Σφίγγει ο κλοιός στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες από την ΕΕ….

Μοίρασε την γνώση...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία θεσμοθέτησης του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες, βάσει πρότασης που κατατέθηκε από την Κομισιόν τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Και ενώ οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται πρακτικά στην αρχή τους, την προηγούμενη εβδομάδα τρεις χώρες (Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία) ζήτησαν από την ΕΕ πιο αυστηρούς κανόνες στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τεχνολογικό τομέα.


Οι τρεις χώρες καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει την εποπτεία των εξαγορών και συγχωνεύσεων και ειδικά όσων γίνονται από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, μόνο και μόνο για την εξάλειψη του ανταγωνισμού.

Εκφράζουν την ανησυχία πως μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν εξαγοράσει startup εταιρείες με μόνο σκοπό να τις κλείσουν.


Πρόκειται για συμφωνίες που συνήθως δεν τραβούν την προσοχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους τους, καθώς αφορούν εταιρείες με μικρή αξία που αναπτύσσουν όμως καινοτόμες υπηρεσίες, οι οποίες μπορεί να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία του λεγόμενου Big Tech.

Οι τρεις παραπάνω χώρες ζητούν ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους δώσει επιπλέον χώρο για να νομοθετούν και εφαρμόζουν περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο. Το συγκεκριμένο έγγραφο εστάλη λίγες ημέρες αφού η Γερμανία άνοιξε αντιμονοπωλιακές υποθέσεις τόσο κατά της Amazon όσο και της Google.

Η θέση της Ελλάδας
Η συζήτηση των δύο νομοθετικών προτάσεων (Digital Markets Act και Digital Services Act) που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΕ θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίον θα λειτουργούν οι ψηφιακές πλατφόρμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) όσο και η εγχώρια Επιτροπή Ανταγωνισμού συμμετέχουν στην δημόσια συζήτηση ετοιμάζοντας τις προτάσεις τους.

Σε πρόσφατο άρθρο τους στην εφημερίδα Καθημερινή ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός και ο επικεφαλής σύμβουλος Ψηφιακής Αγοράς στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα πρέπει “να βρει τρόπο να υποστηρίξει νέες εγχώριες πλατφόρμες, που μπορούν να ενισχύσουν την καινοτομία, από αθέμιτες πρακτικές από μεγάλους (και κατά κανόνα διεθνείς) τεχνολογικούς γίγαντες, καθώς και να ανοίξει κλειστές αγορές, που σχετίζονται με δίκτυα/πλατφόρμες που χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος, ενδεχομένως αποκλείοντας καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε πιθανούς ανταγωνιστές στο εγγύς μέλλον”.

Στο στόχαστρο και το Facebook
Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό η Facebook πιθανότατα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πρώτη αντιμονοπωλιακή έρευνα της ΕΕ εναντίον της το επόμενο διάστημα, συμπληρώνοντας την ομάδα των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο στόχαστρό της.

Κατά το παρελθόν αντιμέτωπες με επίσημη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν βρεθεί οι Microsoft, Amazon, Apple και Google.

Σύμφωνα με τους Financial Times η επίσημη έρευνα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς ακόμη οριστικοποιούνται οι τελικές λεπτομέρειες, για τον χρόνο και το εύρος της έρευνας.

Σε πρώτη φάση, εξετάζεται το αν η αγορά του Facebook (Facebook Marketplace) παραβιάζει τους όρους ανταγωνισμού στην αγορά των διαδικτυακών αγγελιών.

Το Facebook Marketplace ξεκίνησε ως υπηρεσία το 2016 και αξιοποιείται από περίπου 800 εκατ. χρήστες του Facebook σε 70 χώρες για την αγορά και πώληση αντικειμένων.

Μετά από καταγγελίες άλλων υπηρεσιών η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ έστειλε το 2019 ερωτηματολόγια σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας και πλέον ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com