Τέρμα στο θρίλερ του 15€ χαρατσιού!

Μοίρασε την γνώση...

Με επίσημα έγγραφα που ήρθαν στα χέρια μας από το Coupondealer.gr, φαίνεται ότι τα ΕΛΤΑ μας ετοιμάζουν έκπληξη, δυσάρεστη θα έλεγα. Η έκπληξη αυτή αφορά για αποστολές αντικειμένων από χώρες εκτός ΕΕ.

Αυτό που ξέρουμε που ισχύει αυτή την στιγμή και μπορείτε να δείτε στο site των ΕΛΤΑ, είναι το εξής:

Εισαγωγές 

Τα Ταχυδρομικά Αντικείμενα κατά την εισαγωγή τους από τρίτες (εκτός Ε.Ε.) χώρες στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε και ανεξάρτητα από το είδος του περιεχομένου τους (δώρο, εμπορικό δείγμα κτλ), υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο και εκτελωνισμό, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία.

Όλα τα αντικείμενα, πλην καρτών, επιστολών και εντύπων που δεν υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς και ΦΠΑ, προσκομίζονται “φυσικά” στο τελωνείο, διαχωρίζονται από τελωνειακό υπάλληλο σε υποκείμενα σε δασμούς, φόρους, απαγορεύσεις ή περιορισμούς και σε τελωνειακώς ελεύθερα (Πίνακας Τελωνειακής Μεταχείρισης Ταχυδρομικών Αντικειμένων).

Συγκεκριμένα, ταχυδρομικά αντικείμενα:

  • αξίας που δεν υπερβαίνει τα 22 € ή τα 45 € σε περίπτωση αποστολής μη–εμπορικού χαρακτήρα (από ιδιώτη σε ιδιώτη), απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.
  • αξίας από 22 € / 45 € έως 150 € απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκεινται σε ΦΠΑ.
  • αξίας 150€ και άνω υπόκεινται σε ΦΠΑ και δασμούς, ανάλογα με τη στατιστική αξία τους και τη δασμολογική τους κατάταξη.

Βάση λοιπόν αυτών που διαβάζετε πιο πάνω, ότι σας έρχεται από χώρα εκτός ΕΕ και κοστίζει ΚΑΤΩ από τα 22€, δεν θα πληρώνετε τελωνείο. Βάση όμως των επίσημων εγγράφων που πήραμε στα χέρια μας, αυτό φαίνεται θ’ αλλάξει…..

Στο έγγραφο όπως βλέπετε, θα υπάρχει χρέωση για όλα τα δέματα, ανεξαρτήτου αξίας πια. Επίσης σε περίπτωση που θέλετε να γίνει επανέλεγχος της χρέωσης, θα έχετε και εκεί χρέωση που δεν υπήρχε μέχρι στιγμής. Βέβαια, εάν δείτε το έγγραφο, ΔΕΝ γράφει από πότε θα ισχύσουν αυτά. Οπότε είναι θέμα χρόνου να τα βρούμε μπροστά μας υποθέτω….

Σύσταση μας είναι να κοιτάτε το link που σας έδωσα πιο πάνω, δηλαδή εδώ, μιας και η όποια ενημέρωση θα πρέπει πρώτα να εμφανιστεί εκεί, για να είναι και επίσημη!

Εάν αλλάξει κάτι θα σας ενημερώσουμε….

Ενημέρωση 07/02/2020: Να ενημερώσω για σήμερα. Πήγα από την Μονάδα Διαλογής στο Κουκάκι και ο υπεύθυνος εκεί μου ανέφερε τα έγγραφα που σας έδειξα πιο πάνω. Μου είπε ότι η χρέωση θα μπαίνει από τα ΕΛΤΑ, όχι το τελωνείο, ακόμα και στα πακέτα που έχουν πράσινο αυτοκόλλητο που λέει τελωνειακός ελεύθερα, αρκεί φυσικά να είναι από χώρα εκτός ΕΕ. Για το πότε θα ισχύσει δεν ήξερε, αλλά μου είπε ότι θα ισχύσει. Ήξερε και για την ημερομηνία του εγγράφου που είναι 21/1/2020, εάν δείτε στην πρώτη φωτογραφία. Άρα οσονούπω ότι έρχεται από χώρα εκτός ΕΕ, θα τρώει χρέωση 12-15€ όπως μου είπαν από τα ΕΛΤΑ! Τα σχόλια δικά σας…..

 

Ενημέρωση Νο 2 από ΕΛΤΑ: Μόλις μου ήρθε ένα email από τα ΕΛΤΑ αναφορικά με την δημοσίευσή μας, εδώ και αλλού, για τα 15€. Σας την παραθέτω όπως μου ήρθε:

From: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ <[email protected]>
Subject: Διευκρίνιση από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Message Body:
Τα ΕΛΤΑ προχωρούν σε διευκρινίσεις σε συνέχεια δημοσιευμάτων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις αλλαγές στα ειδικά τέλη εκτελωνισμού και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός Ε.Ε

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. ότι για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται από τις Τελωνειακές Αρχές «Ελεύθερα», δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό. Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα.

Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα «Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού». Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί «Τέλος Εκτελωνισμού» για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες ότι ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

 

Την ανακοίνωση των ΕΛΤΑ μπορείτε να την βρείτε και στο site των ΕΛΤΑ εδώ.

Όπως φαίνεται λοιπόν και από το email που έλαβε το iTechNews.gr, το «Τέλος Εκτελωνισμού» έχει επιβληθεί από τα ΕΛΤΑ από τις 3 Φεβρουαρίου, στα αντικείμενα που έχουν οριστεί από το τελωνείο ότι είναι εκτός ΕΕ και έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον, μηδενικό ή μη. Τα σχόλια δικά σας….

 

Ενημέρωση Νο 3 08/02/2020: Εάν κοιτάξετε σήμερα στην σελίδα των ΕΛΤΑ, αναζητώντας τον Νέο ουσιαστικά τιμοκατάλογο με τα Νέα Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού….Δεν θα τον βρείτε! Το link δεν φαίνεται ενεργό αυτή την στιγμή. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα…ή άλλαξαν γνώμη ή διορθώνουν το κείμενο και το ετοιμάζουν. Εμείς θα το ελένξουμε και θα σας ενημερώσουμε!

 

Ενημέρωση Νο 4 (11/02/2020): Σας γράφαμε πιο πάνω στις 8 Φεβρουαρίου, ότι από την σελίδα των ΕΛΤΑ, δεν είναι ενεργοποιημένο πια το μενού για να δείτε τις τιμές από τα Νέα Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού! Σήμερα όμως εάν μπείτε, θα δείτε ότι το link είναι πια ενεργό και έχει μία έκπληξη!

 

Εάν το πατήσετε, θα δείτε ότι έχετε επανέλθει όπως πριν η χρέωση άνω των 22€, αλλά μ’ ένα αστερίσκο που ουσιαστικά δεν διαφέρει σε τίποτα από πριν! Δείτε τι λέω….

 

Πως μεταφράζεται η εικόνα. Προϊόντα με αξία άνω των 22€ και όχι από 0€ που ήταν πριν, και μέχρι την αξία των 150€, εάν περάσουν τελωνείο, θα πληρώσετε 15€ Ωραία, καλό αυτό, γύρισε όπως ήταν πριν…αλλά κάτσε, ένα ένα αστερίσκο!

Προσοχή: Στα αντικείμενα που επιλέγονται από τις Τελωνειακές Αρχές για περαίτερω έλεγχο αλλά φέρουν
τελωνειακή διασάφηση με μηδενικούς φόρους και δασμούς, το τέλος εκτελωνισμού ορίζεται σε 15€

Θα προσπεράσω τ’ ορθογραφικό λάθος του τόνου που μου έβγαλε ο editor όταν το έκανα copy/paste το κείμενο εδώ στη λέξη περαίτερω, ο αστερίσκος λέει ότι ακριβώς και το κείμενο πριν! Δηλαδή, πράγματα που μπορεί να έχουν μηδενικό φόρο και δασμό επειδή κοστίζουν κάτω από τα 22€, εάν οι Τελωνειακές αρχές πιστεύουν για κάποιο λόγο ότι πρέπει να ελεγχθούν πιο προσεχτικά, εσείς θα πληρώσετε 15€ στα ΕΛΤΑ! Δηλαδή, ρίχνει το μπαλάκι τώρα στους Τελωνειακούς για την χρέωση, ενώ πριν ήταν χρέωση των ΕΛΤΑ, ώστε να μην ακούνε την μουρμούρα των παραληπτών των πακέτων και σου λένε…Κύριε εγώ δεν φταίω, οι Τελωνειακές Αρχές μας είπαν ότι πρέπει να το κοιτάξουμε παραπάνω και σε χρεώσαμε 15€ γι’ αυτό, όχι εμείς! Βέβαια με τι κριτήρια θα λένε οι τελωνειακές αρχές στα ΕΛΤΑ ότι κάτι χρήζει περαιτέρω έλεγχο, όταν από τον δικό τους έλεγχο, έχει ήδη υπάρξει απόφαση ότι το προϊόν αυτό δεν θα έχει δασμούς ή φόρο, δεν αναγράφεται πουθενά στη σελίδα!

Στην όλη ιστορία, να προσθέσω και κάτι που είδα στο techvalue.gr, όπου παραθέτανε την Ευρωπαϊκή Οδηγία βάση της οποίας η χρέωση των ΕΛΤΑ φαίνεται να είναι παράνομη. Η οδηγία αυτή μπορεί να βρεθεί εδώ. Το κείμενο που μας ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτό:

When goods are brought into the European Union by postal operators such additional charges are limited to the costs of the customs clearance procedure.

Member States cannot impose charges related to customs clearance higher than the actual costs incurred.

Το κείμενο αυτό μεταφράζετε ως εξής:

Όταν τα εμπορεύματα εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ταχυδρομικούς φορείς, οι πρόσθετες αυτές επιβαρύνσεις περιορίζονται στο κόστος της διαδικασίας εκτελωνισμού.

Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιβάλλουν τελωνειακές επιβαρύνσεις υψηλότερες από τις πραγματικές δαπάνες.

 

Ενημέρωση Νο 5 (11/02/2020 – 21:12) – Απ΄ότι φαίνεται οι υπεύθυνοι των ΕΛΤΑ για τις αναρτήσεις δουλεύουν μέχρι αργά, γιατί εάν μπείτε τώρα στο link που σας έδωσα πιο πάνω και σας ανέφερα το ορθογραφικό λάθος….δεν υπάρχει πια! Ο αστερίσκος όμως εξακολουθεί και υπάρχει, όπως ήταν!

 

Ενημέρωση Νο 6 (17/02/2020) – Όλα τα site έχουν αρχίσει από προχθές να λένε ότι βάση οδηγίας της ΑΑΔΕ το χαράτσι που επέβαλλαν τα ΕΛΤΑ δεν ισχύει. Δεν λέω, πολύ καλά νέα και χαίρομαι γι’ αυτό και μακάρι και ελπίζω να ισχύσει. Να κάνω όμως τον δικηγόρο του διαβόλου….. Εγώ τουλάχιστον προσωπικά, δεν έχω δει αναρτημένη αυτή την οδηγία της ΑΑΔΕ πουθενά. Εάν την έχει δει κάποιος, παρακαλώ να μου πει που, να την επισυνάψω εδώ. Επίσης, εάν δείτε στο λινκ που σας έχω δώσει πιο πάνω, όπου έχει το 15€ σε αστερίσκο, η σελίδα αυτή παραμένει ως έχει, δεν έχει αλλάξει, οπότε, τι τελικά ισχύει!?

Βέβαια διαβάζοντας στο sofokleousin.gr σε προχθεσινό άρθρο, αναφέρει τα εξής: “Τα ΕΛΤΑ αναμένεται να εκδώσουν σύντομα και σχετική ανακοίνωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι το χαράτσι ανακαλείται και ότι επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο δεν προβλέπει καμία πρόσθετη επιβάρυνση όταν οι αγορές είναι αξίας cif, είναι μέχρι 22 ευρώ.

Ελπίζω να δούμε την αλλαγή σύντομα και επίσημα στην σελίδα των ΕΛΤΑ.

 

Ενημέρωση 17/02/2020 (21:00): Με ενημέρωση που μόλις έβγαλε στη σελίδα τους στο FB τα ΕΛΤΑ, βάζουν επιτέλους τέλος στο θρίλερ του 15€ χαρατσιού. Συγκεκριμένα γράφει η ανακοίνωση:

«Ανακοίνωση Ελληνικών Ταχυδρομείων»

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν ότι θα συνεχίσουν να μην επιβάλλουν καμία χρέωση στα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που φέρουν αυτοκόλλητο µε πράσινο χρώμα «Τελωνειακώς Ελεύθερο» ή αποτύπωµα σφραγίδας τελωνείου µε την αντίστοιχη ένδειξη.

Η απόφαση ακολουθεί την πρόσφατη διευκρινιστική οδηγία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προς τους Τελωνειακούς Υπαλλήλους του Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» η οποία ρυθμίζει τη διαδικασία εκτελωνισμού των ταχυδρομικών αντικειμένων που εισέρχονται για έλεγχο και για τα οποία προκύπτει μηδενική χρέωση δασμών και φόρων (αξία αντικειμένων κάτω των 22€). Σε αυτή την περίπτωση, θα τους επικολλάται η διακριτική πράσινη ετικέτα με τη σήμανση «Τελωνειακώς Ελεύθερο» και θα εξέρχονται από το Τελωνείο.

 

Τα σχόλια δικά σας…!

 

 


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Γραφτήκατε στις ειδοποιήσεις ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!? Απλώς πατήστε την μπλε καμπάνα που θα βρείτε κάτω αριστερά στην οθόνη!

Βρείτε μας και στις ειδήσεις του Google

TikTokTelegram

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com