“Κλωτσάει” και διώχνει δάνεια επιχειρήσεων η Εθνική Τράπεζα…

Μοίρασε την γνώση...

Δάνεια σειράς επιχειρήσεων, από όλους τους κλάδους της οικονομίας, τα οποία, είτε έχουν ρυθμιστεί, είτε είναι καταγγελμένα με υψηλές προβλέψεις, περιλαμβάνει η περίμετρος της τιτλοποίησης Frontier της Εθνικής Τράπεζας.

Η συντριπτική πλειονότητα των δανείων του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου είναι στεγαστικά δάνεια, ή δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικά, για τα οποία η Εθνική διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Με βάση τα στοιχεία του σύντομου πληροφοριακού σημειώματος, περίπου το 89% των τιτλοποιημένων δανείων έχει εξασφαλίσεις επί ακινήτων, κυρίως οικιστικών, εκ των οποίων το 87% αποτελεί πρώτη προσημείωση.


Επιπρόσθετα, μόνο το 53% των δανείων είναι καταγγελμένα, ενώ μόλις το 41% έχουν υποστεί ρύθμιση καθώς το χαρτοφυλάκιο εμπεριέχει και αρκετά δάνεια με προστασία από νόμο Κατσέλη. Στην περίμετρο, όμως, του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνονται και δάνεια επιχειρήσεων, συνολικής απαίτησης ( εντός και εκτός ισολογισμού) 1,6 δισ. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται ρυθμισμένα δάνεια, που είτε δεν έχουν καταστεί τυπικά ενήμερα, είτε είναι αμφίβολης είσπραξης. Τα δάνεια των εισηγμένων ΑλουμύλΑΛΜΥ -1,75%, Μπήτρος, Δρομέας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όπως και τα δάνεια της εταιρειών, που ανήκαν στον όμιλο Δάβαρη (Autodeal και Hyundai Hellas), οι οποίες, μετά τη συμφωνία εξυγίανσης, αποκτήθηκαν από την Autohellas.


Στην αρχική περίμετρο της τιτλοποίησης εξεταζόταν να μπουν και τα δάνεια της Vivartia, τα οποία τελικώς εξαιρέθηκαν, μετά την πώληση της εταιρείας στη CVC και τη συμφωνία αποπληρωμής του 50% των απαιτήσεων, που είχαν οι τράπεζες από τον υπερχρεωμένο κλάδο Εστίασης του ομίλου.

Αντίθετα, εντός του χαρτοφυλακίου παρέμειναν τα δάνεια της Aλουμύλ, παρά το γεγονός ότι τραπεζικά στελέχη και στελέχη εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων χαρακτηρίζουν τη ρύθμισή τους, ως υπόδειγμα μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης. Υπενθυμίζεται ότι τις απαιτήσεις τους από την ΑλουμύλΑΛΜΥ -1,75% έχουν, ήδη, τιτλοποιήσει Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, η εισηγμένη χρωστά στα SPVs Cairo III (doValue), Galaxy IV ( Davidson Kempner), Piraeus SNF ( Intrum) και προς το παρόν στην Εθνική.

Ο mega-servicer, που θα κληθεί να αναλάβει τη διαχείριση των δανείων της τιτλοποίησης Frontier, κατόπιν απόφασης του προτιμητέου επενδυτή, θα κληθεί να εισπράξει ό,τι είναι δυνατόν από επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υπερχρέωσης ή έχουν πτωχεύσει, όπως οι Τοξότης, συμφερόντων Καλογρίτσα, Καρούζος, Δωδώνη Παγωτά, Ολύμπιον Θεραπευτήριο-Γενική Κλινική Πατρών κ.ά. Τέλος, στην τιτλοποίηση περιλαμβάνονται και τα δάνεια της Ακρίτας.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική, με το project Icon, πώλησε στη Bain σειρά απαιτήσεων από δάνεια άλλοτε μεγάλων εταιρειών, που κατέρρευσαν (Κλωνατέξ, Κλωστήρια Ναούσης) καθώς και απαιτήσεις από περίπου 1.500 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την τελευταία διετία έχει πωλήσει επίσης ναυτιλιακά δάνεια, μεταξύ των οποίων και αυτά της ΑΝΕΚ, καθώς και τα δάνεια των Audiovisual και Ελληνικής Χαλυβουργίας (Μάνεσης).

Παραμένουν στο βιβλίο της οι απομειωμένες, με υψηλές προβλέψεις, απαιτήσεις από τη Χαλυβουργική, μετά την απόρριψη της αίτησης υπαγωγής της ιστορικής χαλυβουργίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης καθώς και οι απαιτήσεις από τη Notos Com, την Athens Heart για τις οποίες εκκρεμεί εδώ και χρόνια η εξεύρεση επενδυτή επί ενός αξιόπιστου σχεδίου εξυγίανσης.

Στην περίπτωση της Χαλυβουργικής η Εθνική ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com