Σύντομα θα έχουμε πλαστικό χρήμα για ηλεκτρονικές συναλλαγές με σφραγίδα της ΕΕ!

Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες με το λογότυπο της ΕΕ, καθώς και ψηφιακά πορτοφόλια “made by EU” είναι το όραμα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πληρωμών που ξεκινά η ΕΚΤ.

Ένα πανευρωπαϊκό σχήμα καρτών που θα φέρει τη «σφραγίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο να ενοποιήσει τον τομέα των πληρωμών στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για πλαστικό είτε για ψηφιακό σχήμα.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο insider.gr ότι η πρωτοβουλία δρομολογείται εδώ και αρκετούς μήνες από 20 τράπεζες της EE και πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα αμερικανικά σχήματα καρτών Visa και Mastercard κατέχουν ένα παντοδύναμο μονοπώλιο στον τομέα των πληρωμών και η EE επιδιώκει αρκετά χρόνια να αναπτύξει μια λύση που θα «σπάσει» το μονοπώλιο αυτό…. ευρωπαϊκά.

Σε ανακοίνωσή της πριν από λίγες ημέρες, η ΕΚΤ προανήγγειλε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πληρωμών (European Payments Initiative) η οποία θα προσφέρει μια πανευρωπαϊκή λύση πληρωμών η οποία θα υποστηρίζει, εκτός από τις πληρωμές με κάρτα και ψηφιακά πορτοφόλια.

Με την πρωτοβουλία αυτή, εκπληρώνεται ένα «απωθημένο» πολλών ετών για την ΕΚΤ, καθώς –όπως επισημαίνεται και στη σχετική ανακοίνωση- η αγορά πληρωμών στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένη και σε πολλές χώρες λειτουργούν εθνικά σχήματα καρτών τα οποία δεν είναι συμβατά με κάρτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χάρη στο σχήμα άμεσων πληρωμών TARGET που έχει υλοποιήσει η ΕΚΤ, όμως, είναι ήδη διαθέσιμα τα προηγμένα και αξιόπιστα εργαλεία που απαιτούνται για την εφαρμογή μιας πανευρωπαϊκής λύσης όπως την οραματίζεται η Φρανκφούρτη.

Τι θα κερδίσουν οι πολίτες

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν τα σημαντικά οφέλη που θα έχει η ανάπτυξη αυτής της λύσης για τους Ευρωπαίους πολίτες. Εκτός από τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της εκκίνησης πληρωμών στα κράτη μέλη της ΕΕ, θα επιτευχθεί επίσης ακόμη μεγαλύτερα ταχύτητα εκκαθάρισης των συναλλαγών. Επιπλέον, «θα δημιουργηθούν προϊόντα τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις συνήθειες και τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών», αναφέρουν.

Όπως αναφέρει πάντως και στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, «το Ευρωσύστημα θα εξακολουθεί να υποστηρίζει ιδιωτικές πρωτοβουλίες πληρωμών λιανικής αρκεί να εκπληρώνουν πέντε βασικούς στόχους: να υιοθετούν πανευρωπαϊκή προσέγγιση, να είναι φιλικά στον χρήστη, να διασφαλίζουν βελτιστοποίηση του κόστους, ασφάλεια και αξιοπιστία, να διαθέτουν ευρωπαϊκή ταυτότητα και διακυβέρνηση και, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να επιτύχουν παγκόσμια εμβέλεια.

 

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή: https://www.insider.gr/

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα