Ένα πανευρωπαϊκός “πόλεμος” έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό για τα πνευματικά δικαιώματα των ΜΜΕ ενάντια στην Google!

Να χάσουν τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα του Τύπου κινδυνεύουν οι εφημερίδες της Ελλάδας. Η Οδηγία έχει γίνει προς το παρόν νόμος σε Γαλλία και Ολλανδία, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης νομοσχεδίου στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ουγγαρία, στην Εσθονία και στη Βουλγαρία. Στην χώρα μας δεν υπάρχει καμιά δημόσια θεσμική συζήτηση για το θέμα.

Η μάχη μαίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα άρθρα 15 και 17, που έχουν ισχύ για τα δικαιώματα εκδοτών, ΜΜΕ και δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΟΣΔΕΛ έχει ενημερώσει τις συνδικαλιστικές ενώσεις αλλά και τους εκδότες πως μπορεί να αναλάβει τη διεκδίκηση των πνευματικών δικαιωμάτων των ΜΜΕ, ενώ, όπως έγραψε η στήλη, η κυβέρνηση συζητά απευθείας με την Google, ώστε αυτή να δώσει 15 εκατ. ευρώ για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο των εκδοτών, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό πως αυτό σημαίνει ότι οι εκδότες θα αποσυρθούν –όπως συνέβη σε άλλες χώρες– από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του άρθρου 15 της Οδηγίας.

Στην Ιταλία η Google ήρθε σε συμφωνία απευθείας με τους εκδότες για τη λειτουργία της υπηρεσίας «news showcase», προσφέροντας χρήματα σε αυτούς έναντι της εφαρμογής της Οδηγίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων. Κάτι αντίστοιχο προωθείται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη κατατεθεί ερωτήματα ευρωβουλευτών για την απόπειρα της Google να παραπλανήσει τους εκδότες.

Το βασικότερο ζήτημα είναι πως σε τέτοιες συμφωνίες δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων στους δημοσιογράφους που παράγουν το περιεχόμενο. Θυμίζουμε πως οι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν προκρίνει το μοντέλο πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων 50% – 50% ανάμεσα σε εκδότες και δημοσιογράφους.

 

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

via

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα