Την Τετάρτη 30/12 οριστικοποιείτε το 5G! Τι θα ισχύει πια για τον κάθε πάροχο.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η υπογραφή των συμβάσεων χορήγησης χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone, Wind).

Ήδη, το μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού τιμήματος των περίπου 372 εκατ. ευρώ, έχει ήδη εισπραχθεί από το Δημόσιο. Την προηγούμενη εβδομάδα Cosmote και Vodafone κατέβαλαν το σύνολο του ποσού που τους αναλογούσε μετά τη δημοπρασία, δηλαδή 123 εκατ. και 130 εκατ. ευρώ αντίστοιχα . Η Wind κατέβαλε το 30% του τιμήματος, 36 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 119 εκατ. ευρώ, κάνοντας χρήση της δυνατότητας πληρωμής με τμηματικές καταβολές.

Πού τρέχει ήδη το 5G

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Cosmote έχει ξεκινήσει τη διάθεση 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες 13 πόλεις (Λάρισα, Βόλος, Ιωάννινα,, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Γιαννιτσά, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη). Αξιοποιώντας το ήδη διαθέσιμο φάσμα το δίκτυο της Cosmote δίνει τη δυνατότητα υψηλών ταχυτήτων που αγγίζουν η και ξεπερνούν τo 1 Gbps σε επιλεγμένα σημεία.

Πρόσβαση στο δίκτυο Cosmote 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές της εταιρείας, ιδιώτες και επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο Cosmote.

Ταχύτητες 5G σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προσφέρει και η Wind, ενώ την εμπορική λειτουργία του δικτύου 5G αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα και η Vodafone.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι βάσει των συμβάσεων με την ΕΕΤΤ η κάλυψη του δικτύου 5G θα πρέπει να φτάσει το 60% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το 2024 και να ξεπεράσει το 90% μέχρι το 2027. Η Cosmote έχει βάλει ως στόχο το δίκτυο 5G της να καλύπτει το 50% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021.

Εντός του 2021 το Φαιστός

Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των συχνοτήτων, την καταβολή του τιμήματος και την υπογραφή των συμβάσεων, ανοίγει ο δρόμος για το φιλόδοξο επενδυτικό ταμείο χρηματοδότησης εφαρμογών πάνω στο 5G με την ονομασία “Φαιστός”.

Το Ταμείο Φαιστός πρόκειται να χρηματοδοτήσει startup και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί το 25% των εσόδων της δημοπρασίας της ΕΕΤΤ, δηλαδή περίπου 93 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Το Ταμείο Φαιστός πρόκειται να τεθεί υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ), ενώ σε αυτό πρόκειται να συμμετάσχουν και ιδιωτικά κεφάλαια με ποσοστό 30%.

Στόχος του ταμείου είναι η δημιουργία εφαρμογών πάνω στο 5G σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, καθώς τα νέα δίκτυα κινητής σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

 

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα