωποι προσαρμόζονται φυσικά στο να βλέπουν πράγματα πιο καθαρά την ημέρα και όχι τόσο καλά τη νύχτα. Έχουμε εξελιχθεί να βλέπουμε το μαύρο στο φως, είτε αυτά είναι αντικείμενα του περιβάλλοντος χώρου κατά τη διάρκεια της ημέρας ή γραπτό κείμενο σε χαρτί. Ένα σημείο το οποίο αντιτίθεται στη χρήση του dark mode για καλύτερη ορατότητα, είναι ότι το φως σε ένα σκοτεινό θέμα, ιδίως για το κείμενο, δεν είναι απαραίτητα καλό για όλους.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Οπτομετρική Εταιρεία μια  οφθαλμική δυσλειτουργία που αποκαλείται αστιγματισμός είναι πολύ κοινή σε ανθρώπους και υπολογίζεται ότι το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζει σε κάποιο βαθμό τη συγκεκριμένη πάθηση. Ο αστιγματισμός προκαλεί θολωμένη όραση εξαιτίας του μη κανονικού σχήματος ενός εκ των δυο ματιών. Μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για ορισμένους ανθρώπους να διαβάσουν κείμενο σε μαύρο φόντο. Υπάρχει η πιθανότητα να έχεις αστιγματισμό και να μην το γνωρίζεις. Αν και αυτό λύνεται με μια επίσκεψη σε έναν οφθαλμίατρο, μπορεί να είναι ο λόγος που δεν αισθάνεσαι καλά όταν διαβάζεις πράγματα στο κινητό σου με το dark mode ενεργοποιημένο.

Είναι στα μάτια μας!

Το μαύρο κείμενο σε άσπρο φόντο κάνει πιο εύκολη την ανάγνωση, επειδή η ίριδα δεν χρειάζεται να μεγαλώσει για να απορροφήσει περισσότερο φως. Από τη στιγμή που δεν χρειάζεται να μεγαλώσει όταν κοιτάμε σε μια λευκή οθόνη, η κόρη του οφθαλμού παραμένει στενή και χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια να εστιάσουμε στα πράγματα. Δηλαδή, όταν βλέπουμε μαύρο κείμενο σε άσπρο φόντο εστιάζουμε γρηγορότερα και ευκολότερα.

Στο dark mode η κόρη χρειάζεται να επεκταθεί για να επιτρέψει περισσότερο φως να εισέλθει. Ας Θυμηθούμε ότι τα μάτια αποτελούνται από μύες. Όση περισσότερη προσπάθεια βάζουμε για να διαβάσουμε κάτι, τόσο περισσότερο το μάτι κουράζεται. Αν δεν νιώθει κάποιος άνετα να διαβάσει άσπρο κείμενο σε μαύρο φόντο καλύτερα να μην το κάνει.

Πιθανόν όλοι θα έχουμε νοιώσει το αίσθημα ενόχλησης και ίσως και σε κάποιο βαθμό πόνου, όταν κοιμόμαστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και κάποιος ξαφνικά ανοίγει τις κουρτίνες. Αυτό γίνεται γιατί η ίριδα δεν έχει συνηθίσει την ξαφνική αύξηση της ποσότητας του φωτός. Όταν βλέπουμε περιεχόμενο σε σκοτεινό φόντο για μεγάλη χρονική περίοδο, ας πούμε μερικούς μήνες, τα μάτια μας συνηθίζουν στο λιγότερο φως. Εξαιτίας αυτού όταν κοιτάμε μια φωτεινή οθόνη κάποιες στιγμές  αισθανόμαστε σε κάποιο βαθμό άβολα.

Η ίδια έρευνα του Hardvard που επισημαίνει τις επιβλαβείς επιπτώσεις του μπλε φωτός αναφέρει ότι τα μπλε μήκη κύματος είναι ευεργετικά κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς ανεβάζουν την διάθεση. Γιατροί της  Αμερικάνικης Ακαδημίας Οφθαλμολογίας πιστεύουν ότι η υγιής έκθεση στο μπλε φως μπορεί να διατηρήσει τη ψυχική υγεία και να μειώσει την μυωπία στα παιδιά.

Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το μπλε φως από τις συσκευές καταστρέφει τα μάτι και δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις ότι το dark mode είναι καλύτερο για τα μάτια. Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία του καθενός με το dark mode είναι διαφορετική. Πολλά εξαρτώνται από τον φωτισμό του περιβάλλοντος στον οποίο χρησιμοποιούμε την οθόνη.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι ή να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι μας στο Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει!

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Only the best toys for the best boys! [email protected] Επιμέλεια κειμένου: Renata Dermati.

Σχετικά άρθρα