Ετοιμαστείτε να καλωσορίσετε από την Τετάρτη το 5G και στην Ελλάδα!

Με την δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητής νέας γενιάς από την ΕΕΤΤ που αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, ανοίγει και τυπικά το κεφάλαιο του 5G για την Ελλάδα. Η ουσιαστική εκκίνηση, δηλαδή τα πρώτα δίκτυα νέας γενιάς, αναμένονται άμεσα, αν και το μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας σε εφαρμογές που μπορούν να μετασχηματίσουν ολόκληρους κλάδους της οικονομίας.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι (OTE, Vodafone και Wind) αναμένεται να λάβουν τα δικαιώματα που έχουν ζητήσει και από την στιγμή που δεν υπάρχει τέταρτος ενδιαφερόμενος, η δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μια ημέρα. Και οι τρεις εταιρείες έχουν επίσης δεσμευτεί για γρήγορη επέκταση των νέων δικτύων 5G, ξεκινώντας από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας στις αρχές του 2021.

Τα έσοδα από τη δημοπρασία αναμένεται να διαμορφωθούν στα περίπου 370 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τίμημα σχετικά χαμηλότερο από άλλες χώρες της ΕΕ, το οποίο όμως έρχεται με “αντάλλαγμα” την δέσμευση για γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι τα νέα δίκτυα 5G να καλύπτουν το 60% του πληθυσμού της χώρας, μέσα στην πρώτη τριετία και το 95% του πληθυσμού μέχρι το 2026. Εξάλλου, οι προεργασίες έχουν γίνει και οι πάροχοι έχουν κλείσει τις συνεργασίες τους με τους προμηθευτές για τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

To fund Φαιστός

Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΥ για την ψηφιακή στρατηγική του 5G που εκπονήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύων αναμένεται να φτάσουν τα 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, ενώ οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν πάνω στο 5G σε διάφορους κλάδους της οικονομίας αναμένεται να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι το 25% των εσόδων της δημοπρασίας της ΕΕΤΤ θα κατευθυνθεί για την δημιουργία του fund Φαιστός, μια καινοτόμα πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει ως στόχο την χρηματοδότηση ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων και εφαρμογών πάνω στο 5G. Το fund πρόκειται να τεθεί υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ), ενώ σε αυτό πρόκειται να συμμετάσχουν και ιδιωτικα κεφάλαια.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως όπως προβλέπεται από την “Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού” προετοιμάζονται προγράμματα χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν εφαρμογές 5G. Οι επιδοτήσεις αυτές, που μεταξύ άλλων θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αφορούν τόσο το κομμάτι των υποδομών, όσο και την ίδια τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

 

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα