Ο παλαιότερος 3D χάρτης στην Ευρώπη ίσως φτιάχτηκε την Εποχή του Χαλκού κάπου… στην Γαλλία!?!?

Μία πλάκα της Εποχής του Χαλκού που βρέθηκε πρόσφατα εκ νέου, ίσως αποτελεί τον παλαιότερο τρισδιάστατο χάρτη που εντοπίστηκε ποτέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με ερευνητές.

Η πλάκα, διαστάσεων 2 μ. x 1,5 μ. εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1900, ωστόσο βρέθηκε ξανά στο κελάρι ενός κάστρου της Γαλλίας το 2014. Οι αρχαιολόγοι που εξέτασαν τα μοτίβα τα οποία έχουν σκαλιστεί πριν από 4.000 χρόνια στην πέτρα εκτιμούν πως αποτυπώνουν μία περιοχή στη δυτική Βρετάνη.

Σύμφωνα με τους ίδιους η πλάκα αποτελεί τον παλαιότερο τρισδιάστατο χάρτη γνωστής περιοχής της Ευρώπης. Η πλάκα, γνωστή ως Saint-Bélec Slab, πιστεύεται πως δημιουργήθηκε κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, ανάμεσα στο 1900 π.Χ. – 1650 π.Χ. Βρέθηκε το 1900, σε ένα προϊστορικό νεκροταφείο στο Φινιστέρ της δυτικής Βρετάνης, από τον ντόπιο αρχαιολόγο Paul du Chatellier. Παρέμεινε ξεχασμένη για πάνω από έναν αιώνα και ενώ παρέμεινε για δεκαετίες αποθηκευμένη κάτω από μία τάφρο στο σπίτι του Chatellier μέχρι που εντοπίστηκε σε κελάρι το 2014.

Μετά από ανάλυση των σημαδιών και των χαρακτικών οι ερευνητές πιστεύουν πως πρόκειται για χάρτη της περιοχής του Φινιστέρ. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για μία τρισδιάστατη αναπαράσταση της κοιλάδας του ποταμού Οντέτ, ενώ πολλές γραμμές φαίνεται πως αντιστοιχούν στο ποτάμιο δίκτυο της περιοχής. Ο γεοεντοπισμός αποκάλυψε ποσοστό αντιστοιχίας της τάξης του 80% ανάμεσα σε όσα αποτυπώνονται στη Saint-Bélec Slab και σε μία περιοχή 18 μιλίων γύρω από τον ποταμό.

«Είναι κατά πάσα πιθανότητα ο παλαιότερος ταυτοποιημένος χάρτης μίας περιοχής», δήλωσε στο BBC ο δρ. Clément Nicolas, ένας από τους συγγραφείς της σχετικής μελέτης. «Υπάρχουν τέτοιοι χάρτες, σκαλισμένοι σε πέτρα σε όλον τον κόσμο. Γενικά αποτελούν αναπαραστάσεις. Αλλά είναι η πρώτη φορά που σε έναν χάρτη αποτυπώνεται μία περιοχή σε συγκεκριμένη κλίμακα» ανέφερε, ενώ εκτιμά πως στον χάρτη αποτυπώνονται τα όρια μίας συγκεκριμένης περιοχής που ανήκε σε ένα μικρό πριγκιπάτο ή βασίλειο της εποχής.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα