Τι είναι το Chromebook; Αξίζει να το αγοράσουμε;

Τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές επιλέγουν να αγοράζουν φορητούς υπολογιστές αντί για κλασικούς. Αυτό είναι φυσικό! Με έναν φορητό υπολογιστή μπορούμε να κάνουμε όλες τις εργασίες που γίνονται με έναν κλασικό υπολογιστή, χωρίς να πρέπει να προμηθευτούμε τίποτε άλλο. Ο φορητός υπολογιστής τα έχει όλα! Οθόνη, ηχεία, μικρόφωνο, κάμερα, επιφάνεια αφής για χρήση ποντικιού και επιπλέον δεν πιάνει πολύ χώρο. Μπορούμε να τον μεταφέρουμε εύκολα παντού και να τον χρησιμοποιούμε ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει ρεύμα, αφού διαθέτει μπαταρία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft. Για τους λίγο πιο ψαγμένους υπάρχουν και τα MacBook της Apple με το λειτουργικό σύστημα Mac OS. Για να προμηθευτούμε έναν αξιόλογο φορητό υπολογιστή με Windows πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα από 500 €. Αν θέλουμε MacBook, πάνω από 1.000 €! Βεβαίως μπορούμε να προμηθευτούμε έναν υπολογιστή μικρότερων δυνατοτήτων, με κόστος κάτω από 300 € που για να είναι λειτουργικός, θα πρέπει να του εγκαταστήσουμε μία έκδοση Linux OS. Αυτό όμως απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και δεν μπορεί να γίνει από τον απλό χρήστη.

Σήμερα θα σας δώσουμε μία ακόμα εναλλακτική λύση! Μπορούμε να επιλέξουμε ένα Chromebook! Το Chromebook είναι ένας φορητός υπολογιστής που έχει εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Chrome OS της Google. Αυτό το λειτουργικό σύστημα βασίζεται στην γνωστή σε όλους μας εφαρμογή περιήγησης στο διαδίκτυο, το Chrome. Oι περισσότερες λειτουργίες αυτού του υπολογιστή εξαρτώνται από το διαδίκτυο και τις δεκάδες δωρεάν υπηρεσίες της Google, οι οποίες προσφέρουν μια πλούσια εμπειρία χρήσης. Με ένα Chromebook μπορούμε να κάνουμε τις περισσότερες εργασίες που κάνουμε με έναν υπολογιστή Windows. Περιήγηση στο διαδίκτυο, επεξεργασία κειμένου και χρήση εφαρμογών γραφείου, emails, μουσική, βίντεο, ταινίες, παιχνίδια, live streaming, φωτογραφίες, τηλεδιασκέψεις, τηλε-εργασία κλπ. Δεν μπορούμε ωστόσο να κάνουμε βαριές εργασίες επεξεργασίας βίντεο ή τρισδιάστατων σχεδιαστικών εφαρμογών. Αλλά πόσοι τα χρειάζονται αυτά;


Το Chrome OS είναι ένα πολύ ελαφρύ λειτουργικό σύστημα οπότε δεν απαιτεί κάποιον δυνατό υπολογιστή για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι και το κόστος για την απόκτηση ενός Chromebook είναι αρκετά χαμηλό. Με λιγότερα από 300 € μπορούμε να αγοράσουμε ένα αξιόπιστο Chromebook. Ένα τυπικό Chromebook είναι ελαφρύ και λεπτό. Έχει οθόνη διαστάσεων από 12 ως 15,6 ίντσες. Η μνήμη του κυμαίνεται από 4 ως 8 GB και ο αποθηκευτικός του χώρος από 16 ως 128 GB.  Ακόμα διαθέτει τουλάχιστον δύο θύρες USB, υποδοχή κάρτας micro-SD, θύρες HDMI και ήχου, κάμερα, μικρόφωνο, ηχεία. Υποστηρίζει επίσης ασύρματη τεχνολογία Wi-Fi και σύνδεση Bluetooth. Υπάρχει ακόμα η επιλογή οθόνης αφής και φωτιζόμενου πληκτρολόγιου. Όλα τα Chromebook έχουν μεγάλη αυτονομία, περίπου 8 ώρες χωρίς σύνδεση με τον φορτιστή.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Chromebook είναι ότι όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται στο cloud και όχι στο ίδιο το μηχάνημα. Έτσι αν το μηχάνημα χαλάσει δεν χάνουμε τα δεδομένα μας. Απλά προσθέτουμε τον Google λογαριασμό μας σε ένα άλλο Chromebook και όλα μας τα δεδομένα φαίνονται σε αυτό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα Chromebook δεν προσβάλλονται από ιούς οπότε δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε εφαρμογή Antivirus.


Η χρήση ενός Chromebook είναι πολύ εύκολη και η εξοικείωση του νέου χρήστη είναι άμεση. Αν χρησιμοποιούμε ήδη τον Chrome Browser, όλα θα μας φανούν γνωστά. Αν μάλιστα γνωρίζουμε την χρήση ενός κινητού Android, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο εύκολα! Το Chrome OS έχει ενσωματωμένο το γνωστό μας Google Play Store, οπότε μπορούμε να εγκαταστήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε στο Chromebook μας σχεδόν όλες τις αγαπημένες μας Android εφαρμογές και παιχνίδια! Δεν είναι φοβερό;

Μπορούμε να προμηθευτούμε ένα Chromebook από την Ελλάδα. Οι επιλογές είναι αρκετές. Για μεγαλύτερη οικονομία μπορούμε να επιλέξουμε ένα Refurbished Chromebook από κάποιον Ευρωπαίο πωλητή του Ebay. Εκεί υπάρχουν αξιόλογα Chromebook με τιμή γύρω στα 200 € ή και χαμηλότερη!

Τι λέτε θα επιλέγατε ένα Chromebook; Εγώ πάντως σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει!

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Only the best toys for the best boys! Επιμέλεια κειμένου: Renata Dermati. [email protected]

Σχετικά άρθρα