Πρόγραμμα του Microsoft 365 επιτρέπει την παρακολούθηση της δραστηριότητας των υπαλλήλων σε ατομικό επίπεδο, από τους εργοδότες και τους διαχειριστές του προγράμματος!

Τα συγκεκριμένα εργαλεία κυκλοφόρησαν το 2019 και σύμφωνα με την περιγραφή «παρέχουν ορατότητα στο πως λειτουργεί ο οργανισμός – επιχείρησή σας», συγκεντρώνοντας πληροφορίες για όλα: από τη χρήση email στο δίκτυο μέχρι τα ποσοστά παραγωγικότητας στο γραφείο.

Ακτιβιστές και υπέρμαχοι της προστασίας δεδομένων προειδοποιούν πως το πρόγραμμα επιτρέπει στους εργοδότες να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των υπαλλήλων τους σε ατομικό-προσωπικό επίπεδο, να εντοπίζουν όσους γράφουν λιγότερο σε ομαδικές συνομιλίες, εκείνους που στέλνουν λιγότερα επαγγελματικά μηνύματα ή δεν επεξεργάζονται κοινόχρηστα έγγραφα.

«Αυτή η κατάσταση είναι προβληματική σε πολλά επίπεδα», έγραψε ο Αυστριακός ερευνητής Wolfie Christl, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το «μοντέλο επιτήρησης». Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο τα συγκεκριμένα δεδομένα που συλλέγονται από το λογισμικό για την ανάλυση της απόδοσης», πρόσθεσε ο Christl. «Οι πρακτικές δηλαδή που γνωρίζουμε από την ανάπτυξη λογισμικού για τα εργοστάσια και τα τηλεφωνικά κέντρα επεκτείνονται και σε εταιρείες» σημείωσε.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε σχετικά: «Η επιτήρηση της παραγωγικότητας είναι μια διαδικασία που δίνει στους διαχειριστές του συστήματος την ευκαιρία να βλέπουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας και των μέσων της εταιρείας. Οι πληροφορίες συλλέγονται για να βοηθήσουν τις εταιρείες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τεχνολογίες και τα μέσα που διαθέτουν στους υπαλλήλους. Οι πληροφορίες εμφανίζονται μόνο για περίοδο 28 ημερών και παρέχονται σε συγκεκριμένους χρήστες, ώστε ο διαχειριστής του λογισμικού να παρέχει τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση, όπου αυτή χρειάζεται».

Όμως η απάντηση δεν καλύπτει όλους τους επικριτές και εργαζόμενοι και σύλλογοι εκτιμούν ότι η χρήση του λογισμικού από τη Microsoft είναι η απαρχή ενός νέου μοντέλου παρακολούθησης στον χώρο εργασίας.

«Ο όρος δυστοπικός δεν είναι ούτε κατά προσέγγιση αρκετά δυνατός για να περιγράψει την «τρύπα» που άνοιξε η Microsoft», λέει στον Guardian ο συνιδρυτής του εργαλείου παραγωγικότητας Basecamp, David Heinemeier Hansson. «Καθώς η φήμη μιας νέας και καλύτερης εταιρείας χτίζεται, υποδαυλίζουν τα πράγματα με πιο παρεμβατικά συστήματα παρακολούθησης του χώρου εργασίας» που θα διαδοθούν.

Η παρακολούθηση υπαλλήλων έχει ενταθεί παράλληλα με την εξ αποστάσεως εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού, εξηγεί η Δρ. Claudia Pagliari, ερευνήτρια της ψηφιακής υγείας και της κοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Το να βρίσκεσαι κάτω από διαρκή παρακολούθηση στον χώρο εργασίας είναι ψυχολογική κακοποίηση», προσθέτει ο Hansson. «Το να πρέπει κανείς να ανησυχεί για το αν φαίνεται απασχολημένος για τα στατιστικά, είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να επιβάλουμε σε οποιονδήποτε αυτή τη στιγμή»

 

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα