Πόσο θα μειωθούν οι τραπεζικές καταθέσεις με το ψηφιακό ευρώ;;; Τι λέει η Morgan Stanley…

Μοίρασε την γνώση...

Ηκαθιέρωση του ψηφιακού ευρώ μπορεί να μειώσει τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ευρωζώνη κατά 8% κατά μέσο όρο και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, στις οποίες αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται ότι θα επιταχύνει την προετοιμασία της για το ψηφιακό ευρώ τους επόμενους μήνες και οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν τις πιθανές συνέπειες, αν και η επίσημη καθιέρωση του ψηφιακού νομίσματος μπορεί να γίνει μετά από χρόνια.


Με το 90% των κεντρικών τραπεζών του κόσμου να σχεδιάζουν σήμερα τα ψηφιακά νομίσματά τους, ένα βασικό ερώτημα είναι αν αυτά θα διαβρώσουν σημαντικά τις τραπεζικές καταθέσεις.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις τους βασίζονται στο «απαισιόδοξο» σενάριο, όπου όλοι οι πολίτες της Ευρωζώνης άνω των 15 ετών θα μεταφέρουν ένα ποσό 3.000 ευρώ από τις καταθέσεις τους σε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» που θα ελέγχεται από την ΕΚΤ.


Το ποσό αυτό θεωρείται τέθηκε από την τράπεζα καθώς έχει αναφερθεί από αξιωματούχους της ΕΚΤ ως ένα πιθανό πλαφόν στη διακράτηση ψηφιακού ευρώ από τους πολίτες. «Αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει τις συνολικές καταθέσεις στην Ευρωζώνη, από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κατά 873 δις. ευρώ ή 8%», ανέφερε η Morgan Stanley.

Μείωση των καταθέσεων από 17-30% στην Ελλάδα και άλλες χώρες
Ο μέσος λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης θα αυξανόταν στο 105% από 97%, αν και οι τράπεζες δύσκολα θα αντιλαμβάνονταν τη μεταβολή αυτή στο σύνολό τους, καθώς ο αντίστοιχος λόγος ήταν στο 105% στα τέλη του 2019 πριν αυξηθούν οι καταθέσεις λόγω του κορονοϊού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, σε μικρότερες χώρες – ιδιαίτερα τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα – ο αντίκτυπος θα μπορούσε θεωρητικά να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο. Και αυτό, επειδή η μεταφορά καταθέσεων 3.000 ευρώ σε ψηφιακό νόμισμα θα αντιστοιχούσε στο 17-30% των συνολικών καταθέσεων και του 22-51% των καταθέσεων των νοικοκυριών.

Η αμερικανική τράπεζα παραδέχεται, ωστόσο, ότι είναι απίθανη η μετατροπή τόσο μεγάλων ποσοστών των καταθέσεων. Αν θεωρηθεί ότι οι πολίτες δεν θα ήθελαν να μετατρέψουν πάνω από το 12% των καταθέσεων τους, ποσοστό στο οποίο αντιστοιχούν οι καταθέσεις 3.000 ευρώ στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο αντίκτυπος στις συνολικές τραπεζικές καταθέσεις δεν θα ήταν υψηλότερος από το 10% ακόμη και στην Ελλάδα.

Σενάριο για μείωση καταθέσεων 20% στη Βρετανία
Ωστόσο, μία μείωση των καταθέσεων κατά 8% θα μπορούσε να θεωρηθεί συντηρητική, αναφέρει το Reuters.

Ανάλυση της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε σε ένα σενάριο, με το οποίο το ένα πέμπτο των καταθέσεων στις τράπεζες θα διακρατείτο με τη μορφή ψηφιακής στερλίνας.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com