Η Παγετώνες της Γερμανίας!?!? «λιώνουν» με ταχύτητα ρεκόρ…

Δύο νέες μελέτες καταγράφουν την δραματική απώλεια μάζας των παγετώνων του πλανήτη μας και η μια επικεντρώνεται στους παγετώνες της Ευρώπης και των Άλπεων οι οποίοι φαίνεται ότι λιώνουν με τον πλέον ταχύ ρυθμό με την Γερμανία να είναι αντιμέτωπη με άμεση εξαφάνιση των δικών της παγετώνων.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε δορυφορικές εικόνες για να διαπιστώσει την έκταση των απωλειών στους παγετώνες της Γης τα τελευταία 20 χρόνια. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα οι περίπου 220 χιλιάδες παγετώνες της Γης είχαν απώλειες περίπου 270 δισ. τόνων.

Αυτές οι απώλειες ευθύνονται για το ένα πέμπτο (21%) της παρατηρηθείσας ανόδου της στάθμης των θαλασσών κατά την τελευταία εικοσαετία. Η απώλεια πάγων από παγετώνες επιταχύνεται με ρυθμό περίπου 48 γιγατόνων ανά δεκαετία μετά το 2000, κάτι που εξηγεί έως το 19% της επιτάχυνσης της ανόδου της στάθμης των θαλασσών την ίδια χρονική περίοδο.

Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cryosphere» επικεντρώθηκε στου παγετώνες της ευρωπαϊκής ηπείρου και ειδικά σε αυτούς των Άλπεων. Μια μέτρηση που έγινε το 1989 έκανε λόγο για περίπου 5,200 παγετώνες που υπήρχαν στις Άλπεις. Πιο πρόσφατες μετρήσεις έκαναν λόγο για περίπου τέσσερις χιλιάδες παγετώνες στις Άλπεις.

Η νέα μελέτη αναφέρει ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη στο τέλος του αιώνα θα έχει εξαφανιστεί το 90% των παγετώνων των Άλπεων. Τα τελευταία χρόνια σε παγετώνες που η τήξη τους έχει επιταχυνθεί επικίνδυνα γίνεται προσπάθεια διάσωσης με το να σκεπάζονται με ειδικά για την περίσταση καλύμματα.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης αναφέρουν ότι ακόμη και αν σκεπαστούν όλοι παγετώνες των Άλπεων με τέτοια καλύμματα η κατάσταση για το 50% είναι μη αναστρέψιμη και θα εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους παγετώνες της Γερμανίας και ειδικότερα στους πέντε μεγαλύτερους της χώρας στις Βαυαρικές Άλπεις. Οι ειδικοί γνώριζαν ότι η τήξη σε αυτούς τους παγετώνες έχει επιταχυνθεί αλλά η νέα μελέτη κάνει λόγο για άμεση εξαφάνιση τους.

«Ο τελευταίος παγετώνες στις Βαυαρικές Άλπεις μπορεί να μην υπάρχει σε δέκα χρόνια. Οι μέρες των παγετώνων στην Βαυαρία είναι μετρημένες και μάλιστα μπορεί να χαθούν ακόμη νωρίτερα από όσο πιστεύαμε» δηλώνει ο Θόρστεν Γκλάουμπερ, υπουργός περιβάλλοντος της κυβέρνησης της Βαυαρίας.

Οι δύο νέες μελέτες παρέχουν νέα αξιόπιστα δεδομένα για την διαχρονική εξέλιξη της κατάστασης των παγετώνων. Η καλύτερη κατανόηση της τήξης των τους θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν καλύτερες προβλέψεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και κυρίως εκείνη στην οποία οδεύουν. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι αν δεν γίνει γρήγορα στην προσπάθεια περιορισμού των κλιματικών αλλαγών οι πάγοι του πλανήτη θα εξαφανίζονται με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό με τις επιπτώσεις να πολλές και καταστροφικές τόσο για το παγκόσμιο οικοσύστημα όσο και για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Αν βλέπετε διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε, διαβάστε εδώ.

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα