Η χρήση των data εκτοξεύθηκε κατά 1.000% το 2020 έναντι του 2015, αλλά η τιμή τους!? Δείτε που είμαστε….

Μοίρασε την γνώση...

Σημαντική κάμψη του κόστους για τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας (data) φανερώνουν τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την αγορά τηλεπικοινωνιών το χρονικό διάστημα από το 2015 έως και το 2020. Την περασμένη χρονιά, οπότε λόγω της πανδημίας η χρήση δεδομένων εκτοξεύθηκε και η κίνηση διαμορφώθηκε σε 388 δισεκατομμύρια MB, τα συνολικά έσοδα των παρόχων ανήλθαν σε 508 εκατ. ευρώ. Το 2019, η κίνηση δεδομένων ανήλθε σε 231 δισ. MB και τα έσοδα σε 434 εκατ. ευρώ, μεγέθη που δεν είχαν ξεπεράσει το 2015 τα 36 δισ. MB και τα 292 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

banner

Από την επεξεργασία των συγκεκριμένων αριθμών προκύπτει ότι το 2015 το έσοδο των παρόχων ανά GB ξεπερνούσε ελαφρώς τα 8 ευρώ, ποσό που περιορίστηκε σε 1,3 ευρώ (ανά Gb), το 2020. Το μέσο, δηλαδή, έσοδο των παρόχων ανά Gb, σε χρονική περίοδο έξι χρόνων, υποχώρησε κατά περίπου 90%, ενώ η χρήση δεδομένων εκτοξεύθηκε κατά 1.000% το 2020 έναντι του 2015 οπότε οι Ελληνες κατανάλωσαν μόλις 36 δισ. MB. Επίσης, η διαχρονική ανάλυση των στοιχείων της ΕΕΤΤ για τον όγκο των δεδομένων και τα συνολικά έσοδα των παρόχων φανερώνει ότι ετησίως τα έσοδα ανά Gb μειώνονται κατά περίπου 30%, έχοντας υποχωρήσει σε ποσοστό 84% από το 2015.

Διαφήμιση

Η αποκλιμάκωση του κόστους χρήσης των δεδομένων αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και να βρεθεί χαμηλότερα του 1 ευρώ τέλη της φετινής χρονιάς – αρχές 2022. Αποδίδεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων για δημιουργία φθηνότερων πακέτων και υπηρεσιών, δεδομένου ότι η ΕΕΤΤ δεν είναι δυνατόν, βάσει και της κοινοτικής νομοθεσίας, να παρέμβει απευθείας στις τιμές της αγοράς. Ενδεικτικά, η Cosmote προσφέρει για το φετινό καλοκαίρι απεριόριστα data για ένα μήνα έναντι 10 ευρώ. Η Vodafone προσφέρει στους κατόχους της συσκευής «Mifi» που παρέχει ασύρματο Ίντερνετ, ανεξαρτήτως τοποθεσίας –συνοδεύεται με κόστος αγοράς 39,90 ευρώ– 10 GB για 30 ημέρες έναντι 4,95 ευρώ. Στο πλαίσιο καλοκαιρινής προσφοράς, η εταιρεία διαθέτει απεριόριστα δεδομένα για ένα μήνα προς 9,90 ευρώ, ενώ και η Wind διαθέτει αντίστοιχο προϊόν.

Google news

Παρά όμως τη στροφή των παρόχων στη διάθεση απεριόριστων δεδομένων, στην Ελλάδα η χρήση δεδομένων, αν και εμφανίζει από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά ρυθμούς ανάπτυξης, παραμένει χαμηλή. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Tefficient για τη χρήση δεδομένων σε 44 χώρες, παγκοσμίως, το 2020 η μηνιαία χρήση data ανά κάρτα Sim διαμορφώθηκε σε 2,6 GB έναντι 1,5 GB το 2019, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 39η θέση της σχετικής κατάταξης. Η Ελλάδα έχει χαώδη απόσταση ως προς την κατανάλωση δεδομένων από την πρώτη χώρα, δηλαδή τη Φινλανδία, όπου η μηνιαία χρήση ανά κάρτα Sim διαμορφώθηκε το 2020 σε 24,4 GB. Εξίσου χαμηλή χρήση δεδομένων καταγράφεται στην Τσεχία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στον Καναδά. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της χρήσης data που διαμορφώνεται σε 72%, έναντι του 2019, με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατάταξη με κριτήριο τον βαθμό αύξησης της χρήσης. Στην πρώτη και δεύτερη θέση ανήκουν η Κροατία και η Τσεχία.

ZTE Many GEOs Zaful WW

 


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr. 

Δια


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram