Η ΡΑΕ ετοιμάζεται να ρίξει και πρόστιμα για απάτες των παρόχων ενέργειας κατά των καταναλωτών!

Μοίρασε την γνώση...

Με ένα πλήθος καταχρηστικών όρων στα συμβόλαια προμήθειας, που διαπίστωσε έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο, συνδέονται οι προτάσεις που έβαλε η ΡΑΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές την περασμένη Παρασκευή και προκάλεσαν αντιδράσεις.

banner

Σύμφωνα μάλιστα με αρμόδιες πηγές, η ΡΑΕ είναι έτοιμη να επιβάλει και τα πρώτα πρόστιμα σε ένα όχι μικρό αριθμό εταιρειών, για τις οποίες τεκμηριώνονται πλήρως απάτες κατά των καταναλωτών, οι οποίες αφορούν είτε την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής είτε αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του καταναλωτή. Η ΡΑΕ φέρεται να έχει εντοπίσει και περιπτώσεις ντάμπινγκ τιμών τις οποίες διερευνά περαιτέρω, προκειμένου να υπάρξει τεκμηρίωση που θα οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων. «Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν. Είναι όμως καθήκον μας να βάλουμε μια τάξη στην αγορά και να προστατέψουμε τον καταναλωτή, και αυτό θέλουμε να γίνει κατανοητό από τους προμηθευτές», δηλώνουν στην «Κ» κύκλοι της ΡΑΕ.

«Θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς ρίσκο», τονίζουν, παραπέμποντας στις αντιδράσεις στην πρόταση για απορρόφηση μέρους της αύξησης που προκύπτει από τη χονδρεμπορική αγορά από τους προμηθευτές, αλλά και στην πρόταση για κατάργηση του παγίου και της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

Google news

«Κάναμε μια πρώτη συζήτηση για το πώς ο λογαριασμός ρεύματος θα γίνει πιο διαφανής και εύληπτος για τους καταναλωτές. Δεν παρεμβαίνουμε στον τρόπο τιμολόγησης, ζητάμε οι ρήτρες αναπροσαρμογής να είναι κατανοητές και ξεκάθαρες για τον καταναλωτή από την αρχή. Να ξέρει ο καταναλωτής ότι αγοράζει ένα προϊόν σε μια τιμή συν-πλην ένα ποσοστό αναπροσαρμογής», σημειώνουν από τη ΡΑΕ. Και σε ό,τι αφορά την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης, διευκρινίζουν ότι ο πελάτης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα εάν θεωρήσει ότι εξαπατήθηκε να σπάσει το συμβόλαιο χωρίς επιβαρύνσεις σε ένα εύλογο διάστημα, που μπορεί να οριστεί μέσα από τη συζήτηση με τους προμηθευτές που μόλις άνοιξε. Για την κατάργηση του παγίου η ΡΑΕ είναι κατηγορηματική, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη χρέωση παγίου. «Δεν είμαστε Ουγκάντα. Θα βάλουμε σαφείς κανόνες για να μπει τάξη στην αγορά», δηλώνουν από τη ΡΑΕ, μεταφέροντας εμμέσως την άναρχη εικόνα που επικρατεί στην αγορά.

Zaful WW AliExpress WW

Η παρέμβαση της ΡΑΕ σε κάθε περίπτωση στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές και κερδοσκοπικές συμπεριφορές των εταιρειών προμήθειας, σε μια συγκυρία που οι τιμές του ρεύματος έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, λόγω της αύξησης της τιμής των CO2 και της τιμής του φυσικού αερίου. Οι τιμές ρεύματος, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ, θα παραμείνουν ψηλά, αφού οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.

 


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliatebanggoodaliexprerss
cafagotomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliatebanggoodaliexprerss
cafagotomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram