Τα Site που σου δείχνουν αν έχεις πέσει θύμα Διαρροής δεδομένων σου από το Facebook!!!

Πιθανόν έχεις ήδη ακούσει ότι υπάρχει μία τεράστια διαρροή δεδομένων όπου 533 εκατομμύρια χρήστες του Facebook είδαν τα δεδομένα τους να διαρρέουν online. Πρόκειται για τηλεφωνικούς αριθμούς, Facebook IDs, ημερομηνίες γενεθλίων και φυσικά διευθύνσεις e-mail. Η διαρροή αφορά χρήστες από 106 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα και, τουλάχιστον αυτή τη φορά, δεν έγινε με τη συγκατάθεση της εταιρείας. Το ζήτημα όμως πριν από όλα είναι να βρούμε αν είμαστε ανάμεσα σε εκείνους των οποίων τα προσωπικά δεδομένα παραβιάστηκαν.

Πρώτος και ευκολότερος τρόπος όλων είναι το site Have I Been Pwned που ουσιαστικά ένας tracker όλων των διαρροών δεδομένων που είναι γνωστά μέχρι σήμερα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις το λινκ και να πληκτρολογήσεις το e-mail σου. Εκεί θα βρεις αν είσαι μέρος του Facebook breach αλλά και πολλών ακόμα διαρροών προσωπικών σας πληροφοριών που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή σου. Εγώ βρήκα ήδη 2 τέτοιες περιπτώσεις.

Ο δημιουργός του site μπήκε ήταν σε σκέψεις για το αν πρέπει να συμπεριλάβει στο search του και τηλεφωνικούς αριθμούς. Στη ζυγαριά έβαζε από τη μία πλευρά το δικαίωμα όσων έχουν παραβιαστεί τα δεδομένα τους να το γνωρίσουν. Από την άλλη βέβαια υπήρχαν τα τεράστια ρίσκα.

Should the FB phone numbers be searchable in @haveibeenpwned? I’m thinking through the pros and cons in terms of the value it adds to impacted people versus the risk presented if it’s used to help resolve numbers to identities (you’d still need the source data to do that).— Troy Hunt (@troyhunt) April 4, 2021

Αν θέλεις πάντως να τσεκάρεις αν το κινητό σου είναι ανάμεσα σε όσα έχουν διαρρεύσει, υπάρχει ένα tool στο site The News Each Day στο οποίο βάζεις το τηλέφωνό σου για να βρεις αν είναι μέρος του breach. Το site αυτό ωστόσο δεν είναι τόσο γνωστό, οπότε μέχρι να περάσει κάποιος καιρός είναι μάλλον καλύτερο να πιάσεις ένα πολύ γνωστότερο site όπως αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Ούτως ή άλλως ο Troy Hunt ενημέρωσε με νεότερο tweet του ότι αναμένεται να ανεβάσει και τους τηλεφωνικούς αριθμούς που πιθανόν διέρρευσαν στο Facebook breach.

Αν βρεις το mail σου, τι κάνεις;

Μερικά από τα βήματα που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάξεις τους κωδικούς των site στα οποία έχεις λογαριασμό. Ιδανικά χρησιμοποίησε κάποιον password manager για να κάνεις διαφορετικούς λογαριασμούς για κάθε ένα από αυτά. Βασικό είναι επίσης θα είχες two-factor authentication. Για παράδειγμα, συνδέοντας την πρόσβαση σε ένα site με έγκριση από το κινητό σου. Και φυσικά να είσαι πάντα ενημερωμένος για όσα συμβαίνουν στον χώρο.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα