Θα μπορείτε να καταθέσετε τις πινακίδες του αυτοκινήτου σας και διαδικτυακά πια!

Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται η προσωρινή ακινησία στα οχήματα και χωρίς την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις κατά τόπους Εφορίες αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης η online κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας για προσωρινή ακινησία ήταν μια ιδέα της ΑΑΔΕ και ειδικότερα του κ. Πιτσιλή και του υπουργείου Οικονομικών την οποία και «αγκάλιασε» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι κάτοχοι οχημάτων θα δηλώνουν σε μια ψηφιακή πλατφόρμα την ακινησία του οχήματός τους χωρίς να μεταβαίνουν στις κατά τόπους Εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας και με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021 ενώ επίσης θα γλιτώνουν από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αν πρόκειται για όχημα κινητήρα άνω των 2 λίτρων με ηλικία κάτω των 10 ετών.

Πάντως ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι τα πρόστιμα θα είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που ισχύουν σήμερα σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο κάτοχος του οχήματος που έχει πραγματοποιήσει προσωρινή ψηφιακή ακινησία το κυκλοφορεί παράνομα.

Απλή η διαδικασία

Η διαδικασία θα είναι απλή. Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα, όπου θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τις πινακίδες του οχήματος που θέλουν να θέσουν σε ακινησία και θα το κάνουν απλά με ένα… κλικ. Δεν θα απαιτείται καν να στείλουν τις πινακίδες των οχημάτων τους με το ταχυδρομείο στις Εφορίες.

Τα υπόλοιπα στοιχεία που είχαν υποχρέωση οι κάτοχοι αυτοκινήτων και δίκυκλων να καταθέσουν στις Εφορίες τα προηγούμενα χρόνια όπως η φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ και η απόδειξη πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους θα αντλούνται αυτόματα μέσα από τα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, όσοι θέλουν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά μια υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο…

Στη συνέχεια, εκτός από τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Οικονομικών που θα ενημερώνονται έτσι ώστε να μην πληρωθούν τα νέα Τέλη Κυκλοφορίας τα στοιχεία θα αποστέλλονται αυτομάτως και στην Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι. Όσοι εντοπίζονται να έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους και να συνεχίζουν να κυκλοφορούν το όχημά τους θα έρχονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλά πρόστιμα πολλαπλάσιας αξίας (3πλάσια ή 4πλάσια) από το κόστος των Τελών Κυκλοφορίας που θα έπρεπε να πληρώσουν!

Δηλαδή αν σε ένα όχημα με κυβισμό 3,2 λίτρων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά το 2006 που ο ιδιοκτήτης του έχει πραγματοποιήσει ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας και η Τροχαία διαπιστώσει ότι κινείται παράνομα τότε το πρόστιμο μόνο για τη μη καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας θα κυμαίνεται μεταξύ 3.450 και 4.600 ευρώ!

Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και το πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα και πιθανόν για έλλειψη Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου από ΚΤΕΟ που υπολογίζονται σε συνολικά 650 ευρώ.

Αντίστοιχα σε ένα όχημα με κινητήρα 1,8 λίτρου και 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά το 2006 για το οποίο ο ιδιοκτήτης του έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας και η Τροχαία διαπιστώσει την παράβαση τότε το πρόστιμο μόνο για την μη καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας θα κυμανθεί μεταξύ 960 έως 1.280 ευρώ ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα πρόστιμα για ανασφάλιστο και χωρίς ΚΤΕΟ όχημα που κυμαίνονται επίσης σε 650 ευρώ…

Πάνω από 1 εκατ. οχήματα σε προσωρινή ακινησία

Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις κατά τόπους Εφορίες ώστε να γλιτώσουν τα υπέρογκα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και τα τσουχτερά τεκμήρια διαβίωσης αλλά και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Μόνο πέρυσι περίπου 95.000 ιδιοκτήτες αποφάσισαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις Εφορίες όλης της χώρας ενώ το 2018 κατατέθηκαν στις ΔΟΥ όλης της χώρας πάνω από 123.000 πινακίδες κυκλοφορίας.

Πάντως τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας καταγράφει πτώση ωστόσο παραμένει πολύ μεγάλος ο στόλος των οχημάτων που βρίσκεται σε προσωρινή ακινησία…

 

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα