Προσέξτε για το νέο συνημμένο “Windows Update” του Emotet malware

Το Emotet botnet έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα νέο κακόβουλο συνημμένο που προσποιείται ότι είναι ένα μήνυμα από το Windows Update που σας λέει να αναβαθμίσετε το Microsoft Word.

Το Emotet είναι μια μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό που εξαπλώνεται μέσω ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν κακόβουλα έγγραφα Word ή Excel. Αυτά τα έγγραφα χρησιμοποιούν μακροεντολές για λήψη και εγκατάσταση του Emotet Trojan στον υπολογιστή του θύματος, ο οποίος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τελικά οδηγεί σε επίθεση ransomware στο δίκτυο ενός θύματος.

Μετά από τις σύντομες διακοπές που έκαναν οι δημιουργοί του προγράμματος, το κακόβουλο λογισμικό Emotet επέστρεψε σε λειτουργία στις 14 Οκτωβρίου και άρχισε να εκτοξεύει κακόβουλο ανεπιθύμητο περιεχόμενο παγκοσμίως.

Αυτές οι καμπάνιες ανεπιθύμητης αλληλογραφίας προσποιούνται ότι είναι τιμολόγια, πληροφορίες αποστολής, πληροφορίες COVID-19, πληροφορίες σχετικά με την υγεία του Προέδρου Trump, βιογραφικά ή παραγγελίες αγοράς, όπως φαίνεται παρακάτω.

Σε αυτά τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επισυνάπτονται κακόβουλα συνημμένα αρχεία μασκαρεμένα σαν Word (.doc) ή σύνδεσμοι για λήψη ενός.

Όταν ανοίγουν, αυτά τα συνημμένα θα ζητήσουν από έναν χρήστη να «Ενεργοποιήσει το περιεχόμενο», ώστε να εκτελέσουν τις κακόβουλες μακροεντολές για να εγκαταστήσουν το κακόβουλο λογισμικό Emotet στον υπολογιστή του θύματος.

Για να εξαπατήσει τους χρήστες να ενεργοποιήσουν τις μακροεντολές, το Emotet χρησιμοποιεί διάφορα πρότυπα εγγράφων, συμπεριλαμβανομένης της προσποίησης που δημιουργείται σε συσκευές iOS, Windows 10 Mobile ή ότι το έγγραφο προστατεύεται.

Με την επιστροφή του στη δραστηριότητα, το Emotet άλλαξε ένα νέο πρότυπο που προσποιείται ότι είναι ένα μήνυμα από το Windows Update που δηλώνει ότι το Microsoft Word πρέπει να ενημερωθεί πριν από την προβολή του εγγράφου.

Windows Update

Some apps need to be updated

These programs need to be upgrade because they aren’t compatible with this file format.

* Microsoft Word

You need to click Enable Editing and then click Enable Content.

Για να ενημερώσετε το Word, το μήνυμα λέει στο χρήστη να κάνει κλικ στα κουμπιά Ενεργοποίηση επεξεργασίας και Ενεργοποίηση περιεχομένου, το οποίο θα προκαλέσει την ενεργοποίηση των κακόβουλων μακροεντολών,

Αυτές οι κακόβουλες μακροεντολές θα κατεβάσουν και θα εγκαταστήσουν το κακόβουλο λογισμικό Emotet στον υπολογιστή του θύματος, όπως φαίνεται παρακάτω.

Γιατί είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε τα συνημμένα Emotet;

Το Emotet θεωρείται το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει χρήστες σήμερα. Είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς εγκαθιστά άλλα κακόβουλα προγράμματα όπως το Trickbot και το QBot στον υπολογιστή του θύματος.

Ενώ τα TrickBot και QBot εκτελούν μόνα τους κακόβουλη δραστηριότητα, όπως την κλοπή αποθηκευμένων κωδικών πρόσβασης, τραπεζικές πληροφορίες και διάφορες άλλες πληροφορίες, οδηγούν επίσης συνήθως σε επιθέσεις ransomware Conti (TrickBot) ή ProLock (QBot).

 

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή: https://www.bleepingcomputer.com/

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα