Είναι το τέλος στην υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη!?!?

Μοίρασε την γνώση...

Οριστικοποιήθηκαν οι συζητήσεις σχετικά με τα μέτρα θεραπείας που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η υπόθεση της καταδίκης της χώρας λόγω της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στο λιγνίτη (Anti-Trust Case), η οποία εκκρεμεί από το 2007.

banner

Κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη σήμερα του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα με τους θεσμούς επετεύχθη συμφωνία για την πώληση, εντός της επόμενης τριετίας, πακέτων λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες προμηθευτές μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων.

Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις περίπου 18 μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν συμφωνηθεί η υιοθέτηση ενός καθοριζόμενου μηχανισμού διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, δόθηκε από τον υπουργό Ενέργειας και το «πράσινο» φως για την έναρξη της διαδικασίας του Market Test (Δοκιμή Αγοράς). Η υιοθέτηση του μηχανισμού επανόρθωσης, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, δεν παραβλάπτει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, δεδομένου ότι:

Google news

– Η σύνδεσή της με το λιγνίτη περιορίζεται όλο και περισσότερο τόσο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής όσο και λόγω της επικείμενης απόσυρσης των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων στην επόμενη τριετία.

Cubot WW AliExpress WW

– Οι ποσότητες θα προσφέρονται σε τιμές που δεν θα παραβλάπτουν ουσιωδώς την οικονομική της κατάσταση καθώς θα συνδέονται με την προημερήσια αγορά.

Παράλληλα, με δεδομένη τη μικρή συμμετοχή του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας την τελευταία περίοδο, λόγω της σταδιακής απομάκρυνσης από το …κάρβουνο, οι προς διάθεση ποσότητες θα είναι συγκεκριμένες και όχι ιδιαίτερα μεγάλες. Ειδικότερα, οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους, δηλαδή περίπου στις 3 τεραβατώρες. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.


Δικαίωμα αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.

Με την έναρξη της διαδικασίας του Market Test δρομολογείται η διευθέτηση του φακέλου καταδίκης της χώρας, ο οποίος παραμένει ανοιχτός εδώ και περίπου 14 έτη. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στο Market Test θα χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς, αλλά και κάποιες επιμέρους παράμετροι, όπως η τρίμηνη ή η ετήσια διάρκεια των παραγώγων.

Επιπλέον, η εφαρμογή του μηχανισμού επανόρθωσης εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ενέργειας, καθώς οι προμηθευτές θα αποκτήσουν σταθερές ποσότητες σε σταθερές τιμές σε βάθος ετών θα τους επιτρέψει να μειώσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της νέας αγοράς, θα διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο και να χαράξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις εμπορικές πολιτικές τους.

Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Target Model
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε στους εκπροσώπους των Θεσμών ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του λογαριασμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2030 όπως καθορίζονται από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργειας και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και το Ευρωπαϊκό Green Deal.

Σχετικά με το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model -Μοντέλο Στόχος), κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ παρακολουθούν τη λειτουργία της και ότι ήδη ο Ρυθμιστής της αγοράς αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliatebanggoodaliexprerss
cafagotomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή: https://www.in.gr/

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliatebanggoodaliexprerss
cafagotomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram