Με 19 διασταυρώσεις θα σε “τσεκάρει” φέτος η εφορία για την φορολογική σου δήλωση (η λίστα με τους ελέγχους)

Μοίρασε την γνώση...

Πλήθος αυτόματων (ή κατόπιν εντολής) διασταυρώσεων στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος θα διενεργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) , στο πλαίσιο της προσπάθειας εντοπισμού εισοδημάτων και περιουσιών που δεν δηλώνονται από τους υπόχρεους.

Στην ατζέντα των ελέγχων και των διασταυρώσεων βρίσκονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα εισοδήματα από ακίνητα, από ενοίκια και από βραχυχρόνιες μισθώσεις, μερίσματα, αναδρομικές αποδοχές. Ακόμη αναζητούνται επαγγελματίες με διαφορές στις δηλώσεις ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «προβληματικά» Ε9. Ταυτόχρονα θα διασταυρωθούν και δαπάνες των φορολογουμένων, οι οποίες ενδεχομένως, υποκρύπτουν κρυφά εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που συνιστούν τεκμήριο.


Σημειώνεται πως η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει αρχίσει, αλλά οι φορολογούμενοι είναι διστακτικοί, αφού έχουν υποβληθεί, λίγο περισσότερες από 450.000 δηλώσεις, λόγω προβλημάτων και των καθυστερήσεων της προσαρμογής των φορολογικών εντύπων και των κωδικών στα δεδομένα της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, το σενάριο για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, αντί της 27ης Αυγούστου είναι το πιο πιθανό.

Οι έλεγχοι


Αναφορικά με τους ελέγχους, πρέπει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το taxisnet, διενεργεί αυτόματα διασταυρώσεις των στοιχείων που αναγράφονται στους κωδικούς των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3.

Αρχικά διασταυρώνονται εάν έχουν τροποποιηθεί τα στοιχεία των κωδικών οι οποίοι είναι προσυμπληρωμένοι από το taxisnet, με βάση στοιχεία που έχουν ήδη αποστείλει εργοδοτικοί φορείς, τράπεζες κ.λπ., τότε χτυπάει το πρώτο «καμπανάκι» και είναι πολύ πιθανό να κληθεί ο φορολογούμενος να προσκομίσει την οικεία ΔΟΥ τα δικαιολογητικά, που θα του ζητηθούν, ώστε να δικαιολογήσει την τροποποίηση των αρχικών εγγραφών.

Ποιοι κωδικοί των δηλώσεων είναι στο στόχαστρο

Αναλυτικότερα, η ΑΑΔΕ διασταυρώνει ήδη τα ακόλουθα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων:

1. Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε. Από το ποσό των τόκων προκύπτει το ύψος των καταθέσεων και οι τυχόν μεταβολές του σε σχέση με το προηγούμενο ή προηγούμενα έτη. Αν διαπιστωθεί σημαντική αύξηση χωρίς αντίστοιχη αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων ο φορολογούμενος καλείται για εξηγήσεις και για φορολογικό έλεγχο.

2. Τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2020) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

3. Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων είναι μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.

4. Τις κινήσεις των πιστωτικών καρτών.

5. Τις αναδρομικές αποδοχές μισθωτών ή συνταξιούχων που εισπράχθηκαν το 2020 (ή και σε προηγούμενα έτη) αλλά δεν έχουν δηλωθεί.

6. Τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης στα πλαίσια της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, με άλλα κράτη.

7. Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2020, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).

8. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.

9. Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.

10. Τα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.λπ.

11. Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δηλώσεις των φιλοξενούμενων ατόμων.

12. Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.

13. Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές.

14. Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.

15. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος (από την ΔΕΗ και άλλους παρόχους).
16. Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να εντοπίζουν όσους έχουν αδήλωτες πισίνες).

17. Τις δηλώσεις των φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα.

18. Τη διασταύρωση των ετησίων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020

19. Τον εντοπισμό υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9.

Σε πολλές περιπτώσεις οι έλεγχοι θα γίνονται και συνδυαστικά για τους παραπάνω 19 στοιχείων που οφείλουν οι φορολογούμενοι να έχουν δηλώσει για το 2020.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com