Αυτές οι του παθήσεις “πισινού” είναι συχνές και είναι ταμπού! Οριστική λύση από πρωτοπόρο ιατρική τεχνολογία….

Μοίρασε την γνώση...

Στην ιατρική, η αναγνώριση του προβλήματος είναι πάντα το πρώτο βήμα για τη θεραπεία, ωστόσο για κάποια προβλήματα υγείας οι ασθενείς δεν μιλούν, καθώς νιώθουν αμήχανα γι’ αυτά, με συνέπεια η ταλαιπωρία τους να διαιωνίζεται.

Αυτό ισχύει και για την κύστη κόκκυγος, που αποτελεί μία από τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Δυστυχώς, για μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αποτελεί κοινωνικό ταμπού που επηρεάζει τη φυσιολογία του ασθενούς, την ψυχολογική του κατάσταση και την καθημερινότητά του. Για όλα αυτά, αλλά κυρίως για τα συμπτώματα, τις αιτίες και τη συνδρομή της εξέλιξης της τεχνολογίας στην απόλυτα εξατομικευμένη αντιμετώπιση, μας μιλά ο δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, γενικός χειρουργός, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.


Το πρόβλημα
Η κύστη κόκκυγος (ή τριχοφωλεακό συρίγγιο) αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία εκδηλώνεται με την εμφάνιση ενός σκληρού μορφώματος (κύστη) καθώς και με κάποιες μικρές οπές στο γύρω δέρμα (στόμια των συριγγίων), δηλαδή στους πόρους που συνδέουν την κύστη με το δέρμα.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;
Εμφανίζεται λόγω έντονης τριχοφυΐας, συνεχούς τριβής στην περιοχή της ουράς (π.χ. καθιστική ζωή), παχυσαρκίας (η οποία επίσης προκαλεί τριβή στην περιοχή των γλουτών κ.ά.), με το ανδρικό φύλο να εμφανίζει την πάθηση περίπου τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι το γυναικείο. Αποτελέσματα ερευνών έχουν αποδείξει ότι υπάρχει αύξηση στην εμφάνισή της, σε ηλικίες από δεκαέξι έως είκοσι ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση στους έφηβους λόγω της καθιστικής ζωής που επιβάλλει το διάβασμα.


Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλους τους ασθενείς. Κάποιοι μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια, ενώ σε άλλους εμφανίζονται συμπτώματα τα οποία είναι συγκεκριμένα και δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Συνήθως, η κύστη κόκκυγος εκδηλώνεται με την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά ή με τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας, δηλαδή αποστήματος, και εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο) στην περιοχή. Όταν η περιοχή φλεγμαίνει, τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο, συνήθως, έχει πολύ άσχημη οσμή. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

Η διάγνωση
Συνήθως, μια απλή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με ένα αναλυτικό ιστορικό συμπτωμάτων αρκούν για τη διάγνωση. Παρ’ όλα αυτά, και κατά περίπτωση, ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος με τη χρήση υπερηχογραφήματος, μαγνητικής τομογραφίας, σιγμοειδοσκόπηση κ.λπ., ώστε να αποκλειστούν τυχόν παθήσεις που «μιμούνται» την κύστη κόκκυγος, όπως το περιεδρικό συρίγγιο, η νόσος του Crohn κ.λπ.

Η καταλληλότερη θεραπεία
Η φαρμακευτική θεραπεία στην περίπτωση της αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος είναι αδύνατη, γι’ αυτό εφαρμόζονται μόνο οι χειρουργικές μέθοδοι, με σκοπό την πλήρη αφαίρεσή της, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει τη χειρουργική επιστήμη, δίνοντας στους χειρουργούς τη δυνατότητα χρήσης ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Η τεχνική EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment), με τη χρήση της οποίας η διαγνωστική και η χειρουργική φάση διενεργούνται ταυτόχρονα, αποτελεί την ιδανικότερη λύση στην περίπτωση της οριστικής αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος.

Στην πρώτη φάση πραγματοποιείται η χαρτογράφηση της κύστης και των διακλαδώσεών της και στη δεύτερη, με τη βοήθεια τρισδιάστατης εικόνας σε HD οθόνη, η εκ των έσω καταστροφή της, μέσω οπτικής ίνας λέιζερ που την καταστρέφει οριστικά με θερμική εξάχνωση. Η τεχνική EPSiT πλεονεκτεί λόγω της ευρείας και εκτενούς απεικόνισης της κύστης και των εμφανών ή και κρυφών συριγγίων. Η καταστροφή του επιθηλίου και ο πλήρης καθαρισμός της βλάβης του συριγγίου γίνονται με απόλυτη ακρίβεια, μειώνοντας αισθητά τον χρόνο αποθεραπείας και την πιθανότητα υποτροπής.

Η πλέον σύγχρονη και επαναστατική τεχνική μέθοδος EPSiT συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της ελάχιστης επεμβατικότητας, προσφέροντας σωρεία ωφελημάτων για τον ασθενή. Με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, και μέσα σε πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο, έχουμε άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, απουσία μεγάλων τομών, τραυμάτων και μετεγχειρητικού πόνου και απαλλαγή από τις συχνές και πολύμηνες αλλαγές τραυμάτων, αφού δεν υπάρχει τραύμα, κυρίως, όμως, τη γρήγορη ανάρρωση και την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Εμπειρία και εξειδίκευση μόνο στις οργανωμένες δομές
Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η αρχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από τον έμπειρο χειρουργό για τον κάθε πάσχοντα ξεχωριστά. Μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας κάθε ασθενούς, με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση. Με βάση, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό θα πρέπει να βασίζεται σε παραμέτρους όπως η εμπειρία και η εξειδίκευσή του στο ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, στις οργανωμένες δομές και, κυρίως, στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενούς, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του ομίλου σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε δεν θα πρέπει να παραμελούμε ποτέ την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των γιατρών του. Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό όλων των ασθενών και των συνοδών τους.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com