Το Bitcoin θέλει τόσο πολύ ενέργεια που εάν ήταν χώρα, θα ήταν στην 41 πρώτη θέση σε κατανάλωση παγκοσμίως!

Μοίρασε την γνώση...

Η κατανάλωση ενέργειας από το Bitcoin αυξάνει αντίστοιχα με την άνοδο της τιμής του, όσο μεγαλύτερο το «ράλι», τόσο περισσότεροι ρίχνονται στη μάχη της παραγωγής.

banner

Πάει σχεδόν μία δεκαετία από τότε που σε κάποιο διαδικτυακό φόρουμ προβληματισμού για το νέο τότε, δίκτυο συναλλαγών το οποίο «έκοβε» ψηφιακό χρήμα χωρίς να μεσολαβεί η βάση δεδομένων κάποιας τράπεζας, ένας αμερικανός πρότεινε μια πρωτοφανή συναλλαγή. Για την ακρίβεια ο νεαρός χρήστης προσέφερε τότε μερικές δεκάδες χιλιάδες bitcoins σε όποιον του προμήθευε δύο πίτσες. Στο αίτημά του ανταποκρίθηκε ένας αγρότης από την άλλη άκρη της αμερικανικής ηπείρου, ο οποίος πράγματι παρήγγειλε στο όνομα του νεαρού δύο πίτσες, κόστους περίπου 30 δολαρίων εισπράττοντας τα κρυπτονομίσματα. Η κίνηση του αυτή τότε, δεν ήταν παρά η απάντηση σε μια πρόκληση, με χαμηλό κόστος. Η αξία του κρυπτονομίσματος τω καιρώ εκείνω έφτανε μόλις τα 0,003 δολάρια- δηλαδή με ένα δολάριο αγόραζε κανείς 333,33 bitcoins. Το 2021 βέβαια, όπου το Bitcoin έσπασε το φράγμα των 40.000 δολαρίων, αποδείχτηκε τουλάχιστον σοφή.

Διαφήμιση

Στα χρόνια που μεσολάβησαν το Βitcoin κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και φυσικά δημοφιλία. Το «παιχνίδι» έχει ξεφύγει από τα χέρια των μεμονωμένων χρηστών και έχει περάσει σε κολοσσιαίες επιχειρήσεις παραγωγής γνωστές και ως φάρμες και στα «mining pools», σε συνεργατικές δηλαδή κοινότητες όπου ο κάθε χρήστης συμμετέχει στον κοινό σκοπό με τον προσωπικό του επεξεργαστή, που έχει αναβαθμίσει ανάλογα με το πορτοφόλι του, διεκδικώντας και ανάλογο μερίδιο των παραγόμενων κρυπτονομισμάτων.

Google news

Οι φάρμες εξόρυξης όπως αποκαλούνται στην γλώσσα των crypto, διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και ανταγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα λύσει ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα, βασισμένο σε έναν αλγόριθμο κρυπτογραφικού κατακερματισμού. Οι νικητές από αυτή τη διαδικασία βγαίνουν κάθε 10’ και λαμβάνουν ως αμοιβή τα «φρεσκοτυπωμένα» bitcoin.

Dresslily WW Wondershare WW

Την ίδια στιγμή βέβαια οι οικονομικές απαιτήσεις σε τροφοδοσία επεξεργαστών, καρτών γραφικών αλλά και ενέργειας αγγίζουν πλέον τον «ουρανό».

Από τον απλό οικιακό υπολογιστή, ο οποίος αρκούσε για την παραγωγή Bitcoin στο ξεκίνημα του κρυπτονομίσματος, περάσαμε σε συνδυασμούς που θα αύξαναν την υπολογιστική ισχύ, για να φτάσουμε στα ειδικά μηχανήματα που προορίζονται αποκλειστικά γι’ αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας την ξεκάθαρα βιομηχανική δραστηριότητα.


Σύμφωνα μάλιστα με τα δεδομένα της εταιρείας Trading Platform, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για την ημερήσια επεξεργασία συναλλαγών Bitcoin ανέρχεται πλέον στο υπέρογκο ποσό των 25,2 εκατ. δολαρίων.

Ο αριθμός, σύμφωνα με την Trading Platform, προκύπτει από τον μέσο όρο των ημερήσιων συναλλαγών (328.418) που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα (τις 17 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 17 Ιανουαρίου 2021 επί του ενεργειακού αποτυπώματος κάθε συναλλαγής 1 BTC, το οποίο εκτιμάται σε 612 kWh, κοστίζει δηλαδή περί τα 76,74 δολάρια. H απαιτούμενη για τις συναλλαγές του κρυπτονομίσματος ενέργεια από το 2015 μέχρι σήμερα καταγράφει αύξηση της τάξης του 10.201,1%.

Το Bitcoin θέλει τόσο πολύ ενέργεια που εάν ήταν χώρα, θα ήταν στην 41 πρώτη θέση σε κατανάλωση παγκοσμίως!

Για να γίνει αντιληπτή η ενέργεια που απαιτείται, η πλατφόρμα επιχειρεί και μια σύγκριση με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των δέκα πιο «δαπανηρών» – σε ηλεκτρική ενέργεια – χωρών. Κάπως έτσι προκύπτει ότι η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του ψηφιακού νομίσματος ανέρχεται σε 112 TWh, που ισοδυναμεί με το 1,72% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ετησίως η Κίνα (6.510 TWh), η οποία αποτελεί και την υψηλότερη στον κόσμο. Στην περίπτωση των ΗΠΑ – ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως – το bitcoin αντιπροσωπεύει το 2,89% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται. Σε άλλες χώρες βέβαια η αναλογία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο το bitcoin αντιπροσωπεύει πάνω από το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Μάλιστα ότι η κατανάλωση ενέργειας από το Bitcoin αυξάνει αντίστοιχα με την άνοδο της τιμής του, όσο μεγαλύτερο το «ράλι», τόσο περισσότεροι ρίχνονται στη μάχη της παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το κόστος ενέργειας, εξαρτάται και από την χώρα στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι η τιμολογιακή πολιτική των παρόχων διαφοροποιείται και από την χρήση ή όχι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που κατά κανόνα είναι λιγότερο δαπανηρές.

Να θυμίσουμε ότι υπολογίζεται πως το 65% των εξορυκτών (miners) βρίσκεται στην Κίνα ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Τσεχία που φιλοξενούν το 10% των miners. Ακολουθούν Ουκρανία με 7%, Γεωργία 3%, Ινδία 1% και το υπόλοιπο 4% είναι κατανεμημένο σε άλλες χώρες.

Όπως και κάθε άλλη βιομηχανία, που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, έτσι και η παραγωγή των Bitcoin αφήνει ένα αξιοσημείωτο αποτύπωμα άνθρακα 36,95 Mt CO2, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το αποτύπωμα άνθρακα της… Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα μάλιστα με άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το bitcoin απαιτεί ετησίως το 0,28% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή το bitcoin απορροφά περισσότερη ενέργεια από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ισλανδία. Αν εντέλει το bitcoin ήταν χώρα, θα ήταν η 41η πιο απαιτητική ενεργειακά χώρα στον πλανήτη.

 


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram